Artikel top billede

(Foto: rmckinnie)

Her er verdens vildeste digitalkamera med 3.200 megapixel

3.2 gigapixel, 6.000 terabyte filer om året og en størrelse som en lille bil. Her er verdens kraftigste digitalkamera.

Det enorme teleskopkamera med navnet Large Synoptic Survey Telescope (LSST) kombinerer data fra 189 billedsensorer for at opnå en helt utrolig opløsning på 3.200 megapixel eller 3.2 gigapixel.

Kameraet har været på tegnebordet i et par år, men nu er der fundet penge til, at forskerne kan gå i gang med projektet.

Den gigantiske fotomaskine skal bygges på det amerikanske energiministeriums SLAC National Accelerator Laboratory, og det skal være i fuldt vigør i 2022.

Når LSST er klar til brug, vil det være det største digitalkamera, der er produceret. Det tre meter lange teleskop vil være på størrelse med en lille bil, og det kommer til at veje over tre ton.

De 189 billedsensorer leverer en opløsning på 3,2 gigapixel, hvilket gør teleskopet i stand til at tage meget detaljerede billeder af stjernehimlen.

Kameraet kan tage billeder af hele stjernehimlen på den sydlige halvkugle på bare tre dage. En opgave som Hubble-teleskobet bruger 120 dage på at klare.

Hvor Hubble er et rum-teleskop, er LSST placeret på jorden, og det skal ikke sende i kredsløb om jorden.

Hele herligheden bygges i stedet på toppen af bjerget Cerro Pachón i Chile, og i løbet af 10 år skal kameraet kortlægge et ti-cifret antal objekter og lave film af stjernehimlen i en hidtil uset kvalitet, lyder det fra forskerne bag projektet.

Bjerge af data

Datamængderne fra de store fotofiler bliver også enorme. Man regner med 6.000 terabyte billeder om året fra projektet.

Analyse af disse data skal hjælpe forskerne med at forstå, hvordan galaxerne er opstået.

Teleskopet skal også give forståelse af 'mørk energi og 'mørk materie', som udgør 95 procent af universet uden at forskerne kender hemmeligheden bag fænomenerne.

"Teleskopet er en af nøglerne i en langsigtet strategi om at forstå og studere mørk energi og andre videnskabelige temaer," skriver David MacFarlane fra SLAC.

Ved hjælp af teleskopet vil man også få mulighed for at spore potentielt farlige asteroider, der kan ramme jorden. Det sker gennem teleskopets it-system, der kan behandle op til 30 terabyte data på en enkelt nat.

Hvis et objekt på himlen ændrer position eller lysstyrke, bliver forskerne varslet næsten øjeblikkeligt.

Billedmaterialet er ikke kun forbeholdt forskerne. Andre interesserede vil også få adgang til materialet.

Læs også:
Her er verdens største og mest detaljemættede foto: 1,5 milliarder pixels

Kodak er tilbage efter gigantisk nedtur - med en mobiltelefon
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere