Kilde: Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed.

Glem hackere: Vejret er en af de største trusler mod din mobil

Når din teleoperatør eller bredbåndsforbindelse går ned, og din forbindelse sendes i sort, skyldes det næsten aldrig hacker-angreb. Til gengæld er vejret den helt store synder.

Når teleoperatørerne eller bredbåndsleverandørerne går ned, er helvede løs i det digitale samfund.

Det problem har den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed (ENISA) sat fokus på. Og i dag den 16. september kommer en rapport, der beskriver problemer og årsager i forbindelse med større udfald inden for sektoren for elektronisk kommunikation.

Rapporten peger på de udfordringer, de danske og europæiske tele- og bredbåndsfirmaer står overfor på sikkerhedsfronten og naturligvis den digitale linje, der skal fodre dig og din virksomhed.

Der er blevet indberettet 90 hændelser til EU-myndighederne, og de falder primært indenfor mobilt internet og mobiltelefoni.

90 hændelser lyder måske ikke af meget, men først indberetter operatørerne problemer nationalt, og de mest alvorlige bliver efterfølgende sendt til ENISA.

De største problemer opstår i forbindelse med systemfejl i basestationer og switches, men det er noget så ukontrollabelt som vejret, der er mest ødelæggende for den digitale forsyning af ettaller og nuller.

Og så er hackere et meget lille problem i denne sammenhæng. Naturen sender den digitale verden i hegnet
Det er primært mobilnetværket, der bliver ramt af problemer. Omkring halvdelen af alle store udfald rammer ned i kategorien mobilt netværk og mobiltelefoni.

Ser man på tærte-diagrammet over, hvor problemerne stammer fra, er det hardware- og software-problemer, der er skyld i de største problemer.

Læs også: Softwarefejl ramte TDC: 250.000 danskere på ferie uden forbindelse

Ligeledes er tredjepartproblemer en alvorlig fejlkilde, fortæller Christoffer Karsberg, ekspert i netværks- og informationssikkerhed i EU, til Computerworld.

"Disse fejl ligger ikke direkte indenfor for operatørens råderum. Et eksempel er et kabel, der bliver gravet over," siger Christoffer Karsberg.

Han fortæller også, at EU ser på Danmark som det gode eksempel i netop denne sag.

"I Danmark har man en god struktur omkring rapportering i forbindelse med eksempelvis gravearbejde. Det er noget, som vi anvender som et godt eksempel overfor andre lande i EU."

Til gengæld er den tærtedel, der fortæller om problemer med eksempelvis hackere eller andre ondsindede angreb, helt nede på seks procent. Det skyldes, at man ikke saver den gren over, som man selv sidder på.

"En forklaring kan være, at de it-kriminelle har brug for netværket, der leveres af operatørerne for at ramme den enkelte bruger, som i denne forbindelse ofte er langt mere interessant end en telefonudbyder. Det er naturligvis et område, som operatørerne skal være opmærksomme på, men de er faktisk dækket ret godt ind i forholde til disse angreb," siger Christoffer Karsberg.

Så på dette område er der kæmpe forskel på at være privatbruger og leverandør?

"Ja, det er korrekt."

Det værste, der kan ske for nedetiden, handler langt fra om bits og bytes, men om noget så jordnært som vejret.

Læs også: Tusindvis af YouSee-kunder ramt af weekendens skybrud

Naturfænomener står kun for 12 procent af nedbruddene, men de har den største indvirkning, når det handler om nedetiden.

"Ofte medførte hårdt vejr strømafbrydelser eller kabelbrud, som igen førte til alvorlige udfald i form af nedetid. Det materiel, der oftest blev berørt, er basestationer, switches og mobilomstillinger," fortæller han.

Gode råd på vej
I forlængelse af rapporten er ENISA i gang med at udarbejde konkrete råd i en vejledning til operatørerne.

Organisationen har en køber-leverandørvejledning i støbeskeen, der skal give udbydere mulighed for at varetage sikkerheden i forbindelse med anskaffelser til deres kernevirksomhed fra ikt-leverandører og outsourcing-partnere.

"Vi forventer, at der kommer en hands-on-guide til operatørerne i løbet af november. Så gode råd og konkrete vejledninger er på vej," fortæller han.

Han siger samtidig, at det ikke kun handler om en rapport, og peger på, at der skal arbejdes tættere sammen mellem operatørerne og de nødvendige sektorer som eksempelvis elforsyningen.

"Der er en åbenlys interesse for begge sektorer i at etablere et godt samarbejde, der kan gøre parterne mere robuste og sikre," lyder det fra EU-sikkerhedsmanden.

Hele rapporten kan læses her.

Læs også:
Tusindvis af YouSee-kunder ramt af weekendens skybrud

Softwarefejl ramte TDC: 250.000 danskere på ferie uden forbindelse


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.