Omstridte fusionsplaner på datalogi på Københavns Universitet: It-folk råber vagt i gevær

Vi mangler de helt tunge it-folk, og vi forventer, at Københavns Universitet har fokus på fagligheden og ikke på at spare ressourcer ved sammenlægninger, lyder meldingen fra IT-Branchen.

Interview: It-brancheforeningen IT-Branchen melder sig nu ind i debatten i forbindelse med et forslag om en sammenlægning af matematik og datalogi på Københavns Universitet.

"Vi har brug for faglighed på datalogistudiet og fokus på instituttet. Erhvervslivet har virkelig brug for hardcore it-kompetencer," siger Cecilia Bonefeld-Dahl, Formand for IT-Branchen.

Hele problemetikken er opstået i forbindelse med et forslag, der er fremført af ledelsen for Science, som er det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Formålet er, at ledelsen gerne vil sammenlægge datalogi og matematik i et stort, fælles institut.

Det vil man gøre for at skabe en stærkere organisation, der kan tiltrække flere forskerpenge og samtidig kan udnytte stordriftsfordele i forbindelse med eksempelvis administration.

"Det er et forslag, og vi er i en drøftelsesfase. Men vi skal have nogle bæredygtige institutter, der er i stand til at tage nye initiativer, og som kan modstå opgang og nedgang i bevillinger," har John Renner Hansen, der er dekan for Science, tidligere fortalt til Computerworld.

Skrot den plan
På Datalogisk Institut er man lodret imod forslagets indhold.

"En sammenlægning mellem datalogi og matematik vil få konsekvenser for kvaliteten af vores undervisere, de studerendes faglige viden og ikke mindst for fagets identitet. Forslaget om sammenlægning er derfor meget bekymrende," lyder det fra Martin Zachariasen, der er institutleder og professor på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet.

Personalet på DIKU har ligefrem skrevet et åbent brev til dekanen, hvor de med samlet stemme siger: Skrot fusionsplanen.

Og den bekymring deler man altså i IT-Branchen.

Hvorfor er det en dårlig idé at sammenlægge de to institutter?

"Vi vil ikke blande os i, hvordan man organiserer sig på universitetet, men dansk erhvervsliv har utrolig hårdt brug for it-folk med tunge kompetencer. Derfor er det meget vigtigt, at en sammenlægning ikke kommer til at koste faglighed og den fokus, der er på datalogi," siger Cecilia Bonefeld-Dahl.

Hvor ser IT-Branchen problemet i sammenlægningen?

"Problemet er, at ressourcerne kan gå til anden side. At datalogi bliver tilsidesat som den lille i forhold til matematik. Det er vigtigt, at man bevarer antallet af studiepladser og de nødvendige lærerkræfter, der kan sikre et højt fagligt niveau."

Dekanen John Renner Hansen siger, at der kan spares penge på administration, og at der er bedre mulighed for at tiltrække forskningsmidler i forbindelse med en sammenlægning. Lyder det ikke som et fornuftigt forslag?

"Vi vil som sagt ikke blande os, i den måde man organiserer sig på, og det kan give god mening at sætte fokus på de administrative ressourcer. Men vi vil gerne påpege vigtigheden af, at en sammenlægning ikke får betydning for kvaliteten af datalogistudiet. Der er meget brug for den type it-folk i erhvervslivet."

Dekanens argument er, at der kommer flere penge til forskning i forbindelse med en sammenlægning. Er du uenig i den betragtning?

"Vi ser gerne flere penge til datalogistudiet. Hvis det kun er en administrativ sammenlægning, og der er stor fokus på datalogi, så er det jo fint. Men der er en risiko for, at man glemmer uddannelsen i forbindelse med en sammenlægning, så datalogi ikke får den selvstændige fokus som den har behov for. Det vil vi gerne undgå."

Så I mener, at datalogi skal have et selvstændigt fokus

"Ja. Vi mener, at datalogistudiet skal have fuld opbakning, og vi vil gerne have flere af den type kandidater."

Læs også:
Forslag skaber kritik: Datalogi skal nedlægges som selvstændigt institut på Københavns Universitet

Åbent protest-brev: Skrot forslag om sammenlægning af matematik og datalogi
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud strategy 2020 - fokus på management teknologier til hybrid cloud og multi cloud samt compliance aspektet

På Cloud Strategy 2020 tegner vi billedet af en cloud-verden, der strækker sig langt ud over landegrænserne, og hvor mange valg skal træffes, hvis du skal have fuldt udbytte. Mød eksperter, leverandører og andre cloud-brugere og bliv inspireret til nye satsninger i din egen virksomhed.

29. september 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

30. september 2020 | Læs mere


Giv dit salg og kundeservice et løft med Dynamics 365

Microsoft har sat turbo på udviklingen af Dynamics 365, som er stærkere, mere omfattende og mere fleksibel end nogensinde før. Resultatet er et hav af nye muligheder. Både for dig, som allerede bruger dele af Dynamics' ERP-funktionalitet, og for dig som vil høste fordelene af alle de andre smarte funktioner, Dynamics 365-platformen byder på.

06. oktober 2020 | Læs mere


Premium
Nvidia RTX 3080 til test: Her sættes en ny standard – og trods prisen er det på mange måder et stærkt køb
Der er ikke nogen tvivl om, at der er krummer i Nvidias nye high-end grafikkort. Det ligner endda et særdeles godt køb trods den høje pris.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Beskyt virksomhedens data og digitale værdier i døgndrift – målrettet, hurtigt og effektivt
Et konstant skiftende trusselsbillede og ændrede behov for eksempelvis flere hjemmearbejdspladser udfordrer virksomheden drift, indtjening og – i værste fald – eksistens. Men her er ofte allerede ganske mange sikkerhedssystemer i drift, og derfor er løsningen sjældent endnu flere tiltag og lag. De vil ofte blot bidrage til forvirringen, øge antallet af alarmer og måske endda ende med at gøre virksomhedens mere sårbar. I stedet kan det give mening at vælge en ekstern leverandør, der kan overvåge og sikre de digitale aktiver fokuseret, effektivt og i døgndrift. Helt uden behov for at sætte kostbare og ressourcekrævende projekter i søen – og uden at skulle tilkøbe dyre konsulentydelser og specialressourcer. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.