Få fire gode råd til eksotiske virtualiserings-teknikker

På rekordtid er virtualisering gået fra at være grundforskning til mainstream, og virtualisering gælder ikke kun servere. Få fire gode råd til at virtualisere desktop, storage, netværk og sikkerhed.

Det er virkelig svært at hade virtualisering.

For teknologien er en blandt mange nye it-trends, der for alvor er kommet for at blive og giver store hardware-besparelser, lettere it-administration og grønnere it-forbrug ved et lavere strømforbrug i virtualiserede miljøer.

Det viser alle tal og tendenser.

VMware og alle de andre
Selv om virtualiseringens nøglebegreb, hypervisoren, blev opfundet helt tilbage i 1965 af IBM, for at kunderne kunne emulere mainframes og transistorer, er det først VMwares hypervisor fra 1998, der betegnes som nøglen til moderne virtualisering.

Det skyldes, at VMwares hypervisor var bygget til x86-arkitekturen, som moderne pc'er og servere kører på, og som gør det muligt at oprette flere virtuelle maskiner på én fysisk server - også kaldet host (værtsmaskinen).

I 2001 introducerede VMware så sin første ESX-server, og selskabet har på rekordtid etableret sig som en it-gigant med en årlig omsætning på godt 15 milliarder kroner, væksten ligger på over 30 procent, og selskabet har i dag omkring 8.200 ansatte.

Konkurrenterne kommer
Siden VMware-gennembruddet med virtualisering i starten af det nye årtusinde er selskabet blevet fulgt til dørs af it-giganter som Microsoft, Citrix og senest Oracle, der alle har deres egne hypervisorere på hylderne.

Hypervisoren er dog siden introduktionen omkring årtusindeskiftet blevet skubbet i den kommercielle baggrund, og i mange tilfælde gives den gratis væk. 

Det skyldes, at virtualiseringsselskaberne for længst har fundet ud af, at pengene tjenes på den medfølgende management-software, som systemadministratorerne bruger til at kontrollere, at redundansen kører, at arbejdsbyrder automatisk kan smides frem og tilbage mellem virtuelle maskiner og optimere ressourceforbruget på den fysiske host.

Ikke kun servere
I dag anslår analytikerne fra IDC og Gartner, at halvdelen af alverdens servere er blevet virtualiserede, selv om forventninger for bare fem år siden lød på, at det tal nok kun ville ligge i omegnen af 20 procent i 2010.

Men det er langt fra kun servere, der kan virtualiseres, mener server manager Mikael Korsgaard Jensen fra Herning Kommune, der selv har virtualiseret 99 procent af serverfarmen i kommunen. 

Det betyder, at kommunen kører med 250 virtuelle maskiner fordelt på 10 fysiske hosts med blandt andet en strømbesparelse på 1,2 millioner kroner til følge.

Her giver han et indblik i fire andre områder, som du med fordel kan kigge nærmere på, hvis du vil optimere din it-infrastruktur:

Desktop-virtualisering

Storage-virtualisering

Netværks-virtualisering

Sikkerheds-virtualisering

Hvis du selv har flere gode tips til virtualisering, skal du være meget velkommen til at videndele i kommentarfeltet under denne artikel.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.