Sådan undgår Windows 10 at blive et flop

ComputerViews: Her er tre kritiske områder, som Microsoft skal have styr på, for at Windows 10 kan falde i brugernes smag.

ComputerViews: På onsdag den 21. januar har Microsoft inviteret pressen og andre gæster til at besøge hovedkvarteret i Redmond.

Her skal der åbnes for den pose, der indeholder firmaets næste styresystem, Windows 10, og kodekodefabrikken vil fortælle de indbudte om, hvad de kan forvente af systemet.

Mange analytikere og medier betegner den næste Windows-udgivelse som kritisk for Microsoft.

Kritisk, fordi dagens Windows 8, der blev lanceret for cirka to år siden, ikke har fundet fodfæste. Kun omkring 10 procent af computerne på denne planet drives af Windows 8.

Til sammenligning anvendes det fem år gamle Windows 7 på omkring halvdelen af harddiskene.

Selv det 14 år gamle Windows XP har større succes end Windows 8. 

Det globale XP-tal skal dog fortolkes med en smule skepsis, da rigtig mange af disse installationer befinder sig i Kina. I Danmark er andelen af XP forsvindende lille.

Desuden er Microsofts hybrid-pc eller tablet, alt efter temperament, heller ikke blevet en stor succes.

Ligeledes kæmper Windows Phone med brugerne. Andelen af smarte telefoner baseret på Windows ligger på omkring tre procent på verdensplan.

Der skal med andre ord rettes op på en hel stribe områder med Windows 10.

I denne uge vil Microsoft altså løfte sløret og vise os flere detaljer i forbrugerversionen af Windows 10.

Læs også: Troen på Windows 10 vokser: Derfor bliver det installeret på din maskine

Den store udfordring bliver at overbevise markedet om, at Windows i sin nye, kommende version stadig er relevant.

Selv om det handler om forbrugerudgaven i denne omgang, vil erhvervslivet uden tvivl følge med på nærmeste hånd. Det skyldes blandet andet, at alle top-bosserne fra Redmond, med Satya Nadella i spidsen, vil være til stede.

De skal overbevise brugerne om, hvilke faktorer, der skal være på plads i den nye version.

Gensynets glæde er vigtigt og vanskeligt
Hvis Windows 10 skal blive mere populær end 8, skal operativsystemet hente de populære funktioner i Windows 7 frem igen, både når det handler om funktioner og design.

Men det er ikke nok med en modernisering af Windows 7.

I det tilfælde vil brugerne naturligvis bare beholde den Windows 7-udgave, som de allerede har på maskinen. Hvis den strategi vælges, bliver Windows 10 ikke en succes.

På den anden side bliver Windows 10 heller ikke en succes, hvis udgaven kommer med yderligere en ny brugeroplevelse, der ikke minder erfarne Windows-brugere om det, de allerede kender (og kan lide) ved platformen.

Der er naturligvis flere forhold, der er knyttet til, at Windows 8 ikke er faldet i virksomhedernes smag, men af hovedårsagerne er utvivlsomt de enorme udgifter til uddannelse af brugerne, der er knyttet til at benytte det system.

Derfor skal Microsoft være i stand til at præsentere et Windows 10, som er et produkt af fortiden og fremtiden.

Den balance skal opfyldes, og Microsofts præsentation er derfor den vigtigste Windows-begivenhed i lang tid, og der er ikke noget sikkerhedsnet at falde ned i, hvis det går galt.

Microsoft siger selv, at virksomheden denne gang har haft en kæmpe brugeropbagning til at udvikle produktet, hvilket har givet virksomheden et vink med en vognstang om, hvad brugerne vil have.

Det kan du læse mere om her: Brugerne elsker allerede Windows 10

1. Ny og gammel på samme tid
En kritisk faktor for succes er altså at finde den rigtige balance mellem nyt og gammelt.

Windows 10 skal virke både velkendt og nyskabende - hvilket naturligvis ikke er en nem opgave.

Windows Mobile forsøgte at få mobilerne til at se ud som en pc. Det er blevet et flop. Det samme skete, da Windows 8 forsøgt at få pc'en til at se ud som en forstørret udgave af Windows Phone.

Brugerne ønsker altså ikke nødvendigvis, at alle enheder skal se ens ud og opføre sig på samme måde, for at de oplever det som en samlet del af en Windows-verden.

Derimod vil brugerne gerne have et trygt sted at samle dokumenter, tjenester og applikationer uafhængigt af hvilke enheder de anvender.

Microsoft skal altså skabe et univers, som brugeren kan nå fra elle platforme i stedet for at fremstå som et filsystem, der skal synkronisere med andre filsystemer.

Microsoft har teknologien, den skal bare eksekveres mere elegant i Windows 10.

2. Gratis eller abonnement
Det andet punkt som Windows 10 må opfylde er, at programmet fungerer som brobygger mellem individuelle enheder til den rigtige pris.

Hvis Microsoft vil tilknytte et stort antal Windows-brugere som abonnenter, skal Windows tænkes som en tjeneste og ikke som et styresystem.

Derfor er det af afgørende betydning, at Microsoft viser hvordan en abonnementsmodel skal fungere. Den skal balancere præcist mellem pris og adgang til produkterne, så Microsoft kan tjene penge på tilfredse brugere.

En anden udgave er, at det bliver gratis.

Læs også: Den svære beslutning for Microsoft: Hvem skal betale for Windows 10? Og hvem skal ikke?

Det kan lyde godt, men det er ikke nødvendigvis den bedste model for brugerne, der i stedet skal betale for produktet ved at blive fedtet godt og grundigt ind i Microsoft tjenester eller reklamer.

Der er ingen gratis frokost, og denne model kan skabe stor utilfredshed blandt brugerne og ligefrem hindre, at Windows 10 bliver en succes.

3. Bedre branding
Den perfekte udgave af Windows er en version, som flest muligt kan bruge, vedligeholde og ikke mindst få et tilhørsforhold til.

Det virker i hvert tilfælde for konkurrenterne.

Brugerne af Apples iOS og Mac har stor tiltro til Apple. De mener selskabet forsvarer brugervenligheden, design, enkelthed og giver stor nytteværd. Det fungerer bare.

Google har opbygget nogle af de samme værdier omkring Android, som brugerne føler et ejerskab til.

Google har positioneret sig som et ansvarsfuldt selskab og har gjort sig til en rollemodel for mange andre virksomheder.

Microsoft har valgt at stå et andet sted. Selskabet vil være skaber af platforme og kæmpe for højere produktivitet.

Budskabet er altså ikke at give en storslået brugeroplevelse, men at få arbejdet gjort i en fart.

Succesen hos Google og Apple har dog vist, at brugerne er ligeglade med en ny udgave af et styresystem, og hellere vil have en oplevelse eller en vision knyttet til produktet.

Og Microsofts slogan om at du bliver bedre til dit arbejde, hvis du benytter Windows 10, opfylder nok ikke en almindelig brugers største ønske eller vision.

Onsdag den 21. skal altså også være startskuddet til en branding af Windows som et lækkert og brugercentreret produkt tilknyttet en 'samfundsvision'.

Hvad ser du som Microsoft største barrierer for, at Windows 10 kan gå rent ind på din harddisk?

Læs også:
Den svære beslutning for Microsoft: Hvem skal betale for Windows 10 - og hvem skal ikke?

Analysefirma: Kom væk fra Windows 7 i tide


Din næste WIndows hedder 10: Her er alle nyhederneYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: Cisco udskyder konference som følge af amerikanske uroligheder / Telenor får adgang til Norlys' fibernet / Dansk Erhverv: "Det er en mærkedag i dansk tele- og digitaliseringspolitik" / Dansk Gartner-profil skifter til Combitech

Morgen-briefing: Cisco udskyder konference som følge af amerikanske uroligheder. Telenor får adgang til Norlys' fibernet. Dansk Erhverv: "Det er en mærkedag i dansk tele- og digitaliseringspolitik". Dansk Gartner-profil skifter til Combitech. Indisk it-gigant vil bringe stadionoplevelsen hjem i stuerne med virtual reality. NNIT er tæt på at være fuldtallig igen. Dansk DXC Technology-boss udgiver spændingsroman.

1 Industry 4.0 bygger på farlig forudsætning om tillid
Politiet geoblokerer adgang til danske coronahjemmesider grundet frygt for DDoS-angreb
Hitachi vil indføre fast hjemmearbejde som 'new normal'
Wipro ansætter ny topchef: Henter Capgemini-veteran
Morgen-briefing: 3 tilbagebetaler lønkompensation / 7N dropper udbytte til ejerne / Facebook-ansatte gennemfører virtuel udvandring/ Teleselskaber positivt overrasket over få konkurser blandt kunder / Danske Radiobotics modtager bevilling på 10 millioner
Hjemmearbejdets mange klimafordele understreger behovet for mere energivenlige data
2 Ugen i tech: Verdens største el-passagerfly går i luften – bruger strøm for 40 kroner / Så afsindig dyrt er Bang & Olufsens nye drømmefjernsyn / SpaceX mission lykkedes: Indleder en ny æra for kommerciel rumudforskning

mest debatterede artikler

Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.