Artikel top billede

Et billede fra Apples eget support-forum.

Først indrømmede Apple én fejl i Macbook Pro: Men hvad med denne?

Apple har nu erkendt, at der er fejl i grafikprocessoren i visse Macbook Pro-modeller. Men et andet problem med Retina-skærmene fra Apple skaber stadig store frustrationer hos nogle kunder.

Efter at tusindvis af ejere af Apples Macbook Pro længe havde brokket sig højlydt over maskiner, der havde et problem med grafikprocessoren, valgte Apple i februar at anerkende, at der er tale om en fabriksfejl.

Dermed kan maskinerne blive repareret på selskabets regning.

"Apple har konstateret, at billedet er forvrænget, billedet mangler, eller at der sker en uventet genstart af systemet på en lille procentdel af MacBook Pro-systemer. Disse MacBook Pro-systemer blev solgt mellem februar 2011 og december 2013," lød det blandt andet fra selskabet.

Mange oplever også Retina-problemer

Mens den udmelding naturligvis har skabt glæde hos de berørte Macbook Pro-ejere, så sukker en helt anden gruppe af utilfredse Mac-brugere fortsat efter en officiel anerkendelse af et konkret problem. 

Her er der tale om Retina-skærme fra Apple, der ikke fungerer, som brugerne forventede, da de købte maskinerne.
 
I Apples eget support-forum er debattråden "MacBook Pro Retina display burn-in?" eksempelvis nu vist over 1,6 millioner gange og har over 9.500 kommentarer.

Det fremgår af tråden, at nogle Macbook Pro-ejere siden juni 2012 har oplevet Retina-skærme, der blandt andet plages af 'ghost images' - hvor eksempelvis pauseskærmen ses som en svag skygge på skærmen, efter man har aktiveret maskinen igen. 

"Efter jeg kom hjem fra arbejde i dag, så jeg på skærmen på min nye MacBook Pro Retina og bemærkede burn-in-effekten lidt over docken," lyder et af de oprindelige indlæg fra 2012.

Der er også en del Mac-brugere, der melder om problemer med, at Retina-skærmen har et gulligt udtryk nederst på skærmen, ligesom nogle mener at have 'døde' pixels på skærmen.

"Det får mit blod til at koge"

Siden 2012 er der kommet mange flere kommentarer til om burn-in-problemet, og frustrationerne er vokset i takt med, at det er blevet tydeligt, at der næppe er tale om blot nogle ganske få defekte maskine, men snarere et problem af mere generel karakter. 

"Hele denne oplevelse er simpelthen bare latterlig. At sælge en maskine til over 2.000 dollars, der markedsføres ud fra dens overlegne skærm, med sådan en åbenlys mangel på kvalitetskontrol, får mit blod til at koge," lyder det et sted i Apples support-forum.

Der er dog også mange brugere, der melder, at de rent faktisk har fået byttet eller repareret deres maskiner af Apple uden problemer, men det er langt fra alle, der har været så heldige.

"Jeg har også én fra midten af 2012. Jeg er virkelig vred over, at Apple ikke vil adressere dette problem. Vi burde ikke skulle betale for at få det repareret, efter at have brugt '2 grand' på en bærbar," skriver en af de utilfredse Macbook Pro-ejere.

Der var allerede i 2013 snak om et gruppesøgsmål mod Apple på grund af nogle af de nævnte problemer med Retina-skærmene.

Indsender billeder med beviser

Ikke desto mindre postes der stadig kommentarer om skærm-problemer både i Apples eget forum og rundt omkring på nettet.

Som det også var tilfældet med den anden Mac-defekt, som Apple nu har anerkendt, er Retina-problemerne beskrevet meget konkret af kunderne, der også fremlægger visuelle beviser på, at det ikke bare er et problem, der eksisterer i deres egne hoveder.

"Du kan se et bizart pixel-mønster i det nederste venstre hjørne, der spreder sig opad mod højre," lyder en kommentar fra en ejer af en 15" Retina MacBook Pro fra 2013 med en skærm, der er produceret af LG (det billede du ser øverst i denne artikel).

"Hvis du ser meget nøje efter, ser du, at det faktisk er OS X docken, du kan se. Lidt højere oppe kan du se ordet ‘Google', fordi jeg har set Google I/O-videoer på YouTube, så det er et YouTube-vindue, du ser."

Apples guide til Mac-brugerne

Apple har tidligere publiceret en lille guide til, hvordan man kan undgå nogle af problemerne med Retina-skærmene.

I guiden, som du kan læse her, beskriver Apple, hvordan man undgår det, selskabet kalder "billedretention på Apple-skærme."

"IPS-teknologien (In-plane Switching) anvendes i de mest moderne skærme, bl.a. Apple Cinema og Thunderbolt såvel som de skærme, der er indbygget i iMac og Macbook Pro med Retina-skærm."

"IPS-teknologien forbedrer skærmvisningen ved at muliggøre betragtningsvinkler på hele 178 grader i alle retninger. Det gør IPS-skærme ideelle til, at flere kan se på samme tid, og skærmene har perfekte visningsegenskaber til arbejdsgange med billed-, print- og videoproduktion."

"Når et billede som et log ind-vindue står på en IPS-skærm i lang tid, kan man i længere tid se en svag rest af billedet, efter at der er kommet noget nyt på skærmen. Det kaldes "retention" eller "ekkodannelse". Det er normalt for en IPS-skærm, og det svage billede forsvinder med tiden."

"Du kan forhindre billedretention ved at bruge skærmens vågeblusfunktion til at slukke skærmen, når den ikke bruges. Du kan også bruge en skærmskåner for at sikre, at et stillestående billede ikke vises på skærmen i lang tid. Begge disse funktioner er slået til som standard i Mac OS X, men du kan justere indstillingerne efter behov," forklarer Apple blandt andet i guiden.

Læs også:

Apple og den defekte Macbook Pro: Her er den egentlige skandale

Massivc klage-storm tvinger Apple til at reparere defekte Macbooks