Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Ingen vej tilbage: Nu har konkurrenterne slået det første hul i KMD's monopol

KMDs konkurrenter står på spring for at få en bid af det kommunale it-marked. Det vil kunne spare kommunerne for trecifrede millionbeløb. KMD ærgrer sig.

Onsdag udpegede det kommunale it-fællesskab Kombit it-koncernen EG som leverandør af et nyt fælles kommunalt it-system til beregning og administration af kommunale ydelser til borgerne.

EG's sejr markerer slutningen på en flere år lang proces, hvor kommunerne har gjort op med KMD's reelle monopol på en hel stribe af it-systemer, som kommunerne gennem årene har betalt rigtigt mange penge for.

Afgørelsen af udbuddet er nemlig kun et eksempel ud af en lang række på, at kommunerne i fremtiden har frie hænder til at sende it-ordrer i udbud på markedsmæssige vilkår.

Det kan både give bedre kvalitet og ikke mindst lavere priser, når kommunerne skal anskaffe nye it-systemer.

"Vi vil i fremtiden helt generelt se flere helt nye leverandører på markedet. Det seneste udpegning af EG som leverandør af det nye ydelsessystem er et godt eksempel på, at KMD nu ikke løber med det hele, og at monopolet reelt er brudt," siger Henrik Brix, formand for de kommunale it-chefer til Computerworld.

"Det kunne lige så godt have været KMD, der vandt, hvis selskabet havde udarbejdet det bedste tilbud. Men det afgørende er, at vi nu anskaffer vores nye systemer på et helt andet grundlag end tidligere," siger Henrik Brix.

Han understreger, at KMD fremover kan deltage i de kommunale udbud på lige fod med konkurrenterne.

Skuffelse

Hos KMD lægger man ikke skjul på, at man ærgrer sig over at være blevet fravalgt på det seneste udbud.

Men tabet ændrer ikke på, at KMD fortsat har som ambition om at være kommunernes foretrukne it-leverandør, lyder det fra Ole Jensen, der er direktør for salg og ydelser til den offentlige sektor.

"Vi er naturligvis ærgerlige over, at vi ikke har vundet opgaven. KMD har leveret et attraktivt og konkurrencedygtigt tilbud, men må konstatere, at kontrakten er gået til anden side. I de kommende dage vil vi nærlæse og vurdere afgørelsen og tildelingen," siger Ole Jensen.

Han peger på, at KMD i oktober i fjor vandt udbuddet af de såkaldte støttesystemer, som er et andet navn for den infrastruktur, som en række nye kommunale systemer skal kunne samarbejde med.

Kommunerne har igennem flere år kæmpet hårdt for at vriste sig fri af KMDs såkaldte "monopolsystemer".

Udover det seneste udbud af det kommunale ydelsessystem, udpeger Kombit senere i denne måned vinderne af yderligere to ud bud - KSD (Kommunernes Sygedagpengesystem) og SAPA (Sagsoverblik og Partskontakt).

Tilsammen løber de tre udbud op i tæt ved en milliard kroner.

Store besparelser

Henrik Brix fortæller, at Kombit forventer, at kommunerne kan spare op mod en fjerdedel af udgifterne alene til indkøb af nye systemer.

Dertil kommer de besparelser og effektiviseringer, som de nye og mere tidssvarende systemer giver i kommunernes daglige arbejde.

"Kombit forventer en direkte besparelse på 25 procent på de direkte it-omkostninger. Derudover forventer vi, at de nye systemer giver besparelser på arbejdsgangene. Jeg tror, at de besparelser, som ligger der, er større end besparelser på de rene it-omkostninger," siger Henrik Brix.

Udover de tre nye systemer har regeringen og kommunerne aftalt at overføre en række opgaver til det nystartede Udbetaling Danmark.

Her bliver der også udbudt nye it-systemer, som KMD hidtil har haft monopol på.

Det første udbud af et system til styring af barselsdagpenge blev afgjort i december, hvor NNIT løb af med sejren.

Desuden vil Kombit senere i år udbyde en stribe nye it-systemer til administration af ejendomsoplysninger og beregning af den kommunale beskatning på området.

Læs også:

Banker KMD af banen på monopolsystem: EG får kommunal kæmpe-ordre

It-firmaer satser millioner på kommunalt kæmpeudbud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du tilgangen til netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere