Artikel top billede

Har touch-navigationen toppet? Her er de nye teknologier

I en række år har touch-navigation nu været standarden, når nye produkter spyttes ud på markedet. Nu lurer nye interfaces på et gennembrud.

Touch-navigation har efterhånden været et velfungerende mainstream-brugerinterface i en del år, og ligesom computermusen var med til at revolutionere navigationen i sin tid, har touch som koncept også haft en kolossal betydning.

Men navigation kan som bekendt ske på mange måder, og touch er - heller ikke - nødvendigvis et evigheds-koncept, der aldrig kan blive erstattet af noget nyt.

ABI Research skriver, at touch-skærmenes dominans vil aftage over de kommende fem år, når nye sensor-typer bliver introduceret og helt nye form-faktorer rammer markedet.

Her er de nye løsninger

Analysefirmaet peger på, at vi i stigende grad kommer til at navigere med stemmen, bevægelser, øjnene og ved hjælp af nervesystemet.

"Touch førte brugervenligheden i mobile enheder frem til, hvor vi er i dag, men touch vil blive et af mange interfaces i nye enheder og på fremtidens markeder," udtaler senior practice director Jeff Orr.

"Den virkelig spændende mulighed kommer, når mange brugergrænseflader blandes sammen til helt nye oplevelser."

Mens eksempelvis stemmestyring og talegenkendelse efterhånden har eksisteret i en del år i helt almindelige smartphones, så er der særligt inden for de seneste par år også kommet fokus på, hvordan man eksempelvis kan styre smartphones og tablets med øjnene.

ABI Research vurderer, at produkternes evne til at aflæse, hvordan brugeren bevæger hænder, hvor øjnene kigger hen, og hvilke ansigtstræk, der er, er noget af det, der for alvor vil boome i de kommende år - blandt andet til løsninger i bilerne og i hjemmet.

Det må ikke blive for kompliceret

Men selvom det ikke er svært at få idéer til alle de mange nye muligheder, så skal producenterne passe på med ikke helt at miste jordforbindelsen.

"Efterhånden som mobile applikationer integrerer mere teknologi, skal brugergrænsefladen stadig være simpel nok til at være intuitiv."

"Kompleksitet modsiger en godt design af brugergrænsefladen, og der kræves en kritisk masse af mobil-applikationer (der anvender den nye navigation, red.) for at der kan komme et mainstream-gennembrud," lyder nogle af udfordringerne for industrien ifølge ABI Research.

Læs også:

Derfor er fremtidens brugergrænseflader helt til grin

Tre årtier med grafiske brugergrænseflader

Sådan kan stemmestyring ændre alt ved vores it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere