Artikel top billede

Test: Sexet mus fra Microsoft - god på farten, men trættende i længden

Microsofts Arc Touch Mouse er en lille bevægelig mus med masser af designkarakter og stil. Men den bliver trættende at bruge i løbet af en lang dag.

Mousepads og touchskærme er fine til den korte dag eller på skødet i sofaen, men der er stadig intet, der slår en god gammeldags mus. Den er ofte mere præcis på skærmen end både touch og trackpads og giver også en bedre arbejdsstilling og dermed mindre ondt i ryggen, armen og hånden.

Derfor er det også smart at have en lille mobil mus med, hvis man ofte er på farten for at arbejde. Der findes et hav af små generiske Bluetooth-mus, som ofte er ok - men kedelige at se på.

Arc-serien er en serie af mobile mus fra Microsoft. De kan forvandles på forskellig vis, så de nemmere kan gemmes i tasken.
Anmeldelser af mus giver ikke særlig meget mening, når de kommer ud, lige efter at musen er blevet lanceret. En computermus er noget, som skal bruges hver eneste dag i lang tid, og en dårlig mus kan ende med at give varige mén for brugeren.

Jeg har ejet Arcmouse fra Microsoft i et halvt år og brugt den ofte på mine mange interviewture og rejser. Her kommer altså den endelige dom over den "knækbare mus".

Musen har været på markedet i cirka et år, men er blevet opdateret et par gange - blandt andet med en Surface-specifik version, som ikke kræver en medfølgende Bluetooth-dongle.

Design

Designet er en stor del af musen fra Redmond. "Sammenpakket" ligner den en flad, sort fisk hvor halvdelen er af glinsende plastik og resten af blød gummi. Midt henover plastikken går 'scroll-fladen', som er sølvfarvet. Stadig plastik.

Under finder man selve laseren på musen, og en række riller under gummiet sammen med to plastikkanter, som skal fungere som mellemled mellem mus og tastatur.

Med et let "knæk" folder telefonen sig ud og tænder. Den blå laser kan kun tændes ved at folde musen ud... eller faktisk sammen, hvor man giver den et knæ fra det flade udseende til en mere krumrygget positur, så den passer noget bedre i håndfladen.

Ros til Microsoft for en ingeniør- og designmæssig perle, for det er virkelig godt tænkt og udarbejdet. Der er virkelig en "wauw"-effekt, når man tager musen frem, knækker den, det blå lys tænder og så fungerer den bare.

Magnet på bagsiden

På den testede version fulgte der en dedikeret Bluetooth-dongle med. Den er lille og sort, men optager også et USB-slot, hvilket på mange af computerne nu til dags er en sparsom ressource - tænk for eksempel på Surface Pro 3. Det lykkedes mig aldrig at få den tilsluttet en enhed med indbygget bluetooth uden brug af den medfølgende dongle.


Men der findes dog en version uden dongle, som specifikt er bygget til Microsofts Surface-bærbare. Den fungerer efter en kort pairing med computeren uden problemer.

Tilbage til den med donglen. Mobile enheder, som kræver en dongle, er altid en anelse generende. Enten har man hele tiden den lille dongle til at sidde i sin computer, eller også skal man passe på det lille stykke metal, som alt for ofte bliver væk. 


Microsofts designteam har udarbejdet en smart løsning med en magnet på bagsiden af musen.

Den fanger med et overraskende stærkt magnetisk greb den lille dongle, og selv om jeg har kastet den ned i tasken, hvor den har rodet rundt sammen med computer, diktafoner og alverdens bøger, har den lille ting stædigt holdt fast.

Okay ergonomisk...

Med en mus er to spørgsmål essentielle: Reagerer den, som den skal, og er den ergonomisk at have i hånden?


Reaktionsmæssigt er det en imponerende lille mus. Jeg har prøvet den på alt fra gode glasmusemåtter, glasbord og træplader - den har virket overraskende godt med en god hastighed, uden at det har været generende.

Samtidig har den også to gode plastikkanter, som giver rigtig god "overfladebevægelse".

Samtidig har musen en scroll-overflade, som bruges til at scrolle ned af for eksempel hjemmesider med, og selvom den ikke er mekanisk, og det bare er en flade, som du kører fingeren ned ad, fungerer det rigtig godt, da en lille vibrator giver små ryk, når du scroller. Det giver en god følelse af, at der rent faktisk sker noget. Haptisk feedback som fungerer rigtig godt.

Til gengæld er musen knap så god, er når man har brugt den i over et par timer. Det er ikke en mus, som skal erstatte arbejdsmusen hjemme på skrivebordet, for det får man - i hvert fald jeg - ondt i håndleddet af. Der ville jeg hellere bruge en større mus, men det er heller ikke det, der er musens force. Den er mobil, hurtig og ligetil.

Konklusion

Microsofts Arc Touch mouse er en af de flotteste og bedst designede mobile mus, som er på markedet.

Den har været hurtig til at virke på samtlige enheder, som jeg har testet den på (tak til plug and play!), og har virket upåklageligt hver eneste gang. Jeg har ejet den i snart et halvt år, og jeg har heller ikke skullet skifte batteri endnu.
Eneste store minus er, at det ikke er den mest ergonomiske mus. Man kan mærke, at man har brugt den i løbet af dagen, men personligt vil jeg klart foretrække den frem for en af Windows-computernes trackpads.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere