Nu taler EPJ-systemerne sammen

Efter flere års tilløb kan de elektroniske patientjournaler i Århus, Fyns, Vejle og Viborg Amter med tilsammen 1,7 millioner danskere nu omsider kommunikere på tværs af amternes forskellige systemer. Løsningen er internetbaseret og fungerer via XML-standarden. Med den kan århusianske kirurger tjekke fynske patienters journaler på nettet.

Efter flere år, hvor de 13 amters elektroniske patientjournaler ikke har været i stand til at kommunikere med hinanden, har Fyns, Vejle, Viborg og Århus Amter med tilsammen 1,7 millioner indbyggere fået hul på EPJ-bylden.

Takket være et internetbaseret system kan de fire amters elektroniske patientjournaler nu læses på tværs af amtsgrænserne.

Det kunne ikke lade sig gøre tidligere, hvor læger på Skejby Sygehus i Århus for eksempel ikke kunne se i den elektroniske patientjournal for en patient fra Vejle, hvis han blev indlagt på Skejby.

Hjertekirurgisk afdeling på netop Skejby Sygehus bliver den første afdeling, der får lejlighed til at kigge i de elektroniske patientjournaler på tværs af amterne. Det skyldes, at afdelingen modtager mange patienter fra Jylland og Fyn.

- Vi høster frugten af et tæt samarbejde på tværs af amter, siger Jan Boye (K), amtsborgmester i Fyns Amt.

Forskellige systemer
Samarbejdet mellem de forskellige amters på EPJ-området har været vanskeliggjort af, at amterne havde valgt forskellige systemer, og det er den browserbaserede løsning, som sikrer, at de fire amter alligevel får glæde af hinandens patientjournaler.

De fire amter anvender SUP-metoden (Standardiseret Udtræk af Patientdata), som det privat-offentlige Medcom-samarbejde står bag. Med SUP-metoden - som Vejle og Viborg Amter har igangsat - behøver de forskellige amter hverken at benytte den samme type eller generation patientjournal.

SUP-løsningen fungerer ved, at data fra de enkelte patientjournaler overføres til en SUP-database via en landsdækkende XML-standard. Fra databasen kan de øvrige amter se journaler og patientoplysninger via en almindelig net-browser på en sikker måde.

Inden igangsættelsen har Vejle, Viborg og Århus Amter kørt pilotprojekter med tre epj-systemer fra IBM, B-data og CSC. IBM leverer SUP-databasen, mens B-Data leverer SUP-browserløsningen.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Cyberkriminelle har fået et nyt våben - og det virker: Derfor vælger mange flere hackede virksomheder at betale hackerne
Interview: 2020 har været et hårdt år på cybersikkerhedsområdet. Og situationen spidser nu til, efter en ny kynisk tendens er eksploderet gennem året. Og den forsvinder ikke igen, spår sikkerheds-ekspert Peter Kruse.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.