Artikel top billede

Forslag: Danskernes opsparing skal investeres i cloud-offensiv

IT-Branchen foreslår, at nogle af de 3,5 billioner kroner i pensionskasserne skal bruges til at tiltrække cloud-markedet til Danmark. Det kræver handling her og nu, hvis Danmark skal være en cloud-nation, lyder budskabet.

Danmarks nabolande som Sverige, Tyskland og Storbritannien er rigtig dygtige til at suge store cloudspillere til sig, med hvad dertil hører af bygge-investeringer, arbejdspladser og andre milliard-indtægter til staten.

Vort gamle Danmark står derimod lige nu svagt i tiltrækningen af de store datacentre, og det vil it-brancheforeningen IT-Branchen gøre noget ved.

Konkret foreslår IT-Branchen, at politikerne kigger på rammerne for, hvordan cloud-spillerne kan blive trukket til Danmark af økonomiske fordele, herunder en digital infrastruktur i verdensklasse.

"I dag ligger udfordringen med tiltrækningen af cloud-virksomheder på offentlige hænder. Et samspil mellem det offentlige og det private sagtens kan gøre en stor forskel. Blandt andet ved, at vi brugte landets store pensionsmidler til investeringer, der kan tiltrække cloud-markedet til Danmark," lyder det.

3.500 milliarder investerings-kroner

Chefkonsulent Bjørn Borre forklarer, at brugen af pensionskassernes omkring 3.500 milliarder kroner ikke nødvendigvis er den eneste mulige investerings-løsning.

"Vi vil tage initiativ til et dialogmøde, hvor vi vil samle industrien og myndighederne og afklare, om nye offentligt-private samspil og mærkbare investeringer er en farbar vej frem," siger han. 

Hvornår dette møde mellem erhvervslivet og ministrene eventuelt skal finde sted, kan Bjørn Borre ikke udtale sig om på stående fod udover, at det bliver "meget snart." i det nye år.

Han nævner, at der er brug for at samle vægtige interessenter, så vilkårene for cloud i Danmark kan blive bedre.

For skal rammevilkårene forbedres, kræver det opmærksomhed fra samspil af eksempelvis Erhvervs og Vækst-, finans- og skatteminister. 

"Løbet er kørt den dag, når alle kunderne lægger deres investeringer andre steder. Vi mener dog, at chancen og den gyldne mulighed stadig er til stede, fordi Danmark på rigtig mange parametre er et rigtig godt cloud-land," siger chefkonsulenten fra IT-Branchen.

"Potentialet er jo kæmpestort, fordi datamængderne er i voldsom vækst. Helt overordnet mangler vi virkelig en kollektivt mere opmærksom styring af de vilkår, der er vigtige for at få tiltrukket cloud-selskaberne," fortsætter han.

Justering af lovgivningen

Såfremt Danmark skal gøre sig lækkert over for cloud-selskaber som Facebook, Google, Microsoft og Amazon, er det i IT-Branchens optik også nødvendigt for politikerne at skrue på lovgivningen.

Det drejer sig specifikt om at få has på Danmarks el-afgifter, der eksempelvis er halvanden gang højere end i Sverige, hvor Facebook for nogle år siden flyttede ind med et gigantisk datacenter.

Derudover skal der ske en ændring i reglerne, så datacentre kan fratrække moms på vegne af deres kunder, så det ikke bliver hverken en økonomisk eller bureaukratisk barriere for at tiltrække internationale kunder og investeringer.

Forskellen mellem Danmark og Sverige på 50 procent for internationale kunder skyldes, at det kun er danske momsregistrerede virksomheder, der kan trække el-afgifterne fra i skat. 

"Lige nu arbejder vi på at få opgaven ind på de tunge ministerkontorer. Ingen har den endelige model for, hvordan Danmark skal tiltrække cloud-markedet, men vi mener, at det er nødvendigt, at offentlige myndigheder og private virksomheder sætter sig sammen om opgaven."

Læs også:
Derfor mister Danmark kæmpe-mulighed for datacenter-eventyr
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Bringer dine sikkerhedssiloer data og systemer i fare?
Individuelle sikkerhedsservices til hvert behov skaber store problemer og øger sårbarheden. Det er tid til at samle dem, få det fulde overblik og lukke hullerne i beskyttelsen.