Artikel top billede

(Foto: PC World)

Ny internet-adfærd kan måles: Sådan har vi reageret på overvågning og Edward Snowden-skandalen

Halvandet år efter Edward Snowdens chokerende afsløringer af amerikansk overvågning er millionvis af internetbrugere begyndt at ændre adfærd på nettet.

Vi bliver overvåget som aldrig før, og den kendsgerning er ved at nå ud til masserne foran milliarder af computer- og smartphone-skærme.

For efter den tidligere it-medarbejder hos den amerikanske efterretningstjeneste NSA, Edward Snowden, besluttede at fortælle verden om NSA's overvågningsmetoder, har hans dokument-læk for alvor fået folk på sikkerheds-dupperne.

Den uafhængige tænketank Centre for International Governance Innovation (CIGI) har således målt 'Snowden-effekten' i en måneds tid via en spørgeskemaundersøgelse blandt 23.376 internetbrugere i 24 lande.

Stor bekymring

Omkring to tredjedele af de adspurgte er bekymrede omkring privatlivets fred på nettet sammenlignet med sidste år.

Samtidig er tre ud af fire bekymrede for, at de bliver overvågede af et privat selskab, der sælger informationerne videre uden brugernes tilladelse.

Det viser nogle af tallene fra CIGI's undersøgelse, hvor der dog ikke er eksempler på, hvilke selskaber respondenterne mistænker for at sælge informationer videre.

Hvem er Snowden?

At det lige skulle være Edward Snowdens afsløringer, der alene har været den store åbenbaring for at kigge sig virtuelt over skulderen på nettet, er måske en anelse ensporet.

For det er kun 60 procent af de adspurgte respondenter i den store undersøgelse, der har hørt om Edward Snowden.

Med en estimeret internet-befolkning på 2,8 milliarder mennesker svarer det til, at 1,8 milliarder online-brugere kender til verdens største whistleblower.

Ud af de 60 procent Snowden-kendere tilkendegiver 39 procent af netbrugerne, at de har ændret online-adfærd som følge af NSA-afsløringerne.

1,2 milliarder skifter passwords

43 procent af hele populationen svarer, at de bevidst undgår visse hjemmesider og webapplikationer, mens 39 procent fortæller, at de skifter deres password jævnligt.

Det svarer i hele tal til, at 1,3 milliarder undgår specifikke sites, mens 1,2 milliarder udskifter deres password jævnligt for at undgå at blive hacket, overvåget eller få andre ubehageligt overraskelser på internettet.

Blandt undersøgelsens øvrige tal kan nævnes, at 28 procent nu er begyndt at pålægge sig selv censur af frygt for overvågning.

Mere end hver tiende har lukket sin Facebook- eller anden social medie-konto som følge af Snowden-afsløringerne.

Lige under halvdelen af de adspurgte mener, at deres regeringer gør et godt job med at sikre, at internettet er trygt og sikkert i deres del af verden.

Det svarer så helt logisk til, at mere end halvdelen er utilfredse med deres regeringers indsats over sikringen af internettet.

Giv din mening til kende: Mener du, at vi har fået et mere eller mindre sikkert internet, efter Edward Snowden afslørede nogle af NSA's værktøjer til dataindsamling? Skriv din mening i det nedenstående debatfelt.

Læs også:
Overvågning: "Vi skal ikke være bekymrede - vi skal være vrede"

Her er den største sikkerhedstrussel mod danske virksomheder lige nu: Har du hørt om APT?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje