Artikel top billede

Test: Sexet mus fra Microsoft - god på farten, men trættende i længden

Microsofts Arc Touch Mouse er en lille bevægelig mus med masser af designkarakter og stil. Men den bliver trættende at bruge i løbet af en lang dag.

Mousepads og touchskærme er fine til den korte dag eller på skødet i sofaen, men der er stadig intet, der slår en god gammeldags mus. Den er ofte mere præcis på skærmen end både touch og trackpads og giver også en bedre arbejdsstilling og dermed mindre ondt i ryggen, armen og hånden.

Derfor er det også smart at have en lille mobil mus med, hvis man ofte er på farten for at arbejde. Der findes et hav af små generiske Bluetooth-mus, som ofte er ok - men kedelige at se på.

Arc-serien er en serie af mobile mus fra Microsoft. De kan forvandles på forskellig vis, så de nemmere kan gemmes i tasken.
Anmeldelser af mus giver ikke særlig meget mening, når de kommer ud, lige efter at musen er blevet lanceret. En computermus er noget, som skal bruges hver eneste dag i lang tid, og en dårlig mus kan ende med at give varige mén for brugeren.

Jeg har ejet Arcmouse fra Microsoft i et halvt år og brugt den ofte på mine mange interviewture og rejser. Her kommer altså den endelige dom over den "knækbare mus".

Musen har været på markedet i cirka et år, men er blevet opdateret et par gange - blandt andet med en Surface-specifik version, som ikke kræver en medfølgende Bluetooth-dongle.

Design

Designet er en stor del af musen fra Redmond. "Sammenpakket" ligner den en flad, sort fisk hvor halvdelen er af glinsende plastik og resten af blød gummi. Midt henover plastikken går 'scroll-fladen', som er sølvfarvet. Stadig plastik.

Under finder man selve laseren på musen, og en række riller under gummiet sammen med to plastikkanter, som skal fungere som mellemled mellem mus og tastatur.

Med et let "knæk" folder telefonen sig ud og tænder. Den blå laser kan kun tændes ved at folde musen ud... eller faktisk sammen, hvor man giver den et knæ fra det flade udseende til en mere krumrygget positur, så den passer noget bedre i håndfladen.

Ros til Microsoft for en ingeniør- og designmæssig perle, for det er virkelig godt tænkt og udarbejdet. Der er virkelig en "wauw"-effekt, når man tager musen frem, knækker den, det blå lys tænder og så fungerer den bare.

Magnet på bagsiden

På den testede version fulgte der en dedikeret Bluetooth-dongle med. Den er lille og sort, men optager også et USB-slot, hvilket på mange af computerne nu til dags er en sparsom ressource - tænk for eksempel på Surface Pro 3. Det lykkedes mig aldrig at få den tilsluttet en enhed med indbygget bluetooth uden brug af den medfølgende dongle.


Men der findes dog en version uden dongle, som specifikt er bygget til Microsofts Surface-bærbare. Den fungerer efter en kort pairing med computeren uden problemer.

Tilbage til den med donglen. Mobile enheder, som kræver en dongle, er altid en anelse generende. Enten har man hele tiden den lille dongle til at sidde i sin computer, eller også skal man passe på det lille stykke metal, som alt for ofte bliver væk. 


Microsofts designteam har udarbejdet en smart løsning med en magnet på bagsiden af musen.

Den fanger med et overraskende stærkt magnetisk greb den lille dongle, og selv om jeg har kastet den ned i tasken, hvor den har rodet rundt sammen med computer, diktafoner og alverdens bøger, har den lille ting stædigt holdt fast.

Okay ergonomisk...

Med en mus er to spørgsmål essentielle: Reagerer den, som den skal, og er den ergonomisk at have i hånden?


Reaktionsmæssigt er det en imponerende lille mus. Jeg har prøvet den på alt fra gode glasmusemåtter, glasbord og træplader - den har virket overraskende godt med en god hastighed, uden at det har været generende.

Samtidig har den også to gode plastikkanter, som giver rigtig god "overfladebevægelse".

Samtidig har musen en scroll-overflade, som bruges til at scrolle ned af for eksempel hjemmesider med, og selvom den ikke er mekanisk, og det bare er en flade, som du kører fingeren ned ad, fungerer det rigtig godt, da en lille vibrator giver små ryk, når du scroller. Det giver en god følelse af, at der rent faktisk sker noget. Haptisk feedback som fungerer rigtig godt.

Til gengæld er musen knap så god, er når man har brugt den i over et par timer. Det er ikke en mus, som skal erstatte arbejdsmusen hjemme på skrivebordet, for det får man - i hvert fald jeg - ondt i håndleddet af. Der ville jeg hellere bruge en større mus, men det er heller ikke det, der er musens force. Den er mobil, hurtig og ligetil.

Konklusion

Microsofts Arc Touch mouse er en af de flotteste og bedst designede mobile mus, som er på markedet.

Den har været hurtig til at virke på samtlige enheder, som jeg har testet den på (tak til plug and play!), og har virket upåklageligt hver eneste gang. Jeg har ejet den i snart et halvt år, og jeg har heller ikke skullet skifte batteri endnu.
Eneste store minus er, at det ikke er den mest ergonomiske mus. Man kan mærke, at man har brugt den i løbet af dagen, men personligt vil jeg klart foretrække den frem for en af Windows-computernes trackpads.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere