Artikel top billede

Derfor vil Uber vende op og ned på det hele - og ingen kan gøre noget

ComputerViews: Der er ingen vej tilbage, når først de nye, socialt baserede tjenester udfordrer de støvede brancher. De kan kun gøre én ting.

ComputerViews: Det har længe været ventet, at taxa-tjenesten Uber ville åbne i Danmark, og det sker nu omend i en begrænset version, da tjenesten i hvert fald i første omgang alene vil køre i København.

Det kan du læse mere om her: Kontroversiel online-tjeneste åbner i Danmark: Nu kommer Uber til byen

Uber er siden grundlæggelsen i 2009 buldret frem med hastige skridt. Den findes i dag i 46 lande og 230 byer og har enorme summer i ryggen.

Mange af stederne har lanceringen ført til ballade, protester, klager og politianmeldelser - både på grund af konceptet og på grund af de ikke altid lige stuerene forretnings-metoder, som du kan se et eksempel på her.

Allerede meldt til politiet

Det samme er sket i Danmark, hvor Trafikstyrelsen allerede har meldt Uber til politiet, og taxa-branchen varsler 'ballade,' fordi Uber efter de etablerede taxa-vognmænds opfattelse er en 'sort økonomi.'

Uber-konceptet handler om via en app at matche folk med et kørsels-behov med private bil-ejere, der altså i bund og grund kører som en slags private taxaer.

Den danske taxa-branche er underlagt en række krav og love for såkaldt 'erhvervsmæssig personbefordring,' som Uber forsøger at komme uden om ved at hævde, at der er tale om en 'samkørsels-ordning,' hvor folk dybest set bare følges ad i den ene parts bil og dernæst deler omkostningerne i porten.

Ingen vej uden om

Der er med andre ord lagt op til bank i bolledejen i den kommende tid.

Uber er ejet af en række rige kapitalfonde som Goldman Sachs, Menlo Ventures og Benchmark Capital og er god for milliarder af dollar. Investorerne tror på konceptet, og det er der også god grund til.

For konceptet bygger på de principper, som vi har lært fra de sociale medier, og som allerede i dag har været drivkraften i regulære bundvendinger i flere etablerede kæmpe-brancher i verden:

Vi behøver ikke en (dyr) etableret branche, fordi vi med digitale virkemidler har mulighed for alle at være både afsendere og modtagere af et produkt.

Det har ramt mediebranchen, hvor fremkomsten af blogs, sociale medier og private initiativer har været med til at underminere en (engang) meget stor forretning og tvunget hele mediebranchen til at begynde at gentænke sig selv.

Det har ramt hotel-branchen, hvor tjenester som Airbnb, der bygger på nøjagtigt samme principper som Uber, for alvor presser på: Private bolig-ejere kan her via internet-tjenesten leje deres private bolig ud til besøgende ganske som var det et hotel.

Det kan ske til en relativ lav pris, da de private udbydere sjældent skal leve af tjenesten og endnu sjældnere har deciderede ansatte, som hoteller jo har en del af.

Masser af sociale udfordrere

Herhjemme har vi også tjenester som GoMore, der opererer ud fra samme princip inspireret fra de sociale medier, mens der på boligmarkedet ligeledes findes forskellige tjenester, der forsøger at nuppe forretning fra de etablerede kommercielle spillere.

Også musikbranchen og filmbranchen er blevet endevendt på grund af udfordringen fra internettet, hvor ikke mindst fildelings-tjenesten Napster for en årrække siden tvang den etablerede branche til at reagere.

Musik- og boligmarkedet er interessant, fordi den etablerede musikbranche og den etablerede danske ejendomsmægler-branche faktisk har formået at finde et modtræk til bølgen af bruger-drevne sociale tjenester, der har truet med at overtage væsentlige dele af markedet.

Ejendomsmægler-branchen har ganske smart forenet sig på store sites som boligsiden.dk, der giver et totalt overblik over (ejendomsmægler-)udbudte ejendomme i Danmark.

Er nødt til at gøre det samme

Og selv om vi næsten har glemt det i dag, blev musikbranchens modtræk til Napster for 10 år siden først succesrig efter en del retssager og forsøg på juridiske fiksfakserier og forbud og lignende var slået fejl.

Det var først, da musikbranchen forstod at tage de digitale muligheder til sig og forene sig i store musikbutikker - Apples iTunes Music Store var den første - hvor forbrugerne kunne købe stort set alt musik til en billig penge, at gennembruddet for alvor kom.

Uber-historien vil vise det samme: Den etablerede taxa-branche vil ikke kunne modstå denne internet- og socialt baserede tjeneste med politi-anmeldelser, klager og juridisk tale.

Det kan meget vel være, at Uber vil være nødt til at ændre sig og justere og rette ind for for alvor at komme på plads i markedet.

Men det vil ske. For Uber - eller lignende tjenester - vil ikke forsvinde igen. Og så vil taxa-branchens eneste mulighed (stadig) være at finde et smart, internetbaseret modtræk, der gør den etablerede branche til et smartere valg for forbrugerne end de private tilbud.

Ejendomsbranchen har gjort det. Musikbranchen har gjort det. Mediebranchen har ikke kunnet finde ud af det.

Hvad skal taxa-branchens modtræk være? Og hvilken branche tror du bliver den næste, der bliver udfordret af en socialt baseret internet-tjeneste?

Giv dit besyv med i debat-feltet herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere