Artikel top billede

(Foto: Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash)

Forslag: Danskernes opsparing skal investeres i cloud-offensiv

IT-Branchen foreslår, at nogle af de 3,5 billioner kroner i pensionskasserne skal bruges til at tiltrække cloud-markedet til Danmark. Det kræver handling her og nu, hvis Danmark skal være en cloud-nation, lyder budskabet.

Danmarks nabolande som Sverige, Tyskland og Storbritannien er rigtig dygtige til at suge store cloudspillere til sig, med hvad dertil hører af bygge-investeringer, arbejdspladser og andre milliard-indtægter til staten.

Vort gamle Danmark står derimod lige nu svagt i tiltrækningen af de store datacentre, og det vil it-brancheforeningen IT-Branchen gøre noget ved.

Konkret foreslår IT-Branchen, at politikerne kigger på rammerne for, hvordan cloud-spillerne kan blive trukket til Danmark af økonomiske fordele, herunder en digital infrastruktur i verdensklasse.

"I dag ligger udfordringen med tiltrækningen af cloud-virksomheder på offentlige hænder. Et samspil mellem det offentlige og det private sagtens kan gøre en stor forskel. Blandt andet ved, at vi brugte landets store pensionsmidler til investeringer, der kan tiltrække cloud-markedet til Danmark," lyder det.

3.500 milliarder investerings-kroner

Chefkonsulent Bjørn Borre forklarer, at brugen af pensionskassernes omkring 3.500 milliarder kroner ikke nødvendigvis er den eneste mulige investerings-løsning.

"Vi vil tage initiativ til et dialogmøde, hvor vi vil samle industrien og myndighederne og afklare, om nye offentligt-private samspil og mærkbare investeringer er en farbar vej frem," siger han. 

Hvornår dette møde mellem erhvervslivet og ministrene eventuelt skal finde sted, kan Bjørn Borre ikke udtale sig om på stående fod udover, at det bliver "meget snart." i det nye år.

Han nævner, at der er brug for at samle vægtige interessenter, så vilkårene for cloud i Danmark kan blive bedre.

For skal rammevilkårene forbedres, kræver det opmærksomhed fra samspil af eksempelvis Erhvervs og Vækst-, finans- og skatteminister. 

"Løbet er kørt den dag, når alle kunderne lægger deres investeringer andre steder. Vi mener dog, at chancen og den gyldne mulighed stadig er til stede, fordi Danmark på rigtig mange parametre er et rigtig godt cloud-land," siger chefkonsulenten fra IT-Branchen.

"Potentialet er jo kæmpestort, fordi datamængderne er i voldsom vækst. Helt overordnet mangler vi virkelig en kollektivt mere opmærksom styring af de vilkår, der er vigtige for at få tiltrukket cloud-selskaberne," fortsætter han.

Justering af lovgivningen

Såfremt Danmark skal gøre sig lækkert over for cloud-selskaber som Facebook, Google, Microsoft og Amazon, er det i IT-Branchens optik også nødvendigt for politikerne at skrue på lovgivningen.

Det drejer sig specifikt om at få has på Danmarks el-afgifter, der eksempelvis er halvanden gang højere end i Sverige, hvor Facebook for nogle år siden flyttede ind med et gigantisk datacenter.

Derudover skal der ske en ændring i reglerne, så datacentre kan fratrække moms på vegne af deres kunder, så det ikke bliver hverken en økonomisk eller bureaukratisk barriere for at tiltrække internationale kunder og investeringer.

Forskellen mellem Danmark og Sverige på 50 procent for internationale kunder skyldes, at det kun er danske momsregistrerede virksomheder, der kan trække el-afgifterne fra i skat. 

"Lige nu arbejder vi på at få opgaven ind på de tunge ministerkontorer. Ingen har den endelige model for, hvordan Danmark skal tiltrække cloud-markedet, men vi mener, at det er nødvendigt, at offentlige myndigheder og private virksomheder sætter sig sammen om opgaven."

Læs også:
Derfor mister Danmark kæmpe-mulighed for datacenter-eventyr
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere