Sådan skal Windows 10-apps fungere på tværs af platforme

Windows 10 skal virke på alle platforme. De samme skal de apps, der køres på den næste Windows-version. Her er de første udmeldinger fra Microsoft om, hvordan det fungerer i praksis.

Med Windows 10 vil Microsoft bygge en platformsuafhængig løsning, der kan anvendes på alt fra konsoller over mobiler til pc'er.

Det betyder samtidig, at applikationerne, der udvikles til Windows 10, giver mulighed for, at udviklerne kan skabe apps, der ligeledes fungerer på tværs af enhederne.

Den vision har kodefabrikken tidligere luftet, men de konkrete informationer om, hvordan det skal gøres i praksis, har den Redmond-baserede kodegigant været knap så meddelsom omkring.

Men i forbindelse med Mobile World Congress, der i øjeblikket løber af stablen i Barcelona, begynder Microsoft at lukke lidt op for posen med informationer.

Læs også: Første kig på Microsofts Universal Apps: Alt arbejder sammen Hovedet på Windows-bloggen
Windows 10 projektet er baseret på én kerne, der kan afvikles på de forskellige enheder, hvad enten det er telefonen, HoloLens eller enheder som Rasberry Pi 2.

Uanset hvilken enhed du har, vil den således også blive forsynet med apps fra den samme app-butik og få glæde at de samme opdaterings-udsendelser fra Microsoft.

Microsoft skriver om projektet på Windows-bloggen.

Her kan man læse, at det skal være et sæt standarder, som gælder på tværs af platforme, således at programmer, der følger standarderne, er genkendelige på de forskellige platforme.

Programkoden skal tilpasse sig til den enkelte platform, det gælder eksempelvis skærmstørrelse og opløsning, uden at de forskellige input-muligheder bliver skåret af.

Med andre ord kan du altså benytte den enhed, du lige har til rådighed til at udføre arbejdet eller opgaven på.

Så betyder skærmstørrelsen, om det er et tastatur, fingeren på en trykfølsom skærm eller ren tale, der bruges til navigation, ikke noget.

Samlet set kaldes det for Adaptive UX, og omfatter blandt andet den omtalte skærm-layout og brugerkontrol samt en række cloud-baserede tjenester, der kan anvendes i app-arbejdet.

Det er eksempelvis Notification Services (WNS), Windows roaming data og Windows Credential Locker. Skyen vil løbende blive opdateret med nye tjenester, skriver Microsoft.

På bloggen lover Microsoft at forsyne udviklerne med en stribe værktøjer, der kan bygge disse tværformsuafhængige apps. Værktøjskasse til app-folket
Kode-giganten er således på vej med en værktøjskasse, der skal gøre det enklere for udviklerne at skabe de apps, der er fundamentet for, at en platform kan få succes.

Det er ellers indtil videre ikke lykkedes så godt med Windows 8-miljøet.

Mobil-konferencen i Barcelona er dog kun det første spadestik på vejen til at vise verden, hvordan det skal gøres.

I slutningen af april holder Microsoft sin årlige Build-konference, hvor firmaet nok vil komme langt dybere ned i kode-undergrunden og demonstrere, hvordan Windows 10 bliver ligeglad med, hvilken platform koden afvikles på.

Læs også:
Microsofts nye Spartan-browser: Derfor er motoren så speciel

Første kig på Microsofts Universal Apps: Alt arbejder sammen


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Staten får kæmperabat på over 360 millioner på nyt toldsystem fra Netcompany og Intrasoft: Her er den endelige pris
Netcompany og Intrasoft har barberet prisen for kommende toldsystem ned med over 360 millioner kroner. Det er mere end en halvering af udbudsprisen. Tjek prisen her.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.