Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

CSC Danmark tvinges til at ophæve omstridt løn-stop: Medarbejdere skal have efterbetalt løn

125 overenskomstansatte i CSC Danmark beholder retten til omstridte lønpuljer, som det amerikanske selskab gerne ville slippe af med.

En kendelse fra en faglig voldgift har afgjort, at 125 akademiske medarbejdere hos CSC Danmark får lov at beholde nogle særlige lønpuljer, som siden 2012 har været sat på stand by.

Tilbage i 2012 var CSC i Danmark under så stort pres, at de ansattes fagforeninger - Dansk Magisterforening, DJØF, Ingeniørforeningen IDA og Arkitektforbundet - under forhandlingerne om ny overenskomst gik med til at suspendere de omstridte lønpuljer for at hjælpe virksomheden.

Men da overenskomsten i 2014 igen skulle fornys, mente CSC, at nulløsningen fra 2012 betød, at de omstridte lønpuljer var væk for tid og evighed.

I stedet skulle pengene fordeles gennem individuelle forhandlinger med hver enkelt medarbejder uden om fagforeningerne, lød det fra CSC.

Ikke overraskende var de ansattes fagforeninger uenige i den fortolkning.

Sagen endte derfor i en faglig voldgift med en uvildig opmand for bordenden.

I en kendelse fra sidste måned gav opmanden fagforeningerne medhold.

Opmanden siger, at aftalen fra 2012 ikke rakte længere ud i fremtiden, og at CSC derfor ikke kan ændre de ansattes lønstruktur permanent.

Efterbetaling

Lønpuljerne er på tilsammen 1,2 procent af lønsummen.

Eter afgørelsen får de 125 medarbejdere nu en efterbetaling på gennemsnitligt 500-600 kroner per måned siden den nye overenskomst trådte i kraft sidste forår, fortæller formanden for CSC-akademikernes faglige klub, Jens Groth Andreasen.

Han er i øvrigt godt tilfreds med udfaldet af sagen, som han mener er principiel.

"Vi gjorde det usædvanlige, at vi aftalte, at der ikke skulle være nogen lønstigning i 2012 og 2013. CSC mente så, at der ikke længere stod noget i overenskomsten om faste puljer til lønstigninger," siger Jens Groth Andreasen.

Han fortæller, at den faglige klub var 'meget uenige' i fortolkningen.

"Puljer til lønstigninger har været det normale for mine medlemmer. For os er det et væsentligt princip, at vi i overenskomsten holder fast i en regulering af lønnen gennem de her puljer. Det har opmanden givet os medhold i," siger Jens Groth Andreasen.

'Beskidt trick'

Hos Dansk Magisterforening siger formanden for de privatansatte, Camilla Gregersen, at voldgiftkendelsen stadfæster, at en arbejdsgiver ikke bare efter forgodtbefindende kan gå ind og ændre i en overenskomst.

Hun betegner CSC's manøvre som "et beskidt trick".

"Sagen handlede både om medlemmernes løn og om vores forhandlingsret, så der var meget på spil i den her sag, og derfor skulle vi vinde den. Medarbejderne havde jo strukket sig utrolig langt og var gået med til en aftale om nul procent i den kollektive pulje i to år. Derfor var det ekstra strengt, at de nul procent blev brugt som argument for, at der slet ikke skulle være nogen pulje fremover," siger Camilla Gregersen.

Hos CSC siger kommunikationsansvarlig Markus Bjørn Kraft, at man tager afgørelsen fra den faglige voldgift til efterretning.

"Vi betragter det som en naturlig og mindre sag. og vi er tilfredse med, at der nu er truffet en afgørelse," lyder hans kortfattede kommentar.

Læs også:

Oprydning i CSC Danmark ved vejs ende efter fyringer og krise

Topchef efter redning af CSC Danmark: Sådan har jeg grebet opgaven an
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere