Podcast:Her er de nye (dyre) iPads og den nye Surface Laptop - men kan manglen på chips drille?

Omstridte fusionsplaner på datalogi på Københavns Universitet: It-folk råber vagt i gevær

Vi mangler de helt tunge it-folk, og vi forventer, at Københavns Universitet har fokus på fagligheden og ikke på at spare ressourcer ved sammenlægninger, lyder meldingen fra IT-Branchen.

Interview: It-brancheforeningen IT-Branchen melder sig nu ind i debatten i forbindelse med et forslag om en sammenlægning af matematik og datalogi på Københavns Universitet.

"Vi har brug for faglighed på datalogistudiet og fokus på instituttet. Erhvervslivet har virkelig brug for hardcore it-kompetencer," siger Cecilia Bonefeld-Dahl, Formand for IT-Branchen.

Hele problemetikken er opstået i forbindelse med et forslag, der er fremført af ledelsen for Science, som er det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Formålet er, at ledelsen gerne vil sammenlægge datalogi og matematik i et stort, fælles institut.

Det vil man gøre for at skabe en stærkere organisation, der kan tiltrække flere forskerpenge og samtidig kan udnytte stordriftsfordele i forbindelse med eksempelvis administration.

"Det er et forslag, og vi er i en drøftelsesfase. Men vi skal have nogle bæredygtige institutter, der er i stand til at tage nye initiativer, og som kan modstå opgang og nedgang i bevillinger," har John Renner Hansen, der er dekan for Science, tidligere fortalt til Computerworld.

Skrot den plan
På Datalogisk Institut er man lodret imod forslagets indhold.

"En sammenlægning mellem datalogi og matematik vil få konsekvenser for kvaliteten af vores undervisere, de studerendes faglige viden og ikke mindst for fagets identitet. Forslaget om sammenlægning er derfor meget bekymrende," lyder det fra Martin Zachariasen, der er institutleder og professor på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet.

Personalet på DIKU har ligefrem skrevet et åbent brev til dekanen, hvor de med samlet stemme siger: Skrot fusionsplanen.

Og den bekymring deler man altså i IT-Branchen.

Hvorfor er det en dårlig idé at sammenlægge de to institutter?

"Vi vil ikke blande os i, hvordan man organiserer sig på universitetet, men dansk erhvervsliv har utrolig hårdt brug for it-folk med tunge kompetencer. Derfor er det meget vigtigt, at en sammenlægning ikke kommer til at koste faglighed og den fokus, der er på datalogi," siger Cecilia Bonefeld-Dahl.

Hvor ser IT-Branchen problemet i sammenlægningen?

"Problemet er, at ressourcerne kan gå til anden side. At datalogi bliver tilsidesat som den lille i forhold til matematik. Det er vigtigt, at man bevarer antallet af studiepladser og de nødvendige lærerkræfter, der kan sikre et højt fagligt niveau."

Dekanen John Renner Hansen siger, at der kan spares penge på administration, og at der er bedre mulighed for at tiltrække forskningsmidler i forbindelse med en sammenlægning. Lyder det ikke som et fornuftigt forslag?

"Vi vil som sagt ikke blande os, i den måde man organiserer sig på, og det kan give god mening at sætte fokus på de administrative ressourcer. Men vi vil gerne påpege vigtigheden af, at en sammenlægning ikke får betydning for kvaliteten af datalogistudiet. Der er meget brug for den type it-folk i erhvervslivet."

Dekanens argument er, at der kommer flere penge til forskning i forbindelse med en sammenlægning. Er du uenig i den betragtning?

"Vi ser gerne flere penge til datalogistudiet. Hvis det kun er en administrativ sammenlægning, og der er stor fokus på datalogi, så er det jo fint. Men der er en risiko for, at man glemmer uddannelsen i forbindelse med en sammenlægning, så datalogi ikke får den selvstændige fokus som den har behov for. Det vil vi gerne undgå."

Så I mener, at datalogi skal have et selvstændigt fokus

"Ja. Vi mener, at datalogistudiet skal have fuld opbakning, og vi vil gerne have flere af den type kandidater."

Læs også:
Forslag skaber kritik: Datalogi skal nedlægges som selvstændigt institut på Københavns Universitet

Åbent protest-brev: Skrot forslag om sammenlægning af matematik og datalogi
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.