Prisen for it-outsourcing er faldet dramatisk de seneste år, men virksomhederne er for dårlige til at høste givensten, lyder det fra Henrik Zangenberg.

Analyseinstitut: Danske virksomheder betaler alt for meget for deres it-løsninger

Prisen for it-ydelser er styrtdykket i de senere år. Alligevel betaler mange danske virksomheder alt for meget for driften af deres it-system, lyder det fra dansk analysehus.

Priserne for it-outsourcing har været støt faldende gennem de seneste år, men det afspejles ikke altid i de kontrakter, som de danske virksomheder indgår.

Sådan lyder det fra det danske it-analysehus Zangenberg Analytics, der netop har færdiggjort den seneste udgave af Zangenberg-indekset, som viser prisudviklingen for en gennemsnitlig dansk outsourcing-aftale.

Ifølge indekset er prisen for outsourcing-aftaler faldet med 35 procent fra starten af 2010 frem til midten af 2014.

"Det er altså ikke et lille prisfald. Det er et ganske dramatisk fald, og det paradoksale er, at virksomhederne agerer, som om prisen er konstant. Det her burde være et wake-up-call for mange virksomheder. De bør tage et kig på indekset og sammenligne med, hvad de selv betaler," siger Henrik Zangenberg, der er direktør for Zangenberg Analytics.

Ingen pris-regulering
Han forklarer, at mange virksomheder, der outsourcer it-driften, ikke har indregnet prisreguleringsmekanismer i aftalen. I stedet indgår virksomhederne aftaler, hvor prisen fastlåses til markedsprisen på det tidspunkt, hvor kontrakten bliver indgået.

Derfor ender de med at betale en pris, der er langt over markedsprisen, når de kommer længere hen i kontraktperioden.

"Vi samarbejder med nogle af de største private og offentlige virksomheder i Danmark. Eksempelvis samarbejder vi i øjeblikket med en virksomhed, hvor it-driftsomkostningerne er tæt på en halv milliard kroner. Store dele af denne halve milliard er bare station ær. Så er der altså mange penge at spare," siger Henrik Zangenberg. Effektiviseringer giver prisfald
Den faldende pris skyldes, at markedet for it-drift er underlagt en konstant effektivisering.

Det er en effektisering, der især bliver drevet frem af tre tendenser, lyder det fra Henrik Zangenberg.

For det første bliver prisen for teknologien konstant billigere. Ifølge Zangenberg er prisen for storage faldet med mere end 50 procent i perioden fra 2010 til 2013. For det andet bliver server-teknologien stadig mere selvkørende.

"Udviklingen inden for hardware og operativsystemer betyder, at det i dag er muligt at drive mere og mere med færre og færre mennesker," siger han.

Og sidst, men ikke mindst er fremvæksten af cloud-løsninger med til at presse prisen på den mere traditionelle it-drift, lyder forklaringen fra Henrik Zangenberg.

Dårlige kontrakter skyldes traditioner
Spørgsmålet er dog, hvorfor nogle virksomheder vælger at indgå aftaler uden prisregulering, når de køber ydelser p å et marked, hvor priserne traditionelt set er faldende?

En del af forklaringen er, at mange kunder ikke er opmærksomme de løbende prisfald på markedet. Men det skyldes i høj grad også traditioner, mener Henrik Zangenberg.

"For 15 år siden var det sådan, at når du outsourcede, så skulle leverandøren ud og købe noget hardware for dig, som skulle afskrives over tid, og samtidig var der ikke indregnet nogle effektiviseringer i aftalen," siger han.

Men den tradition, der stadigvæk hænger ved, kan være en dyr fornøjelse. Derfor anbefaler Zangenberg Analytics også, at virksomheder, der ikke har indbygget prisreguleringsmekanismer i deres aftaler, alligevel tager en samtale med deres leverandør.

"De fleste leverandører har en interesse i, at kunderne er så glade og tilfredse, at de forlænger deres aftaler, og det gør kunderne sjældent, hvis de opdager, at de betaler en pris, der ligger langt fra markedsprisen. Derfor vil leverandørerne også ofte være til at tale med," siger Henrik Zangenberg.Premium
Medarbejdere forlader Datatilsynet på stribe: "Der er rift om mine folk"
Interview: Der er rift om medarbejderne hos Datatilsynet, der i den seneste tid har oplevet, at mange har fået sig et nyt arbejde. "Det er glædeligt, at de kan bruges andre steder," siger direktør for Datatilsynet, Cristina Angela Gulisano.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.