Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Tvang: Skal dit firma ansætte en databeskyttelses-chef eller smutter du under søgelyset?

Med nyt EU-direktiv kan det meget vel være, at din virksomhed inden længe skal have ansat en direktør for databeskyttelse.

Til oktober ventes EU at vedtage en ret heftig opgradering af den nuværende databeskyttelses-lov.

Loven tegner til at blive ganske skrap, hvilket du kan læse mere om her: Så hårdt kan ny skrap EU-lov ramme it-virksomhederne.

Samtidig vil den nye databeskyttelseslov føre til, at mange virksomheder skal ansætte eller udpege en direktør for databeskyttelse - en såkaldt 'Data Protection Officer' eller DPO.

Det kommer til at gælde for virksomheder, der sælger produkter og services til europæiske borgere eller som løbende behandler data indsamlet blandt EU-borgere - uanset om de pågældende virksomheder er bosiddende i EU eller ej.

Databeskyttelses-direktøren får ansvaret for at sørge for, at virksomhedens processer og handlemåder flugter med den nye EU-lov

DPO'en forventes at være ekspert i gældende love inden for data-privacy og ventes at skulle refere direkte til den pågældende virksomheds topledelse.

I udkastet til den nye lov forestiller EU sig, at DPO'en som udgangspunkt skal ansættes på kontrakter af mindst fire års varighed - og altså dermed skal være vanskelige for virksomhederne at skille sig af med.

Det tyder på, at EU forventer, at der bliver tale om en slags ombudsmand i virksomheden.

Ifølge revisionshuset PwC har mange af de store amerikanske virksomheder i dag allerede en såkalft CPO (Chief Privacy Officer) til at håndtere problemstillinger med privacy i virksomheden.

EU har allerede varslet, at der vil falde meget høje bøder, hvis de europæiske virksomheder fanges i at overtræde de nye regler.

I det hidtidige udkast arbejder EU med en plan om at kunne udstede bøder på helt op til fem procent af en virksomheds globale omsætning.

Læs også:

Læg mærke til manden med denne titel: CDO'en kommer

Den frygtede skygge-it: Når it kommer ud af kontrol

Historien om Danmarks bedste it-chef - og dem der napper ham i haserne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere