Artikel top billede

Sådan skal Windows 10-apps fungere på tværs af platforme

Windows 10 skal virke på alle platforme. De samme skal de apps, der køres på den næste Windows-version. Her er de første udmeldinger fra Microsoft om, hvordan det fungerer i praksis.

Med Windows 10 vil Microsoft bygge en platformsuafhængig løsning, der kan anvendes på alt fra konsoller over mobiler til pc'er.

Det betyder samtidig, at applikationerne, der udvikles til Windows 10, giver mulighed for, at udviklerne kan skabe apps, der ligeledes fungerer på tværs af enhederne.

Den vision har kodefabrikken tidligere luftet, men de konkrete informationer om, hvordan det skal gøres i praksis, har den Redmond-baserede kodegigant været knap så meddelsom omkring.

Men i forbindelse med Mobile World Congress, der i øjeblikket løber af stablen i Barcelona, begynder Microsoft at lukke lidt op for posen med informationer.

Læs også: Første kig på Microsofts Universal Apps: Alt arbejder sammen

Hovedet på Windows-bloggen

Windows 10 projektet er baseret på én kerne, der kan afvikles på de forskellige enheder, hvad enten det er telefonen, HoloLens eller enheder som Rasberry Pi 2.

Uanset hvilken enhed du har, vil den således også blive forsynet med apps fra den samme app-butik og få glæde at de samme opdaterings-udsendelser fra Microsoft.

Microsoft skriver om projektet på Windows-bloggen.

Her kan man læse, at det skal være et sæt standarder, som gælder på tværs af platforme, således at programmer, der følger standarderne, er genkendelige på de forskellige platforme.

Programkoden skal tilpasse sig til den enkelte platform, det gælder eksempelvis skærmstørrelse og opløsning, uden at de forskellige input-muligheder bliver skåret af.

Med andre ord kan du altså benytte den enhed, du lige har til rådighed til at udføre arbejdet eller opgaven på.

Så betyder skærmstørrelsen, om det er et tastatur, fingeren på en trykfølsom skærm eller ren tale, der bruges til navigation, ikke noget.

Samlet set kaldes det for Adaptive UX, og omfatter blandt andet den omtalte skærm-layout og brugerkontrol samt en række cloud-baserede tjenester, der kan anvendes i app-arbejdet.

Det er eksempelvis Notification Services (WNS), Windows roaming data og Windows Credential Locker. Skyen vil løbende blive opdateret med nye tjenester, skriver Microsoft.

På bloggen lover Microsoft at forsyne udviklerne med en stribe værktøjer, der kan bygge disse tværformsuafhængige apps.

Værktøjskasse til app-folket

Kode-giganten er således på vej med en værktøjskasse, der skal gøre det enklere for udviklerne at skabe de apps, der er fundamentet for, at en platform kan få succes.

Det er ellers indtil videre ikke lykkedes så godt med Windows 8-miljøet.

Mobil-konferencen i Barcelona er dog kun det første spadestik på vejen til at vise verden, hvordan det skal gøres.

I slutningen af april holder Microsoft sin årlige Build-konference, hvor firmaet nok vil komme langt dybere ned i kode-undergrunden og demonstrere, hvordan Windows 10 bliver ligeglad med, hvilken platform koden afvikles på.

Læs også:
Microsofts nye Spartan-browser: Derfor er motoren så speciel

Første kig på Microsofts Universal Apps: Alt arbejder sammen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere