Artikel top billede

Biblioteker sparer millioner på nyt it

Et nyt it-projekt skal strømline de danske biblioteker og skabe endnu flere muligheder for digitalisering.

88 danske kommuner er gået sammen om et fælles it-system, som skal modernisere it-løsninger, støtte indkøb og administrere folke- og skolebibliotekernes materialer.

Allerede fra november vil de første kommuner begynde at tage det nye fælles bibliotekssystem, FBS, i brug, men det vil den almindelige låner næppe opdage.

Det nye it-system er ikke beregnet på at gøre lånernes oplevelse anderledes. Ikke i første omgang. I stedet er formålet en modernisering af de mange forskellige bestående systemer, som biblioteker landet over har brugt til indkøb af materialer og administration af udlån.

Brugerne af bibliotekerne vil derfor som minimum kunne det samme som tidligere, mens borgere i nogle kommuner vil opleve et løft med nye muligheder som for eksempelvis online booking. Men alt i alt skulle overgangen til det nye system ske i det usete.

Det skulle ikke give store udfordringer for brugerne, men spare kommunerne i gennemsnit op mod 25 procent i it-driftsudgifter, når det nye system er fuldt udrullet i slutningen af 2016.

Det er den kommunale it-konsulentvirksomhed KOMBIT som har stået for udbuddet af FBS. Et udbud som blev vundet af den lille Aarhus-baserede virksomhed Dantek.

It giver store kommunale besparelser

Besparelserne på biblioteksområdet opnås dels ved lavere driftsudgifter, dels ændrede arbejdsgange, eksempelvis ved en bedre katalogisering af materialer.

Størrelsen på kommunernes besparelser vil svinge i forhold til deres eksisterende løsning, men befinder sig i millionklassen på nationalt plan, fortæller chefkonsulent hos KOMBIT Niels Højer-Pedersen. Om effektiviseringen i kommunerne vil medføre fyringer, står endnu hen i det uvisse.

"Projektet lægger ikke op til nogen kommunale fyringer; det er et moderniseringsprojekt, som kommer til at give flere muligheder for en række kommuner, end de er vant til, men det er ikke KOMBITs opgave at diktere, hvordan den enkelte kommunes besparelse udmøntes," siger Niels Højer-Pedersen, chefkonsulent hos KOMBIT.

Leverandøren af FBS opkøbt

Dantek, som havde vundet udbuddet på FBS, blev kort efter opkøbt af samarbejdspartneren Systematic. Opkøbet kommer dog ikke til at have indflydelse på tidsplanen, og Danteks ansatte står ikke til fyring. Det fortæller Systematics direktør, Michael Holm.

Systematic har med Dantek ikke bare købt en it-virksomhed, men også en mulig guldfugl med FBS-kontrakten.

"Det var Dantek, der havde kontrakten på FBS, så når vi køber Dantek, køber vi lige så meget den kontrakt, som er den største af sin slags i Europa. Det her er jo ikke bare en dansk løsning, der er et kæmpe potentiale for eksport. Dantek har 500 kunder i Sverige alene," siger Michael Holm.

Flere muligheder med FBS

Med det nye it-system får kommunerne også en platform, som er mere smidig og lettere at udbygge med flere funktioner senere. En udsigt som den nye ejer af leverandøren af systemet ser meget frem til.

"Oven i den infrastrukturplatform, som FBS udgør, vil vi også komme med værktøjer over det næste års tid, nogen af dem før end andre, hvor vi kan lave digitale bogreoler og digital skiltning med bøger, som vi er ved at udvikle. Det er noget der kommer i tillæg til FBS. Vi vil bruge FBS som en platform til at tilbyde helt nye serviceydelser til bibliotekssektoren og undervisningssektoren," siger Michael Holm.

Læs også: Leverandør søges: Stor offentlig it-løsning til alle danskere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.