Oracle-direktør: Tiden er løbet fra Java-applets

Skal du bygge en ny applikation, så vælg en anden teknologi end Java-applets, lyder det fra den svenske Oracle-chef.

Oracle Openworld/JavaOne i San Fransisco: Den svenske Oracle-boss, Henrik Ståhl, mener, at Java-applets er en forældet teknologi.

Det siger han til Computerworlds norske søsterside i forbindelse med den konference, der hedder JavaOne, som er en del af Oracles Openworld-konference med op mod 60.000 deltagere.

Oracle fik som bekendt Java med i købet, da selskabet i 2010 indlemmede Sun Microsystems i butikken.

Java bliver mere sikker
Java benyttes i mange forskellige sammenhænge, og der er mange eksempler på avancerede serverapplikationer til forskellige nettjenester, der er baseret på Java.

Disse tjenester er meget robuste og kan betjene rigtig mange samtidige brugere. Mange forbinder dog Java med mindre programmer, eller applets, der afvikles i browseren, og som alt for ofte kræver en opdatering af Java-komponenten på grund af sårbarheder i koden.

Selv om Java får mange tæv for dårlig sikkerhed, er det ikke alle, der er utilfredse.

"Jeg har netop set to exploit-kits (automatiserede hacker-værktøjer, red.), som har droppet supporten for Java. Det skyldes, at mængden af kode, der kræves for at udnytte Java gør, at det er alt for besværligt. Det er en helt ny udvikling," fortæller den svenske direktør for produktudvikling i Oracles Java Platform Group, Henrik Ståhl, til Computerworld Norge, der er med på konferencen.

Hans vurdering er altså, at Java-sikkerheden er kommet langt.

"Vi er naturligvis ikke færdige med at udvikle sikkerhed, det bliver vi aldrig, men vi er helt sikkert kommet et godt stykke, så de it-kriminelle er begyndt at se sig om efter andre mål. Men det tager lang tid at genopbygge troværdighed i et marked, og det kommer vi nok til at slås med i lang tid. Vores fokus er, at forbedre teknologien til det punkt, at den selv kan bevise sine kvaliteter," siger han.

Han mener dog ikke, at det er alle Java-teknologier, der er lige relevante mere.

Java-applets er forældet
Computerworld Norge spurgte til den norske BankID (Norges svar på NemID), der har droppet Java på klientsiden og i stedet anvender HTML5 og andre teknikker.

Og Oracle-chefens kommentar er ret klar:

"Vi opfordrer ikke til, at der udvikles nye applikationer, som er baseret på Java-applets. Modellen blev bygget for femten år siden, og verden var helt anderledes. Dengang var det en god ide men, hvis du skal bygge en applikation i dag, så er Java-applets en ringe metode. Det budskab har vi formidlet klart i det offentlige rum," siger Henrik Ståhl.

"Min oprigtige mening er, at hvis du skal bygge en applikation, så byg den ikke med en Java-applet."

Der er dog stadig mange applikationer, som anvender teknologien i dag, og han forsikrer, at teknologien stadig vil blive vedligeholdt og videreudviklet.

"Vi gør selvfølgelig vores hjemmearbejde for, at disse applets skal blive ved med at fungere. Der er netop det, som mange af ændringerne i Java 7 og Java 8 har drejet sig om," siger han og fortsætter:

"På længere sigt kommer vi til at se en bevægelse væk fra Java-applets, og det har vi ingen problemer med."

Han peger også på, at mange af udfordringerne består i at få opdateringerne, og derved sikkerheden, ind på slutbrugerens maskine.

"Det, vi hører fra vores kunder, er, at de gerne vil have, at vi fortsætter med arbejdet, for at sikre at Java fungerer i en overskuelig fremtid, og det forpligtiger vi os naturligvis til," lyder det fra den svenske Oracle-direktør.

Læs også:

Oracle laver 'en Microsoft' med Larry Ellisons afgang som topchef


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Blockchain: Fremtidens betalingsløsninger

Blockchain-teknologien er på vej ind i betalingsmiljøerne og har potentialet til at sikre og effektivisere betalingsmetoderne i høj grad. Potentialet er enormt. Men hvordan kommer du i gang? Og hvordan finder du de lavthængende frugter? Det får du svar på på dette Computerworldevent

21. marts 2019 | Læs mere


Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Premium
Microsoft klar med en række store opdateringer til Teams: Se dem demonstreret her
Senere på året kan du se frem til at par nye funktioner i Teams. Microsoft er klar til at give dig større kontrol over samarbejdet på tværs af din organisation, men har også en overhaling klar til video-chat og det klassiske whiteboard. Få overblikket her.
Computerworld
Google slipper første version af Android 10 løs: Her er de vigtigste nyheder
Tiende version af styresystemet Android er ude i sin første betaversion: Her er de nye funktioner, som systemsoftwaren vil byde på.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Få en personlig demo af det moderne intranet anno 2019
At vælge den bedste, eller skal vi kalde det, den rette intranetplatform til din virksomhed eller organisation, er ikke nødvendigvis nogen let opgave. Sammenlignet med andre stykker software eller værktøjer til udførelse af specifikke behov, ja så er et intranet typisk en platform, der skal implementeres på tværs af hele virksomheden. Er et nyt intranet på virksomhedens tegnebræt for 2019 er dette din mulighed for at få en personlig demo af Colibo.