Interne mails:Netcompany har kendt til datatyveri lang tid før offentligheden fik det at vide

Artikel top billede

Få fire gode råd til eksotiske virtualiserings-teknikker

På rekordtid er virtualisering gået fra at være grundforskning til mainstream, og virtualisering gælder ikke kun servere. Få fire gode råd til at virtualisere desktop, storage, netværk og sikkerhed.

Det er virkelig svært at hade virtualisering.

For teknologien er en blandt mange nye it-trends, der for alvor er kommet for at blive og giver store hardware-besparelser, lettere it-administration og grønnere it-forbrug ved et lavere strømforbrug i virtualiserede miljøer.

Det viser alle tal og tendenser.

VMware og alle de andre

Selv om virtualiseringens nøglebegreb, hypervisoren, blev opfundet helt tilbage i 1965 af IBM, for at kunderne kunne emulere mainframes og transistorer, er det først VMwares hypervisor fra 1998, der betegnes som nøglen til moderne virtualisering.

Det skyldes, at VMwares hypervisor var bygget til x86-arkitekturen, som moderne pc'er og servere kører på, og som gør det muligt at oprette flere virtuelle maskiner på én fysisk server - også kaldet host (værtsmaskinen).

I 2001 introducerede VMware så sin første ESX-server, og selskabet har på rekordtid etableret sig som en it-gigant med en årlig omsætning på godt 15 milliarder kroner, væksten ligger på over 30 procent, og selskabet har i dag omkring 8.200 ansatte.

Konkurrenterne kommer

Siden VMware-gennembruddet med virtualisering i starten af det nye årtusinde er selskabet blevet fulgt til dørs af it-giganter som Microsoft, Citrix og senest Oracle, der alle har deres egne hypervisorere på hylderne.

Hypervisoren er dog siden introduktionen omkring årtusindeskiftet blevet skubbet i den kommercielle baggrund, og i mange tilfælde gives den gratis væk. 

Det skyldes, at virtualiseringsselskaberne for længst har fundet ud af, at pengene tjenes på den medfølgende management-software, som systemadministratorerne bruger til at kontrollere, at redundansen kører, at arbejdsbyrder automatisk kan smides frem og tilbage mellem virtuelle maskiner og optimere ressourceforbruget på den fysiske host.

Ikke kun servere

I dag anslår analytikerne fra IDC og Gartner, at halvdelen af alverdens servere er blevet virtualiserede, selv om forventninger for bare fem år siden lød på, at det tal nok kun ville ligge i omegnen af 20 procent i 2010.

Men det er langt fra kun servere, der kan virtualiseres, mener server manager Mikael Korsgaard Jensen fra Herning Kommune, der selv har virtualiseret 99 procent af serverfarmen i kommunen. 

Det betyder, at kommunen kører med 250 virtuelle maskiner fordelt på 10 fysiske hosts med blandt andet en strømbesparelse på 1,2 millioner kroner til følge.

Her giver han et indblik i fire andre områder, som du med fordel kan kigge nærmere på, hvis du vil optimere din it-infrastruktur:

Desktop-virtualisering

Storage-virtualisering

Netværks-virtualisering

Sikkerheds-virtualisering

Hvis du selv har flere gode tips til virtualisering, skal du være meget velkommen til at videndele i kommentarfeltet under denne artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan får CFOen og den it-ansvarlige hurtig og sikker viden på hånden

Som CFO og it- ansvarlig er automatisering og avanceret dataanalyse blevet en del af hverdagen. Både for at sikre acceleration af forretningskritiske processer men også for at sikre en opdateret og handlingsorienteret indsigt. Men hvordan får man fuldt overblik og udbytte af disse processer? Det sætter vi fokus på, med dette eksklusive roundtable-event.

07. marts 2024 | Læs mere


SAP Excellence Day 2024

Hvordan orkestrerer og opdeler du SAP-projekter, så det bliver muligt og realistisk at hjemtage gevinster langt hurtigere? Hvad er den mest effektive metodik, når man skal arbejde med no-code/low-code og Business Automation i SAP?

12. marts 2024 | Læs mere


Business Intelligence & Analytics Day

Gennem konkrete cases fra den virkelige verden giver vi dig også inspiration til, hvordan du i praksis graver efter – og finder - guldet i de stigende mængder data, din virksomhed producerer i bl.a. finans, drift, logistik og produktion. Samt hvordan du realiserer værdien af informationerne ved at indsamle, håndtere og analysere dem korrekt og systematisk.

14. marts 2024 | Læs mere