Artikel top billede

Her er it-chefens ni største ønsker til Windows 10

Her er it-chefens ønskeseddel til Microsoft: Det vil danske it-chefer gerne have i Windows 10.

Windows 10 står for døren, og mange it-chefer, der har sprunget Windows 8 over, skal nu gøre sig tanker om den næste platform i virksomheden.

En af de virksomheder er Københavns Kommune, der gennem de sidste år har været gennem en forvandling fra primært at være en driftsafdeling til at blive en forretningsunderstøttende og it-strategisk organisation.

Den forvandling har man blandt andet gennemgået via en ny platform fra Redmond-giganten.

Koncernservice i København har et budget på godt 340 millioner kroner, og afdelingen spænder bredt fra serveroptimering til juridisk rådgivning i forbindelse med kontrakter.

"Fra at være en infrastrukturpræget organisation har vi bevæget os mod et brugerorienteret fokus. Nu handler det ikke om 'held-og-lykke-implementering', hvor et it-system bare implementeres på en server. I dag skal brugerne og organisationen være med fra starten. Det har været en kulturforandring hos os," siger vicedirektør i Koncernservice, Stig Lundbech, til Computerworld.

Et af de projekter, der er gennemført efter denne filosofi, er en Windows 7-udrulning, der er gået godt.

Windows 7 har samtidig skabt forventninger og betragtninger til den næste platform i Kommunen:

"Vi har selvfølgelig nogle specifikke forventninger til Windows 10. De er suppleret med mere generelle betragtninger omkring det, som vi anser som en helt nødvendig udvikling af Microsofts licens- og forretningsbetingelser," fortæller Stig Lundbech.

Her er it-chefens ønsker til Microsoft i almindelighed og Windows 10 i særdeleshed.

Ønske 1: Pris og licensstruktur skal være mere gennemskuelig

Hvorfor?: Det er vores vurdering, at den nuværende licensstruktur gør det vanskeligt at opstille cost-benefit "fra vugge til grav". ROI er svær at beregne da Microsoft regner med 100 procent indkøb/erstatning af deres produkt.

Ønske 2: Gentænke betalingsmodel

Hvorfor?: Microsoft bevæger sig væk fra standard OEM-licenser, der tilkøbes en pc og i stedet går over abonnement/leje/support-aftaler. Omstillingen passer ikke altid lige godt på alle fronter, særlig oplever vi i Københavns Kommune enterprise-udfordringer, da Microsofts produkter varierende indgår under forskellige aftaler.

Ønske 3: Revurdering af produktsammensætningen

Hvorfor?: Der er brug for, at Microsoft revurderer produktsammensætningen. Det ender for ofte med, at virksomheder køber for meget, fordi man ikke kan sammensætte en virksomheds-pakke, der dækker dens behov. Det betyder, at man som kunde kommer i en situation, hvor man sidder med produkter, der ikke anvendes.

Ønske 4: Windows opdateringer skal være mindre generende for brugeren

Hvorfor?: Det er afgørende, at brugerpåvirkningen begrænses. Det skaber støj i organisationen, når der med stadig mindre intervaller skal opdateres, og alle brugere skal inddrages i kommunikationscyklus, uddannelse med mere for at håndtere opdateringer.

Ønske 5: Gratis opgradering

Hvorfor?: Pris er en af flere faktorer. Det er uafklaret, hvorvidt Windows 10 vil blive gratis. Det ville løfte en del af hele diskussionen, hvis selve opgraderingen til nyere versioner fremadrettet vil være gratis.

Ønske 6: Licensstrukturen er for omkostningsfuld. Virtuelle pakker til de ting der ikke kan afvikles på den nuværende version af Windows; det skal være en del af Windows.

Hvorfor?: Microsoft bør tænke forretningens platform ind i løsningen frem for at tilbyde én løsning (med en masse tilkøbsmuligheder), der ikke kan realisere en moderne platform. Licensstruktur er omkostningsfuld med tilkøb af en masse funktionalitet, der burde være baseline.

Ønske 7: Forbedre udrulning, opgradering, nedgradering og tilpasning

Hvorfor?: Windows operativsystem som platform og applikationslager er i dag adskilt. Manglende fleksibilitet i nuværende operativsystem gør, at der ikke kan adskilles mellem logiske applikationslag. Det gør fysiske udrulninger vanskeligere.

Ønske 8: Større fokus på teknologiudvikling

Hvorfor?: Det er vigtigt at Microsoft får større grad af fokus på teknologiudvikling og på at være med på first mover med nyeste teknologi, eksempelvis opløsning på skærme på forskellige enheder (pc, Surface, smartphone).

Ønske 9: Bedre understøttelse af dataseparation mellem privat og corporate (for blandt andet at understøtte BYOD).

Hvorfor?: Den forbrugerdrevne tilgang er udmærket (organisationen undgår at brug for meget krudt på uddannelse og oplæring), men den repræsenterer også en række udfordringer med en "privat-konto" og "arbejds-konto" til produktet. 

I debatfeltet kan du selv komme med input til, hvad du mener, der mangler i den næste udgave af Windows.

Læs også:

Prøvekørt: De syv vigtigste ting fra Windows 10 Technical Preview

Sådan undgår Windows 10 at blive et flop

10 interessante facts om Windows 10

Brugerne elsker allerede Windows 10