Artikel top billede

Oracle-direktør: Tiden er løbet fra Java-applets

Skal du bygge en ny applikation, så vælg en anden teknologi end Java-applets, lyder det fra den svenske Oracle-chef.

Oracle Openworld/JavaOne i San Fransisco: Den svenske Oracle-boss, Henrik Ståhl, mener, at Java-applets er en forældet teknologi.

Det siger han til Computerworlds norske søsterside i forbindelse med den konference, der hedder JavaOne, som er en del af Oracles Openworld-konference med op mod 60.000 deltagere.

Oracle fik som bekendt Java med i købet, da selskabet i 2010 indlemmede Sun Microsystems i butikken.

Java bliver mere sikker

Java benyttes i mange forskellige sammenhænge, og der er mange eksempler på avancerede serverapplikationer til forskellige nettjenester, der er baseret på Java.

Disse tjenester er meget robuste og kan betjene rigtig mange samtidige brugere. Mange forbinder dog Java med mindre programmer, eller applets, der afvikles i browseren, og som alt for ofte kræver en opdatering af Java-komponenten på grund af sårbarheder i koden.

Selv om Java får mange tæv for dårlig sikkerhed, er det ikke alle, der er utilfredse.

"Jeg har netop set to exploit-kits (automatiserede hacker-værktøjer, red.), som har droppet supporten for Java. Det skyldes, at mængden af kode, der kræves for at udnytte Java gør, at det er alt for besværligt. Det er en helt ny udvikling," fortæller den svenske direktør for produktudvikling i Oracles Java Platform Group, Henrik Ståhl, til Computerworld Norge, der er med på konferencen.

Hans vurdering er altså, at Java-sikkerheden er kommet langt.

"Vi er naturligvis ikke færdige med at udvikle sikkerhed, det bliver vi aldrig, men vi er helt sikkert kommet et godt stykke, så de it-kriminelle er begyndt at se sig om efter andre mål. Men det tager lang tid at genopbygge troværdighed i et marked, og det kommer vi nok til at slås med i lang tid. Vores fokus er, at forbedre teknologien til det punkt, at den selv kan bevise sine kvaliteter," siger han.

Han mener dog ikke, at det er alle Java-teknologier, der er lige relevante mere.

Java-applets er forældet

Computerworld Norge spurgte til den norske BankID (Norges svar på NemID), der har droppet Java på klientsiden og i stedet anvender HTML5 og andre teknikker.

Og Oracle-chefens kommentar er ret klar:

"Vi opfordrer ikke til, at der udvikles nye applikationer, som er baseret på Java-applets. Modellen blev bygget for femten år siden, og verden var helt anderledes. Dengang var det en god ide men, hvis du skal bygge en applikation i dag, så er Java-applets en ringe metode. Det budskab har vi formidlet klart i det offentlige rum," siger Henrik Ståhl.

"Min oprigtige mening er, at hvis du skal bygge en applikation, så byg den ikke med en Java-applet."

Der er dog stadig mange applikationer, som anvender teknologien i dag, og han forsikrer, at teknologien stadig vil blive vedligeholdt og videreudviklet.

"Vi gør selvfølgelig vores hjemmearbejde for, at disse applets skal blive ved med at fungere. Der er netop det, som mange af ændringerne i Java 7 og Java 8 har drejet sig om," siger han og fortsætter:

"På længere sigt kommer vi til at se en bevægelse væk fra Java-applets, og det har vi ingen problemer med."

Han peger også på, at mange af udfordringerne består i at få opdateringerne, og derved sikkerheden, ind på slutbrugerens maskine.

"Det, vi hører fra vores kunder, er, at de gerne vil have, at vi fortsætter med arbejdet, for at sikre at Java fungerer i en overskuelig fremtid, og det forpligtiger vi os naturligvis til," lyder det fra den svenske Oracle-direktør.

Læs også:

Oracle laver 'en Microsoft' med Larry Ellisons afgang som topchef
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere