Artikel top billede

Anonymous går i krig mod Charlie Hebdo-terroristerne - kan de gøre en forskel?

De politiske hackere fra Anonymous har meldt sig ind i kampen mod terrorisme. Det er langtfra kun DDoS-angreb og lukkede Facebook-konti, vi kan forvente fra deres side, vurderer dansk sikkerhedsekspert.

Hackergruppen Anonymous proklamerede i sidste uge ovenpå terrorangrebet mod Charlie Hebdo, at de anonyme hackere med de velkendte Guy Fawkes-masker var klar til at gå i flæsket på terroristerne.

I hvert fald ville en belgisk gruppe under navnet Anonymous gå til modangreb, hvilket har resulteret i lukningen af flere websites tilknyttet jihadisternes kamp herunder ansar-alhaqq.net. Samtidig er hacktivisterne begyndt at lukke konti på de sociale medier.

Andre fraktioner af Anonymous - herunder den svenske afdeling - tager afstand til sine anonyme, belgiske hackerkolleger. Svenskerne henviser til, at der allerede foregår en krig mod Islamisk Stat.

Samtidig kan svenskerne ikke stå inde for det belgiske Anonymous-medlems udsagn om, at terroristerne skal møde fysisk vold.


Her er krigserklæringen fra Anonymous oversat til engelsk.

Hvad kan Anonymous?

Men hvad kan en gruppe som Anonymous egentlig stille op med terrorister, hvor der formentlig er en masse små brikker i et større netværk?

Et netværk som etablerede magter som USA og andre sandsynligvis ikke har været i stand til at optrevle?

"Der er ingen tvivl om, at de rigtige Anonymous bestemt er dygtige, og det er meget andet end script kiddies, der er med i gruppen," forklarer teknisk direktør i sikkerhedsselskabet CSIS Security Group, Jan Kaastrup, til Computerworld.

Han nævner, at den berømte og berygtede hackergruppe hovedsageligt har været kendt for en masse omfattende DDoS-angreb. Denne gang vil vi dog nok se en del andre angrebsmetoder, hvis gruppen mener sine advarsler alvorligt.

"De kan finde på at lægge sites ned, hvor nye terroristmedlemmer bliver hvervet, og så kan man også nemt forestille sig, at de kan hacke bitcoin-konti og stjæle penge. Det sidste ville være et stort slag mod enhver organisation," vurderer Jan Kaastrup.

Kan komme i netbanken

Direkte adspurgt om de også kan bryde ind i netbanken og stjæle terroristernes opsparede kapital, svarer Jan Kaastrup således:

"Jeg kan ikke forestille mig, at terroristerne har syet deres penge ind i madrassen, så når Anonymous kan hacke sig adgang i stort set alle systemer, så kan de nok også komme ind i netbanken."

I dette scenario forestiller han sig, at de ofte politisk motiverede Anonymous-hackere kunne have interessefællesskaber med de mere 'almindelige' hackere, som typisk er økonomisk motiverede.

Den belgiske del af Anomymous erklærer i sin indledende video, at Charlie Hebdo får opbakning, fordi Anonymous-organisationen i høj grad går ind for ytringsfrihed.

Hvorvidt der så også er tale om 'de ægte' Anonymous er derimod sværere at vurdere, dels på grund af gruppens decentrale organisering, dels på grund af, at alle i realiteten kan udgive sig for at være Anonymous.

Hvis du selv har lyst til at følge operationen mod terroristerne, kan du på blandt andet Twitter benytte søgningen #OpCharlieHebdo.

Læs også:
EL om genindførsel af internet-overvågning efter terrorangreb: "Fuldstændig tåbeligt"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere