Sådan ruller næste store virtualiseringsbølge i dansk kommune

Netværks- og storagevirtualisering er på menuen i et nyt udbud fra Herning Kommune, der ønsker at udbygge sin virtuelle infrastruktur markant. Læs her, hvordan kommunen vil benytte de nye teknologier.

Landets 12. største kommune, Herning, har i de seneste 10 år været en tro tilhænger af virtualiseringsteknologien.

Nu står Herning så over for sit treårige SKI-genudbud af kommunens virtualiseringsteknologi hos VMware, og vil i denne omgang også have det efterhånden godt hypede netværksvirtualisering med i sin teknologi-portefølje.

Det fortæller Herning Kommunes server manager, Mikael Korsgaard Jensen, til Computerworld.

"Vi er interesserede i netværksvirtualisering blandt andet som en del af en strategi omkring øget sikkerhed, da vi med netværksvirtualisering kan mikrosegmentere og derved lægge firewalls omkring alle vores 500 virtuelle servere," lyder det fra Mikael Korsgaard Jensen. 

Han forklarer, at med en ændring i politikken for VMwares netværksvirtualisering og it-producentens vCenter kan Herning sørge for, at kommunens servere ikke kan kommunikere med hinanden.

"Det er smart, fordi hvis en server bliver kompromitteret, kan vi ellers risikere, at sårbarheden hopper videre over på andre servere," siger Mikal Korsgaard Jensen til Computerworld.

Hvad er prisen for sikkerhed?
Hernings server manager fortæller, at han endnu ikke kender prisen for netværksvirtualiseringen, men har hørt om priser på omkring 4.500 dollar - svarende til knap 27.000 kroner - per fysisk CPU.

Med 40 fysiske CPU'er til 500 virtuelle servere og 500 virtuelle desktops betyder det altså en formodet pris for Hernings netværksvirtualisering i omegnen af en million kroner.

"En af de svære ting i sådan cost-benefit-analyse er dog, hvordan man regner 'sikkerhed' ud," siger Mikael Korsgaard Jensen med tanke på, at hvis uheldet for alvor er ude, så er hver en krone på sikkerhed givet rigtig godt ud.

Han nævner også flere fordele ved netværksvirtualiseringen, som Herning Kommune i den kommende tid vil vurdere nyttigheden af. Blandt andet vil det være muligt at styre de virtuelle switches med en central politik.

"Samtidig kan man også lægge intelligens ind omkring firewalls, routing og andre netværkssrelaterede opgaver, så selvom man flytter en virtuel maskine, flytter netværket med," siger Mikael Korsgaard Jensen.

Kan bruges i stordrift
Udover prisen ser servermangeren fra Herning ikke nogen større ulemper ved den relativt nye teknologi fra VMware.

Samtidig tilføjer han, at hos større serviceudbydere eller fusionerede virksomheder kan man adskille sammenfaldende VLAN-ID'er i sine virtuelle netværk.

Den pointe kan få stor betydning, når kommuner eksempelvis går sammen i driftsfællesskab, som for nyligt er sket i Nordsjælland.

"Jeg tror, at vi vil se flere af disse kommunale driftssamarbejder, og det vil være noget nemmere at gå til, hvis vi arbejder med netværksvirtualisering," vurderer Mikael Korsgaard Jensen.

Kigger på storagevirtualisering
Udover virtualisering på netværket har Herning også kig på storage-virtualisering, som alle de store storageleverandører har haft på hylderne i flere år.

"Storage-virtualisering er i høj grad et spørgsmål om definition, og der vil vi vurdere den kommende vVol fra VMware. På den måde fjernes LUN's (logical unit number, red.) hvilket giver en større fleksibilitet, samtidig med at man endnu bedre kan udnytte funktionaliten på storage hardware," siger Mikael Korsgaard Jensen.

Han tilføjer, at kommunen med sin storagevirtualisering blandt andet også vil styrke sin udnyttelse af snapshots, kloning og backup.

Du kan læse mere om netværks- og storagevirtualisering her.

Den 10. december kan også deltage i en gratis Computerworld-konference, hvor du kan lære mere om netværk, storage og virtualisering. 

Se hele programmet for konferencen her

Læs også:
Efter servervirtualiseringen: Nu begynder ny pengefest for VMware
Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk medarbejdernes arbejdsgange – på både kontoret og fra køkkenbordet
Fleksible arbejdsformer og produktivitet fra hjemmekontoret er kommet for at blive, og det har understreget behovet for velfungerende møde- og samarbejdsformer. Mange samarbejdsplatforme er imidlertid både usikre, ustabile, besværlige at anvende og med en så utilstrækkelig lyd- og billedkvalitet, at det tapper teamet for kræfter, hæmmer effektiviteten og kan gøre det svært at følge med eller træffe en beslutning. I dette whitepaper kan du læse, hvordan Cisco Webex ggør det muligt at afholde velfungerende onlinemøder med både få og rigtig mange deltagere – og med sikkerhed for, at ingen uvedkommende følger med.