Artikel top billede

Kilde: Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed.

Glem hackere: Vejret er en af de største trusler mod din mobil

Når din teleoperatør eller bredbåndsforbindelse går ned, og din forbindelse sendes i sort, skyldes det næsten aldrig hacker-angreb. Til gengæld er vejret den helt store synder.

Når teleoperatørerne eller bredbåndsleverandørerne går ned, er helvede løs i det digitale samfund.

Det problem har den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed (ENISA) sat fokus på. Og i dag den 16. september kommer en rapport, der beskriver problemer og årsager i forbindelse med større udfald inden for sektoren for elektronisk kommunikation.

Rapporten peger på de udfordringer, de danske og europæiske tele- og bredbåndsfirmaer står overfor på sikkerhedsfronten og naturligvis den digitale linje, der skal fodre dig og din virksomhed.

Der er blevet indberettet 90 hændelser til EU-myndighederne, og de falder primært indenfor mobilt internet og mobiltelefoni.

90 hændelser lyder måske ikke af meget, men først indberetter operatørerne problemer nationalt, og de mest alvorlige bliver efterfølgende sendt til ENISA.

De største problemer opstår i forbindelse med systemfejl i basestationer og switches, men det er noget så ukontrollabelt som vejret, der er mest ødelæggende for den digitale forsyning af ettaller og nuller.

Og så er hackere et meget lille problem i denne sammenhæng.

Naturen sender den digitale verden i hegnet

Det er primært mobilnetværket, der bliver ramt af problemer. Omkring halvdelen af alle store udfald rammer ned i kategorien mobilt netværk og mobiltelefoni.

Ser man på tærte-diagrammet over, hvor problemerne stammer fra, er det hardware- og software-problemer, der er skyld i de største problemer.

Læs også: Softwarefejl ramte TDC: 250.000 danskere på ferie uden forbindelse

Ligeledes er tredjepartproblemer en alvorlig fejlkilde, fortæller Christoffer Karsberg, ekspert i netværks- og informationssikkerhed i EU, til Computerworld.

"Disse fejl ligger ikke direkte indenfor for operatørens råderum. Et eksempel er et kabel, der bliver gravet over," siger Christoffer Karsberg.

Han fortæller også, at EU ser på Danmark som det gode eksempel i netop denne sag.

"I Danmark har man en god struktur omkring rapportering i forbindelse med eksempelvis gravearbejde. Det er noget, som vi anvender som et godt eksempel overfor andre lande i EU."

Til gengæld er den tærtedel, der fortæller om problemer med eksempelvis hackere eller andre ondsindede angreb, helt nede på seks procent. Det skyldes, at man ikke saver den gren over, som man selv sidder på.

"En forklaring kan være, at de it-kriminelle har brug for netværket, der leveres af operatørerne for at ramme den enkelte bruger, som i denne forbindelse ofte er langt mere interessant end en telefonudbyder. Det er naturligvis et område, som operatørerne skal være opmærksomme på, men de er faktisk dækket ret godt ind i forholde til disse angreb," siger Christoffer Karsberg.

Så på dette område er der kæmpe forskel på at være privatbruger og leverandør?

"Ja, det er korrekt."

Det værste, der kan ske for nedetiden, handler langt fra om bits og bytes, men om noget så jordnært som vejret.

Læs også: Tusindvis af YouSee-kunder ramt af weekendens skybrud

Naturfænomener står kun for 12 procent af nedbruddene, men de har den største indvirkning, når det handler om nedetiden.

"Ofte medførte hårdt vejr strømafbrydelser eller kabelbrud, som igen førte til alvorlige udfald i form af nedetid. Det materiel, der oftest blev berørt, er basestationer, switches og mobilomstillinger," fortæller han.

Gode råd på vej

I forlængelse af rapporten er ENISA i gang med at udarbejde konkrete råd i en vejledning til operatørerne.

Organisationen har en køber-leverandørvejledning i støbeskeen, der skal give udbydere mulighed for at varetage sikkerheden i forbindelse med anskaffelser til deres kernevirksomhed fra ikt-leverandører og outsourcing-partnere.

"Vi forventer, at der kommer en hands-on-guide til operatørerne i løbet af november. Så gode råd og konkrete vejledninger er på vej," fortæller han.

Han siger samtidig, at det ikke kun handler om en rapport, og peger på, at der skal arbejdes tættere sammen mellem operatørerne og de nødvendige sektorer som eksempelvis elforsyningen.

"Der er en åbenlys interesse for begge sektorer i at etablere et godt samarbejde, der kan gøre parterne mere robuste og sikre," lyder det fra EU-sikkerhedsmanden.

Hele rapporten kan læses her.

Læs også:
Tusindvis af YouSee-kunder ramt af weekendens skybrud

Softwarefejl ramte TDC: 250.000 danskere på ferie uden forbindelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere