Artikel top billede

Ingen vej tilbage: Nu har konkurrenterne slået det første hul i KMD's monopol

KMDs konkurrenter står på spring for at få en bid af det kommunale it-marked. Det vil kunne spare kommunerne for trecifrede millionbeløb. KMD ærgrer sig.

Onsdag udpegede det kommunale it-fællesskab Kombit it-koncernen EG som leverandør af et nyt fælles kommunalt it-system til beregning og administration af kommunale ydelser til borgerne.

EG's sejr markerer slutningen på en flere år lang proces, hvor kommunerne har gjort op med KMD's reelle monopol på en hel stribe af it-systemer, som kommunerne gennem årene har betalt rigtigt mange penge for.

Afgørelsen af udbuddet er nemlig kun et eksempel ud af en lang række på, at kommunerne i fremtiden har frie hænder til at sende it-ordrer i udbud på markedsmæssige vilkår.

Det kan både give bedre kvalitet og ikke mindst lavere priser, når kommunerne skal anskaffe nye it-systemer.

"Vi vil i fremtiden helt generelt se flere helt nye leverandører på markedet. Det seneste udpegning af EG som leverandør af det nye ydelsessystem er et godt eksempel på, at KMD nu ikke løber med det hele, og at monopolet reelt er brudt," siger Henrik Brix, formand for de kommunale it-chefer til Computerworld.

"Det kunne lige så godt have været KMD, der vandt, hvis selskabet havde udarbejdet det bedste tilbud. Men det afgørende er, at vi nu anskaffer vores nye systemer på et helt andet grundlag end tidligere," siger Henrik Brix.

Han understreger, at KMD fremover kan deltage i de kommunale udbud på lige fod med konkurrenterne.

Skuffelse

Hos KMD lægger man ikke skjul på, at man ærgrer sig over at være blevet fravalgt på det seneste udbud.

Men tabet ændrer ikke på, at KMD fortsat har som ambition om at være kommunernes foretrukne it-leverandør, lyder det fra Ole Jensen, der er direktør for salg og ydelser til den offentlige sektor.

"Vi er naturligvis ærgerlige over, at vi ikke har vundet opgaven. KMD har leveret et attraktivt og konkurrencedygtigt tilbud, men må konstatere, at kontrakten er gået til anden side. I de kommende dage vil vi nærlæse og vurdere afgørelsen og tildelingen," siger Ole Jensen.

Han peger på, at KMD i oktober i fjor vandt udbuddet af de såkaldte støttesystemer, som er et andet navn for den infrastruktur, som en række nye kommunale systemer skal kunne samarbejde med.

Kommunerne har igennem flere år kæmpet hårdt for at vriste sig fri af KMDs såkaldte "monopolsystemer".

Udover det seneste udbud af det kommunale ydelsessystem, udpeger Kombit senere i denne måned vinderne af yderligere to ud bud - KSD (Kommunernes Sygedagpengesystem) og SAPA (Sagsoverblik og Partskontakt).

Tilsammen løber de tre udbud op i tæt ved en milliard kroner.

Store besparelser

Henrik Brix fortæller, at Kombit forventer, at kommunerne kan spare op mod en fjerdedel af udgifterne alene til indkøb af nye systemer.

Dertil kommer de besparelser og effektiviseringer, som de nye og mere tidssvarende systemer giver i kommunernes daglige arbejde.

"Kombit forventer en direkte besparelse på 25 procent på de direkte it-omkostninger. Derudover forventer vi, at de nye systemer giver besparelser på arbejdsgangene. Jeg tror, at de besparelser, som ligger der, er større end besparelser på de rene it-omkostninger," siger Henrik Brix.

Udover de tre nye systemer har regeringen og kommunerne aftalt at overføre en række opgaver til det nystartede Udbetaling Danmark.

Her bliver der også udbudt nye it-systemer, som KMD hidtil har haft monopol på.

Det første udbud af et system til styring af barselsdagpenge blev afgjort i december, hvor NNIT løb af med sejren.

Desuden vil Kombit senere i år udbyde en stribe nye it-systemer til administration af ejendomsoplysninger og beregning af den kommunale beskatning på området.

Læs også:

Banker KMD af banen på monopolsystem: EG får kommunal kæmpe-ordre

It-firmaer satser millioner på kommunalt kæmpeudbud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere