Artikel top billede

Prøvekørt: Fem fede ting i den nyeste Windows 10-udgave

Den nyeste udgave af Windows 10 er fyldt af nye funktioner målrettet alle dem, som var lidt sure på Windows 8. Se her, hvad du selv bør prøve i Windows 10.

Ok, Windows 10 er langt fra færdigt. Men hvad vi har set indtil videre, burde være nok til at få selv den mest skeptiske Windows 8-hader til at smile:

Væk er det store fokus på touch. Væk er hele app-tankegangen, som gjorde selv det mindste vindue til en fuldskærms-oplevelse. Og hjemvendt fra sit eksil står Start-menuen selvsikkert i sit vante hjørne.

Med den seneste version af Windows 10 betaen, kaldet build 9926 på vores test-maskine, er der desuden tilføjet flere nye og spændende funktioner, som vi først havde ventet at se i den endelige udgave.

Så har du gået rundt og mukket lidt over Windows-udviklingen, så prøv den gratis test-version af Windows 10 (se hvordan du selv prøver Windows 10 her) - og start med vores 10 ting du skal prøve i den seneste udgave af Windows 10:

1. Den nye Start menu - i to versioner

Med Windows 10 får du den klassiske Start menu tilbage i venstre hjørne. Den nye start-menu fokuserer dog ikke kun på de traditionelle desktop-programmer, men blander dem også med nogle af de aktive Live Tiles, som Windows 8 introducerede.

Vi synes faktisk, at mikset fungerer godt i den nye Start menu, forudsat du bruger lidt tid på at tilpasse den. Men vil du helt udradere Metro-designet fra menuen, kan du også gøre det - eller du kan vælge at maksimere Start menuen for en mere Windows 8-inspireret oplevelse. Men i modsætning til Windows 8, så er valget dit.

2. Apps som kører i vinduer

En af de værste ting ved Windows 8 - før opgraderingen til Windows 8.1 begrænsede det lidt - var at alle mulige Windows-skærme pludseligt kørte i fuldskærms-mode.

Det ene øjeblik ville man sidde med et normalt program, som kunne minimeres og flyttes rundt på skærmen - og i det næste øjeblik ville et andet Windows-program tage hele fokus og nægte at lade sig minimere eller flytte.

Til forsvar for Windows 8 skal det siges, at apps fungerer rigtigt godt på en touch-enhed som Surface Pro 3 - men på en normal bærbar eller en stationær med flere skærme kan det hurtigt drive selv den mest rolige bruger til vandvid.

Med Windows 10 er du ikke sluppet af med apps. Men til gengæld kører de nu i traditionelle vinduer. Som kan flyttes. Og minimeres.

Kører du I øvrigt på en Windows 10 maskine med touchskærm - og slår touch-fokuset til, det såkaldte Continuum (se punkt 3), så skifter apps automatisk over til fuldskærm som udgangspunkt.

3. Continuum lader dig vælge mellem desktop og tablet

Windows 10 leverer en meget mere sammenhængende oplevelse på en traditionel pc i forhold til Windows 8.

Men det betyder ikke, at Microsoft har glemt brugere af enheder med touchskærm - eller brugere som har rene Windows-tablets.

Med det seneste build, kaldet 9926, har Microsoft leveret en af de funktioner, som de demonstrerede ved den oprindelige præsentation af Windows 10.

Microsoft kalder funktionen "Continuum" og den holder øje med, hvordan du bruger din pc. På vores testmaskine, en Surface 2 Pro med touchskærm og aftageligt tastatur, spørger Windows 10 således, om vi vil skifte til tablet-mode, når vi tager tastaturet af.

Vælger man at skifte til tablet-mode skifter elementer som skrivebord udseende - ligesom Start menuen og de indbyggede Windows-apps automatisk kører i fuld skærm. Når du kobler tastaturet til skifter systemet over til desktop-udgaven af Windows 10.

Funktionen fungerer helt glidende i vores test (se billedet ovenfor) - og du kan desuden, hvis du vil, tvinge Windows 10 til at køre i den ene eller anden tilstand.

4. Et Action Center med beskeder

Du kender notifikationer fra de fleste nyere styresystemer - og især de mobile systemer som iOS og Android. I Windows 10 slipper du heller ikke for dem.

Lige pt. er der dog ikke så mange beskeder i demo-udgaven, men det forventer vi udvikler sig efterhånden som flere programmer begynder at arbejde samme med Windows 10.

Til gengæld kan du i bunden af dit Action Center nemt få adgang til en række indstillinger for netværk, tablet/desktop-mode (se punkt 3), wifi og lignende.

5. Færre steder at ændre indstillinger

Med Windows 8 var indstillinger gemt flere forskellige steder i systemet. Nogle indstillinger kunne du finde ved at trækker ind fra højre på skærmen og vælge indstillinger - og andre krævede, at du fandt frem til det traditionelle kontrolpanel.

Med Windows 10 er der gjort op med det - meget - forvirrende koncept og indstillinger er samlet færre steder. Du kan derfor enten finde de mest normale settings via Start menuen eller via Action Center - men de leder samme sted hen. Tak!

Og vil du for alvor pille ved Windows kan du selvfølgelig stadig finde det traditionelle kontrolpanel.

Ud over de ting, vi har fremhævet her, så byder Windows 10 også virtuelle skriveborde, nyt design af filemanageren og en lidt halvfærdig Xbox-integration som Microsoft selv skriver de stadig arbejder på. 

Har du fået blod på tanden, så kan du her se, hvordan du selv kan prøve den gratis udgave af Windows 10. Og husk nu at det stadig er beta. og at der er et stykke vej endnu.