Artikel top billede

Her er dommen: Dette IBM Danmark efterlader Lars Mikkelgaard-Jensen til sin efterfølger

Efter 11 år på posten som administrerende direktør i IBM Danmark trækker Lars Mikkelgaard-Jensen sig. Nu hedder topchefen snart Lars Erik Clausen. Her er det IBM Danmark, Lars Mikkelgaard-Jensen efterlader sig.

Det er et presset IBM Danmark, som den nye topchef, Lars Erik Clausen, kommer til at overtage i næste måned.

Han afløser selskabets mangeårige direktør, Lars Mikkelgaard-Jensen, der netop har meddelt, at han fratræder stillingen.

Det kan du læse mere om her: IBM Danmark får ny direktør - Lars Mikkelgaard-Jensen fratræder

Når IBM Danmark er presset, skyldes det dog ikke, at Lars Mikkelgaard-Jensen har gjort det dårligt i sine 11 år som direktør, men snarere, at IBM Danmark - som flere andre store selskaber - er udsat for en stigende konkurrence og har mærket krisen. 

Sådan lyder vurderingen fra Anders Elbak, research manager i IDC, der har fulgt udviklingen på det danske it-marked i en årrække.

"Det er et meget anderledes IBM, end det var, da Lars Mikkelgaard-Jensen trådte til. For 11 år siden skiftede IBM i høj grad fra at være et hardware-firma til at blive mere og mere et services-firma. Nu går det i endnu højere grad efter at være et services-firma, men også et cloud-firma."

"I Danmark er det et lidt presset IBM. Selskabet har haft svært ved at fastholde markedsandele på services-markedet og særligt på outsourcing-markedet, hvor det i høj grad er blevet presset af inderne og til en vis grad også af NNIT, som IBM har mistet kunder til," lyder det fra IDC-analytikeren.

"På den måde er IBM presset på et af selskabets kerneområder. Det er ikke så slemt, som det nogle gange bliver gjort til med IBM Danmark, men det er da et lidt presset IBM."

Her er den nye direktør

IBM Danmarks nye administrerende direktør, Lars Erik Clausen, kommer fra en stilling som topchef i Gazprom Retail i London.

Han har tidligere været koncerndirektør i Dong Energy med ansvar for salg og distribution samt administrerende direktør for Dansk Shell.

Anders Elbak giver et bud på, hvad den nye direktør kommer til at fokusere på, når han tiltræder i IBM Danmark:

"Meget af det kommer til at gå på at få opbygget deres position på cloud-markedet. Det er en af de primære ting."

IBM Danmarks røde regnskaber

IBM Danmark kom i det seneste regnskab ud med et underskud på 78 millioner.

Selvom 2012 bød på et beskedent overskud på 6,4 millioner kroner efter skat, så har IBM Danmark over en årrække kørt med underskud.

Eksempelvis var der 56 millioner i minus på bundlinjen i 2011 og næsten 140 millioner i 2010.

Alene fra 2010- til 2013-regnskabet faldt antallet af ansatte med mere end 1.000, fra 3.870 ansatte til de nuværende 2.836.

Omsætningen faldt i samme periode med mere end en milliard danske kroner

Lars Mikkelgaards arv
Når du ser på, hvad Lars Mikkelgaard-Jensen har leveret i de 11 år, han har været direktør, hvad er det så for en arv, han efterlader sig?

"Jeg synes egentlig, at han har gjort det godt. IBM er absolut ikke alene om at have haft problemer," siger Anders Elbak.

Han peger på, at mange outsourcing-firmaer først blev ramt af krisen relativt sent, da kunderne kunne komme ud af aftalerne - heriblandt altså også IBM.

"Det er noget, som hele branchen har været mærket af, og IBM i Danmark har stadig en stærk position og var i 2013 stadig den stærkeste spiller på it-services-markedet herhjemme."

"Han har været god til at fastholde IBM's position i markedet. Noget af det, der ikke kan aflæses i markedsandele er, at han har fastholdt en IBM-ånd eller -kultur, som folk generelt har været glade for. Selv når der har været fyringsrunder af en vis størrelse."

"IBM kom måske lidt sent i gang med cloud, men det er ikke noget, der er specifik for IBM Danmark - det er globalt," lyder det fra IDC's Anderrs Elbak.

Computerworld har forsøgt at få et interview med både den nye og den gamle IBM-direktør, men ingen af dem ønsker at udtale sig på nuværende tidspunkt.

Selskabet oplyser, at overdragelsen af direktør-opgaverne er færdig i slutningen af februar.

Mikkelgaard: "Det er bestemt mange år"
Lars Mikkelgaard, der er årgang 1954, har været ansat i IBM siden 1983 og har været været administrerende direktør i Danmark i 11 år.

Vi mødte ham til et større interview i oktober måned, hvor vi også spurgte, om han efterhånden begyndte at have nye planer, eller om han havade tænkt sig at blive på posten?

"Det vil vise sig," svarede han.

"Jeg har ingen planer om hverken det ene eller det andet, men det er bestemt mange år."

"Det vigtige er, at hvis man ser på den virksomhed, jeg er administrerende direktør i, så er der sket fantastisk meget - det har været en utrolig spændende rejse," sagde Lars Mikkelgaard-Jensen i interviewet, som du kan læse her.

Lars Mikkelgaard-Jensen forlader dog endnu ikke IBM. Han fortsætter i en 'global executive lederrolle' i IBM, hvor han vil rapportere direkte til selskabets globale ledelse.

Lars Mikkelgaard-Jensen fortsætter samtidig som formand for Dansk Industri og bliver også bestyrelsesformand for IBM Danmark..

Læs også:

IBM Danmark får ny direktør - Lars Mikkelgaard-Jensen fratræder

Lars Mikkelgaard-Jensen: Her er IBM Danmark på vej hen

Derfor er der blevet 1.000 færre ansatte i IBM Danmark