Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Her er verdens vildeste digitalkamera med 3.200 megapixel

3.2 gigapixel, 6.000 terabyte filer om året og en størrelse som en lille bil. Her er verdens kraftigste digitalkamera.

Det enorme teleskopkamera med navnet Large Synoptic Survey Telescope (LSST) kombinerer data fra 189 billedsensorer for at opnå en helt utrolig opløsning på 3.200 megapixel eller 3.2 gigapixel.

Kameraet har været på tegnebordet i et par år, men nu er der fundet penge til, at forskerne kan gå i gang med projektet.

Den gigantiske fotomaskine skal bygges på det amerikanske energiministeriums SLAC National Accelerator Laboratory, og det skal være i fuldt vigør i 2022.

Når LSST er klar til brug, vil det være det største digitalkamera, der er produceret. Det tre meter lange teleskop vil være på størrelse med en lille bil, og det kommer til at veje over tre ton.

De 189 billedsensorer leverer en opløsning på 3,2 gigapixel, hvilket gør teleskopet i stand til at tage meget detaljerede billeder af stjernehimlen.

Kameraet kan tage billeder af hele stjernehimlen på den sydlige halvkugle på bare tre dage. En opgave som Hubble-teleskobet bruger 120 dage på at klare.

Hvor Hubble er et rum-teleskop, er LSST placeret på jorden, og det skal ikke sende i kredsløb om jorden.

Hele herligheden bygges i stedet på toppen af bjerget Cerro Pachón i Chile, og i løbet af 10 år skal kameraet kortlægge et ti-cifret antal objekter og lave film af stjernehimlen i en hidtil uset kvalitet, lyder det fra forskerne bag projektet.

Bjerge af data

Datamængderne fra de store fotofiler bliver også enorme. Man regner med 6.000 terabyte billeder om året fra projektet.

Analyse af disse data skal hjælpe forskerne med at forstå, hvordan galaxerne er opstået.

Teleskopet skal også give forståelse af 'mørk energi og 'mørk materie', som udgør 95 procent af universet uden at forskerne kender hemmeligheden bag fænomenerne.

"Teleskopet er en af nøglerne i en langsigtet strategi om at forstå og studere mørk energi og andre videnskabelige temaer," skriver David MacFarlane fra SLAC.

Ved hjælp af teleskopet vil man også få mulighed for at spore potentielt farlige asteroider, der kan ramme jorden. Det sker gennem teleskopets it-system, der kan behandle op til 30 terabyte data på en enkelt nat.

Hvis et objekt på himlen ændrer position eller lysstyrke, bliver forskerne varslet næsten øjeblikkeligt.

Billedmaterialet er ikke kun forbeholdt forskerne. Andre interesserede vil også få adgang til materialet.

Læs også:
Her er verdens største og mest detaljemættede foto: 1,5 milliarder pixels

Kodak er tilbage efter gigantisk nedtur - med en mobiltelefon
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.