Artikel top billede

Tv guiden er en del af Telia TV-app'en. Klik på en live-udsendelse, og streamingen begynder kort efter.

Test: Sådan fungerer Telias streaming-tjeneste som app og i browseren

Vi har prøvekørt den nye streaming-tjeneste Telia TV, der giver adgang til tv-kanaler og on demand-indhold fra de mobile enheder og på computeren. Også selvom man ikke har bredbånd eller mobil hos Telia.

Selvom det traditionelle tv-marked er i opbrud, og hele konceptet med flow-tv efterhånden fremstår noget forældet, så er der stadig rigtig mange danskere, der ser tv på den traditionelle måde - eksempelvis via kabel-tv.

Mange brokker sig dog også over, at priserne er for høje, og at man er bundet til bestemte leverandører og kanal-pakker. 

Det er den type forbrugere, Telia først og fremmest jagter med det nye Telia TV.

Læs også: Streaming-bombe fra Telia: Går direkte efter YouSee med tv i apps og på nettet

Samtidig har selskabet formentlig også et godt øje også de yngre forbrugere, der mere eller mindre lever med en tablet eller smartphone i hænderne de fleste af døgnets timer - og som ikke nødvendigvis er interesseret i kabel-tv i traditionel forstand, når de flytter hjemmefra.

Eller hvad med dem, der har arbejdsgiverbetalt bredbånd, og som bare ønsker en lille og mobil tv-pakke?

Telia har hidtil haft en tv-løsning, der kun var tilgængelig for selskabets bredbåndskunder og krævede en set top boks ved fjernsynet.

Det nye er derfor, at Telia nu rykker Telia TV ud på de mobile enheder - og vil levere tv-pakkerne til både egne og konkurrenternes bredbånds- og mobilkunder.

Computerworld har testet løsning i et døgns tid på henholdsvis en iPad og en Windows-pc.

Sådan fungerer Telia TV

Den hurtige dom er, at Telia TV leverer varen. I hvert fald i den forstand, at afspilningen starter umiddelbart efter, at man trykker play.

Streamingen kører uden problemer, og opløsningen er fornuftig - uden dog nødvendigvis at være helt på Netflix-niveau rent opløsningmæssigt (signalet tilpasser sig automatisk din forbindelse.) 

Brugergrænsefladen er logisk opbygget, og det er nemt at skifte rundt imellem de forskellige kanaler, man har adgang til.

Man kan også gå ind i on demand- eller film-delen, hvor man eksempelvis kan se HBO-indhold, gamle DR-udsendelser eller leje film fra SF Anytime. 

Vi har dog primært set nærmere på, hvordan Telia TV fungerer, når man vil se live-tv - altså det direkte alternativ til traditionelt kabel-tv.

Telia TV starter fra 79 kroner om måneden, hvor man får adgang til DR's kanaler, TV2 og Kanal 5.

Mellempakken giver adgang til yderligere 10 kanaler - heriblandt Eurosport, MTV, TV2 Film og News, Discovery og Kanal 6 og Kanal 9. Den pakke koster 229 kroner.

Fuldpakken koster 299 kroner om måneden. For det beløb får man 41 kanaler.

En klar mangel ved Telia TV er dog, at teleselskabet ikke har et samarbejde med Viasat - så der er ikke mulighed for at se eksempelvis TV3 og TV3 Plus.

Det skyldes ifølge Telia, at man ikke har kunnet nå til enighed om en aftale med Viasat.

Formentlig er forklaringen, at Viasat selv kører på i stor stil med sin egen streaming-tjeneste, Viaplay, ligesom selskabet jo har aftaler med kabel-tv-udbydere, som man også skal pleje. 

Det manglende Viasat-indhold betyder også, at vi ikke umiddelbart ser den store idé i at købe den store pakke fra Telia TV.

299 kroner om måneden er mange penge - og specielt, hvis man så alligevel ikke kan se eksempelvis Champions League eller Formel 1. 

Denne kombination ville vi vælge

Derimod kan Telia TV give rigtig god mening, hvis man eksempelvis ønsker at have Netflix eller HBO sammen med DR's kanaler, TV2 og Kanal 5.

Telia TV giver på den måde rent konceptmæssigt god mening i 2014, hvor gamle tv-forretningsmodeller står for fald - men hvor mange endnu ikke er klar til helt at kappe forbindelsen til eksempelvis TV2's sendeflade (og i øvrigt kan leve uden eksempelvis Champions League-fodbold).

Med grundpakken fra Telia TV + Netflix vil vi mene, at mange vil kunne få stillet behovet for tv, serier og film, og prisen for den kombination vil så ligge på i alt 158 kroner om måneden - og så har man adgang fra alle enheder og ikke bare den traditionelle flimmerkasse.

Tv-guiden lige ved hånden

Både på de mobile enheder og i browseren har man med Telia TV adgang til en tv-guide, hvor man kan se information om, hvad de forskellige kanaler har på programmet og sender lige i øjeblikket.

Det er nemt fra denne guide at klikke på et live-program på en given kanal, hvorefter den direkte afspilning starter.

Det savner vi i Telia TV

Rent teknisk er der stadig et par mangler ved Telia TV.

Blandt andet, at Apples Airplay-teknologi ikke er understøttet, så du kommer ikke til at bruge din smartphone til at sende signalet trådløst over til Apple TV, så du kan se det på fjernsynet.

Det er en mulighed, man eksempelvis får med DR's egen app.

Telia oplyser dog til Computerworld, at både understøttelse af Airplay og Chromecast ventes at blive integreret i kommende app-versioner "inden for ganske kort tid." 

Den virkelige killer-app her ville dog være, hvis der blev lavet en Telia TV-app til diverse smart tv-produkter. Så ville endnu flere kunne kappe forbindelsen til det gammeldags kabel-tv.

I stedet må man indtil videre slutte computeren til fjernsynet med et kabel, hvis man vil have signalet op på det store stuealter.

Browser-løsningen fra Telia TV anvender Microsofts Silverlight-teknologi - og det vil der nok være delte meninger om.

Vi har dog kun haft positive erfaringer med browser-løsningen i vores test.

Til gengæld mangler vi lidt indstillingsmuligheder i selve mobil-app'en, så man eksempelvis kan opgradere fra grund- til mellempakken eller indstille streaming-kvaliteten uden at skulle forbi en computer.

Et abonnement til Telia TV kan anvendes på fire forskellige enheder, men det er kun tilladt at streame på én enhed ad gangen på grund af rettighedsspørgsmål, oplyser Telia.

Det er en begrænsning, der eksempel ikke er på Netflix, hvor man for 79 kroner om måneden kan streame fra to enheder ad gangen.

Her er konkurrenterne

Telia TV er først og fremmest en opsigtsvækkende streaming-tjeneste, fordi den kommer fra et teleselskab - men ikke ikke kræver, at man eksempelvis har sit bredbånd fra Telia.

Samtidig tilbyder den adgang til mange af de kanaler, som danskerne trods alt satdig holder af - eksempelvis TV2 - via et mioderne streaming-setup. 

Telia er dog ikke ene om at kunne tilbyde den slags netværks-uafhængige tv-løsninger.

Det er en lignende løsning, man finder hos eksempelvis Watch Me Now.

Her koster grundpakken 90 kroner (og har dog også tyske og svenske kanaler). Det er dog oplagt, at det vil få en større indflydelse på markedet, når en tung spiller som Telia melder sig ind i kampen.

TDC's YouSee lancerede i starten af oktober YouSee Play, der blandt andet giver kunderne adgang til live tv på de mobile enheder og til film, serier og musik.

Tjenesten er dog forbeholdt TDC's bredbånds og mobil-kunder, så på den måde er der en markant forskel på YouSee Play og Telia TV.

Læs også: Streaming-bombe fra Telia: Går direkte efter YouSee med tv i apps og på nettet

Telia TV rammer markedet på et tidspunkt, hvor markante forandringer i forbrugsmønstrene allerede er i fuld gang.

En Megafon-undersøgelse udført for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen blandt 2.573 danske husstande viste for nylig, at 57 procent streamer film og tv enten gratis, gennem abonnement, som video on demand eller som pay-per-view.

Halvdelen siger samtidig, at deres streaming-forbrug er steget inden for det seneste år, og 37 procent af de adspurgte med et traditionelt tv-abonnement ser mindre traditionelt tv, efter de begyndte at streame.

Samtidig viser undersøgelsen dog også, at det endnu kun er få husstande, der rent faktisk har opsagt eller beskåret deres tv-pakke.

38 procent har overvejet det, mens 13 procent reelt har skiftet til en billigere tv-pakke, og 4 procent har helt opsagt den.

Det er løsninger som Telia TV, der giver danske sofakartofler mulighed for at tage et skridt på vej mod fremtidens måde at se tv på.

Spørgsmålet er så, om flow-tv - om man streamer det eller ser det på traditionel vis - ikke lever på lånt tid uanset hvad?

Det svar må vi vente på lidt endnu, mens vi også venter på, hvilket modsvar konkurrenterne har til Telia TV.

Der er gratis adgang til den store Telia TV-løsning den første måned, så du har selv mulighed for at teste, om det er noget for dig. Se mere fra i morgen, fredag, på telia.dk/tv.


Loading ikon