Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

Omstridte fusionsplaner på datalogi på Københavns Universitet: It-folk råber vagt i gevær

Vi mangler de helt tunge it-folk, og vi forventer, at Københavns Universitet har fokus på fagligheden og ikke på at spare ressourcer ved sammenlægninger, lyder meldingen fra IT-Branchen.

Interview: It-brancheforeningen IT-Branchen melder sig nu ind i debatten i forbindelse med et forslag om en sammenlægning af matematik og datalogi på Københavns Universitet.

"Vi har brug for faglighed på datalogistudiet og fokus på instituttet. Erhvervslivet har virkelig brug for hardcore it-kompetencer," siger Cecilia Bonefeld-Dahl, Formand for IT-Branchen.

Hele problemetikken er opstået i forbindelse med et forslag, der er fremført af ledelsen for Science, som er det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Formålet er, at ledelsen gerne vil sammenlægge datalogi og matematik i et stort, fælles institut.

Det vil man gøre for at skabe en stærkere organisation, der kan tiltrække flere forskerpenge og samtidig kan udnytte stordriftsfordele i forbindelse med eksempelvis administration.

"Det er et forslag, og vi er i en drøftelsesfase. Men vi skal have nogle bæredygtige institutter, der er i stand til at tage nye initiativer, og som kan modstå opgang og nedgang i bevillinger," har John Renner Hansen, der er dekan for Science, tidligere fortalt til Computerworld.

Skrot den plan

På Datalogisk Institut er man lodret imod forslagets indhold.

"En sammenlægning mellem datalogi og matematik vil få konsekvenser for kvaliteten af vores undervisere, de studerendes faglige viden og ikke mindst for fagets identitet. Forslaget om sammenlægning er derfor meget bekymrende," lyder det fra Martin Zachariasen, der er institutleder og professor på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet.

Personalet på DIKU har ligefrem skrevet et åbent brev til dekanen, hvor de med samlet stemme siger: Skrot fusionsplanen.

Og den bekymring deler man altså i IT-Branchen.

Hvorfor er det en dårlig idé at sammenlægge de to institutter?

"Vi vil ikke blande os i, hvordan man organiserer sig på universitetet, men dansk erhvervsliv har utrolig hårdt brug for it-folk med tunge kompetencer. Derfor er det meget vigtigt, at en sammenlægning ikke kommer til at koste faglighed og den fokus, der er på datalogi," siger Cecilia Bonefeld-Dahl.

Hvor ser IT-Branchen problemet i sammenlægningen?

"Problemet er, at ressourcerne kan gå til anden side. At datalogi bliver tilsidesat som den lille i forhold til matematik. Det er vigtigt, at man bevarer antallet af studiepladser og de nødvendige lærerkræfter, der kan sikre et højt fagligt niveau."

Dekanen John Renner Hansen siger, at der kan spares penge på administration, og at der er bedre mulighed for at tiltrække forskningsmidler i forbindelse med en sammenlægning. Lyder det ikke som et fornuftigt forslag?

"Vi vil som sagt ikke blande os, i den måde man organiserer sig på, og det kan give god mening at sætte fokus på de administrative ressourcer. Men vi vil gerne påpege vigtigheden af, at en sammenlægning ikke får betydning for kvaliteten af datalogistudiet. Der er meget brug for den type it-folk i erhvervslivet."

Dekanens argument er, at der kommer flere penge til forskning i forbindelse med en sammenlægning. Er du uenig i den betragtning?

"Vi ser gerne flere penge til datalogistudiet. Hvis det kun er en administrativ sammenlægning, og der er stor fokus på datalogi, så er det jo fint. Men der er en risiko for, at man glemmer uddannelsen i forbindelse med en sammenlægning, så datalogi ikke får den selvstændige fokus som den har behov for. Det vil vi gerne undgå."

Så I mener, at datalogi skal have et selvstændigt fokus

"Ja. Vi mener, at datalogistudiet skal have fuld opbakning, og vi vil gerne have flere af den type kandidater."

Læs også:
Forslag skaber kritik: Datalogi skal nedlægges som selvstændigt institut på Københavns Universitet

Åbent protest-brev: Skrot forslag om sammenlægning af matematik og datalogi
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere