Artikel top billede

Omstridte fusionsplaner på datalogi på Københavns Universitet: It-folk råber vagt i gevær

Vi mangler de helt tunge it-folk, og vi forventer, at Københavns Universitet har fokus på fagligheden og ikke på at spare ressourcer ved sammenlægninger, lyder meldingen fra IT-Branchen.

Interview: It-brancheforeningen IT-Branchen melder sig nu ind i debatten i forbindelse med et forslag om en sammenlægning af matematik og datalogi på Københavns Universitet.

"Vi har brug for faglighed på datalogistudiet og fokus på instituttet. Erhvervslivet har virkelig brug for hardcore it-kompetencer," siger Cecilia Bonefeld-Dahl, Formand for IT-Branchen.

Hele problemetikken er opstået i forbindelse med et forslag, der er fremført af ledelsen for Science, som er det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Formålet er, at ledelsen gerne vil sammenlægge datalogi og matematik i et stort, fælles institut.

Det vil man gøre for at skabe en stærkere organisation, der kan tiltrække flere forskerpenge og samtidig kan udnytte stordriftsfordele i forbindelse med eksempelvis administration.

"Det er et forslag, og vi er i en drøftelsesfase. Men vi skal have nogle bæredygtige institutter, der er i stand til at tage nye initiativer, og som kan modstå opgang og nedgang i bevillinger," har John Renner Hansen, der er dekan for Science, tidligere fortalt til Computerworld.

Skrot den plan

På Datalogisk Institut er man lodret imod forslagets indhold.

"En sammenlægning mellem datalogi og matematik vil få konsekvenser for kvaliteten af vores undervisere, de studerendes faglige viden og ikke mindst for fagets identitet. Forslaget om sammenlægning er derfor meget bekymrende," lyder det fra Martin Zachariasen, der er institutleder og professor på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet.

Personalet på DIKU har ligefrem skrevet et åbent brev til dekanen, hvor de med samlet stemme siger: Skrot fusionsplanen.

Og den bekymring deler man altså i IT-Branchen.

Hvorfor er det en dårlig idé at sammenlægge de to institutter?

"Vi vil ikke blande os i, hvordan man organiserer sig på universitetet, men dansk erhvervsliv har utrolig hårdt brug for it-folk med tunge kompetencer. Derfor er det meget vigtigt, at en sammenlægning ikke kommer til at koste faglighed og den fokus, der er på datalogi," siger Cecilia Bonefeld-Dahl.

Hvor ser IT-Branchen problemet i sammenlægningen?

"Problemet er, at ressourcerne kan gå til anden side. At datalogi bliver tilsidesat som den lille i forhold til matematik. Det er vigtigt, at man bevarer antallet af studiepladser og de nødvendige lærerkræfter, der kan sikre et højt fagligt niveau."

Dekanen John Renner Hansen siger, at der kan spares penge på administration, og at der er bedre mulighed for at tiltrække forskningsmidler i forbindelse med en sammenlægning. Lyder det ikke som et fornuftigt forslag?

"Vi vil som sagt ikke blande os, i den måde man organiserer sig på, og det kan give god mening at sætte fokus på de administrative ressourcer. Men vi vil gerne påpege vigtigheden af, at en sammenlægning ikke får betydning for kvaliteten af datalogistudiet. Der er meget brug for den type it-folk i erhvervslivet."

Dekanens argument er, at der kommer flere penge til forskning i forbindelse med en sammenlægning. Er du uenig i den betragtning?

"Vi ser gerne flere penge til datalogistudiet. Hvis det kun er en administrativ sammenlægning, og der er stor fokus på datalogi, så er det jo fint. Men der er en risiko for, at man glemmer uddannelsen i forbindelse med en sammenlægning, så datalogi ikke får den selvstændige fokus som den har behov for. Det vil vi gerne undgå."

Så I mener, at datalogi skal have et selvstændigt fokus

"Ja. Vi mener, at datalogistudiet skal have fuld opbakning, og vi vil gerne have flere af den type kandidater."

Læs også:
Forslag skaber kritik: Datalogi skal nedlægges som selvstændigt institut på Københavns Universitet

Åbent protest-brev: Skrot forslag om sammenlægning af matematik og datalogi
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere