Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Biblioteker sparer millioner på nyt it

Et nyt it-projekt skal strømline de danske biblioteker og skabe endnu flere muligheder for digitalisering.

88 danske kommuner er gået sammen om et fælles it-system, som skal modernisere it-løsninger, støtte indkøb og administrere folke- og skolebibliotekernes materialer.

Allerede fra november vil de første kommuner begynde at tage det nye fælles bibliotekssystem, FBS, i brug, men det vil den almindelige låner næppe opdage.

Det nye it-system er ikke beregnet på at gøre lånernes oplevelse anderledes. Ikke i første omgang. I stedet er formålet en modernisering af de mange forskellige bestående systemer, som biblioteker landet over har brugt til indkøb af materialer og administration af udlån.

Brugerne af bibliotekerne vil derfor som minimum kunne det samme som tidligere, mens borgere i nogle kommuner vil opleve et løft med nye muligheder som for eksempelvis online booking. Men alt i alt skulle overgangen til det nye system ske i det usete.

Det skulle ikke give store udfordringer for brugerne, men spare kommunerne i gennemsnit op mod 25 procent i it-driftsudgifter, når det nye system er fuldt udrullet i slutningen af 2016.

Det er den kommunale it-konsulentvirksomhed KOMBIT som har stået for udbuddet af FBS. Et udbud som blev vundet af den lille Aarhus-baserede virksomhed Dantek.

It giver store kommunale besparelser

Besparelserne på biblioteksområdet opnås dels ved lavere driftsudgifter, dels ændrede arbejdsgange, eksempelvis ved en bedre katalogisering af materialer.

Størrelsen på kommunernes besparelser vil svinge i forhold til deres eksisterende løsning, men befinder sig i millionklassen på nationalt plan, fortæller chefkonsulent hos KOMBIT Niels Højer-Pedersen. Om effektiviseringen i kommunerne vil medføre fyringer, står endnu hen i det uvisse.

"Projektet lægger ikke op til nogen kommunale fyringer; det er et moderniseringsprojekt, som kommer til at give flere muligheder for en række kommuner, end de er vant til, men det er ikke KOMBITs opgave at diktere, hvordan den enkelte kommunes besparelse udmøntes," siger Niels Højer-Pedersen, chefkonsulent hos KOMBIT.

Leverandøren af FBS opkøbt

Dantek, som havde vundet udbuddet på FBS, blev kort efter opkøbt af samarbejdspartneren Systematic. Opkøbet kommer dog ikke til at have indflydelse på tidsplanen, og Danteks ansatte står ikke til fyring. Det fortæller Systematics direktør, Michael Holm.

Systematic har med Dantek ikke bare købt en it-virksomhed, men også en mulig guldfugl med FBS-kontrakten.

"Det var Dantek, der havde kontrakten på FBS, så når vi køber Dantek, køber vi lige så meget den kontrakt, som er den største af sin slags i Europa. Det her er jo ikke bare en dansk løsning, der er et kæmpe potentiale for eksport. Dantek har 500 kunder i Sverige alene," siger Michael Holm.

Flere muligheder med FBS

Med det nye it-system får kommunerne også en platform, som er mere smidig og lettere at udbygge med flere funktioner senere. En udsigt som den nye ejer af leverandøren af systemet ser meget frem til.

"Oven i den infrastrukturplatform, som FBS udgør, vil vi også komme med værktøjer over det næste års tid, nogen af dem før end andre, hvor vi kan lave digitale bogreoler og digital skiltning med bøger, som vi er ved at udvikle. Det er noget der kommer i tillæg til FBS. Vi vil bruge FBS som en platform til at tilbyde helt nye serviceydelser til bibliotekssektoren og undervisningssektoren," siger Michael Holm.

Læs også: Leverandør søges: Stor offentlig it-løsning til alle danskere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere