Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Sådan ruller næste store virtualiseringsbølge i dansk kommune

Netværks- og storagevirtualisering er på menuen i et nyt udbud fra Herning Kommune, der ønsker at udbygge sin virtuelle infrastruktur markant. Læs her, hvordan kommunen vil benytte de nye teknologier.

Landets 12. største kommune, Herning, har i de seneste 10 år været en tro tilhænger af virtualiseringsteknologien.

Nu står Herning så over for sit treårige SKI-genudbud af kommunens virtualiseringsteknologi hos VMware, og vil i denne omgang også have det efterhånden godt hypede netværksvirtualisering med i sin teknologi-portefølje.

Det fortæller Herning Kommunes server manager, Mikael Korsgaard Jensen, til Computerworld.

"Vi er interesserede i netværksvirtualisering blandt andet som en del af en strategi omkring øget sikkerhed, da vi med netværksvirtualisering kan mikrosegmentere og derved lægge firewalls omkring alle vores 500 virtuelle servere," lyder det fra Mikael Korsgaard Jensen. 

Han forklarer, at med en ændring i politikken for VMwares netværksvirtualisering og it-producentens vCenter kan Herning sørge for, at kommunens servere ikke kan kommunikere med hinanden.

"Det er smart, fordi hvis en server bliver kompromitteret, kan vi ellers risikere, at sårbarheden hopper videre over på andre servere," siger Mikal Korsgaard Jensen til Computerworld.

Hvad er prisen for sikkerhed?

Hernings server manager fortæller, at han endnu ikke kender prisen for netværksvirtualiseringen, men har hørt om priser på omkring 4.500 dollar - svarende til knap 27.000 kroner - per fysisk CPU.

Med 40 fysiske CPU'er til 500 virtuelle servere og 500 virtuelle desktops betyder det altså en formodet pris for Hernings netværksvirtualisering i omegnen af en million kroner.

"En af de svære ting i sådan cost-benefit-analyse er dog, hvordan man regner 'sikkerhed' ud," siger Mikael Korsgaard Jensen med tanke på, at hvis uheldet for alvor er ude, så er hver en krone på sikkerhed givet rigtig godt ud.

Han nævner også flere fordele ved netværksvirtualiseringen, som Herning Kommune i den kommende tid vil vurdere nyttigheden af. Blandt andet vil det være muligt at styre de virtuelle switches med en central politik.

"Samtidig kan man også lægge intelligens ind omkring firewalls, routing og andre netværkssrelaterede opgaver, så selvom man flytter en virtuel maskine, flytter netværket med," siger Mikael Korsgaard Jensen.

Kan bruges i stordrift

Udover prisen ser servermangeren fra Herning ikke nogen større ulemper ved den relativt nye teknologi fra VMware.

Samtidig tilføjer han, at hos større serviceudbydere eller fusionerede virksomheder kan man adskille sammenfaldende VLAN-ID'er i sine virtuelle netværk.

Den pointe kan få stor betydning, når kommuner eksempelvis går sammen i driftsfællesskab, som for nyligt er sket i Nordsjælland.

"Jeg tror, at vi vil se flere af disse kommunale driftssamarbejder, og det vil være noget nemmere at gå til, hvis vi arbejder med netværksvirtualisering," vurderer Mikael Korsgaard Jensen.

Kigger på storagevirtualisering
Udover virtualisering på netværket har Herning også kig på storage-virtualisering, som alle de store storageleverandører har haft på hylderne i flere år.

"Storage-virtualisering er i høj grad et spørgsmål om definition, og der vil vi vurdere den kommende vVol fra VMware. På den måde fjernes LUN's (logical unit number, red.) hvilket giver en større fleksibilitet, samtidig med at man endnu bedre kan udnytte funktionaliten på storage hardware," siger Mikael Korsgaard Jensen.

Han tilføjer, at kommunen med sin storagevirtualisering blandt andet også vil styrke sin udnyttelse af snapshots, kloning og backup.

Du kan læse mere om netværks- og storagevirtualisering her.

Den 10. december kan også deltage i en gratis Computerworld-konference, hvor du kan lære mere om netværk, storage og virtualisering. 

Se hele programmet for konferencen her

Læs også:
Efter servervirtualiseringen: Nu begynder ny pengefest for VMware



Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Undgå nedbrud når der kommer opdateringer til din Dynamics 365
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.