BREAKING:Han er Danmarks bedste it-sikkerhedsansvarlige: Sune Aggergaard Mortensen er Årets CISO 2022

Artikel top billede

Oracle-direktør: Tiden er løbet fra Java-applets

Skal du bygge en ny applikation, så vælg en anden teknologi end Java-applets, lyder det fra den svenske Oracle-chef.

Oracle Openworld/JavaOne i San Fransisco: Den svenske Oracle-boss, Henrik Ståhl, mener, at Java-applets er en forældet teknologi.

Det siger han til Computerworlds norske søsterside i forbindelse med den konference, der hedder JavaOne, som er en del af Oracles Openworld-konference med op mod 60.000 deltagere.

Oracle fik som bekendt Java med i købet, da selskabet i 2010 indlemmede Sun Microsystems i butikken.

Java bliver mere sikker

Java benyttes i mange forskellige sammenhænge, og der er mange eksempler på avancerede serverapplikationer til forskellige nettjenester, der er baseret på Java.

Disse tjenester er meget robuste og kan betjene rigtig mange samtidige brugere. Mange forbinder dog Java med mindre programmer, eller applets, der afvikles i browseren, og som alt for ofte kræver en opdatering af Java-komponenten på grund af sårbarheder i koden.

Selv om Java får mange tæv for dårlig sikkerhed, er det ikke alle, der er utilfredse.

"Jeg har netop set to exploit-kits (automatiserede hacker-værktøjer, red.), som har droppet supporten for Java. Det skyldes, at mængden af kode, der kræves for at udnytte Java gør, at det er alt for besværligt. Det er en helt ny udvikling," fortæller den svenske direktør for produktudvikling i Oracles Java Platform Group, Henrik Ståhl, til Computerworld Norge, der er med på konferencen.

Hans vurdering er altså, at Java-sikkerheden er kommet langt.

"Vi er naturligvis ikke færdige med at udvikle sikkerhed, det bliver vi aldrig, men vi er helt sikkert kommet et godt stykke, så de it-kriminelle er begyndt at se sig om efter andre mål. Men det tager lang tid at genopbygge troværdighed i et marked, og det kommer vi nok til at slås med i lang tid. Vores fokus er, at forbedre teknologien til det punkt, at den selv kan bevise sine kvaliteter," siger han.

Han mener dog ikke, at det er alle Java-teknologier, der er lige relevante mere.

Java-applets er forældet

Computerworld Norge spurgte til den norske BankID (Norges svar på NemID), der har droppet Java på klientsiden og i stedet anvender HTML5 og andre teknikker.

Og Oracle-chefens kommentar er ret klar:

"Vi opfordrer ikke til, at der udvikles nye applikationer, som er baseret på Java-applets. Modellen blev bygget for femten år siden, og verden var helt anderledes. Dengang var det en god ide men, hvis du skal bygge en applikation i dag, så er Java-applets en ringe metode. Det budskab har vi formidlet klart i det offentlige rum," siger Henrik Ståhl.

"Min oprigtige mening er, at hvis du skal bygge en applikation, så byg den ikke med en Java-applet."

Der er dog stadig mange applikationer, som anvender teknologien i dag, og han forsikrer, at teknologien stadig vil blive vedligeholdt og videreudviklet.

"Vi gør selvfølgelig vores hjemmearbejde for, at disse applets skal blive ved med at fungere. Der er netop det, som mange af ændringerne i Java 7 og Java 8 har drejet sig om," siger han og fortsætter:

"På længere sigt kommer vi til at se en bevægelse væk fra Java-applets, og det har vi ingen problemer med."

Han peger også på, at mange af udfordringerne består i at få opdateringerne, og derved sikkerheden, ind på slutbrugerens maskine.

"Det, vi hører fra vores kunder, er, at de gerne vil have, at vi fortsætter med arbejdet, for at sikre at Java fungerer i en overskuelig fremtid, og det forpligtiger vi os naturligvis til," lyder det fra den svenske Oracle-direktør.

Læs også:

Oracle laver 'en Microsoft' med Larry Ellisons afgang som topchef
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


Fremtidens ERP – træf de rigtige strategiske valg

Automatisering, fuld udnyttelse data og muligheden for at knytte leverandører og kunder endnu tættere til virksomheden, og kravene til et moderne forretnings- eller ERP-system er mange. Vær med når vi sætter fremtiden ERP på dagsordnen og diskuterer nogle af de vigtigste og mest relevante spørgsmål om ERP.

13. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital