Artikel top billede

Apple betaler 23 millioner kroner for Viborg-byggegrund - irsk selskab står som køber

Staten får 23 millioner kroner for den byggegrund, som skal lægge jord til it-gigantens kommende datacenter ved Viborg. Læs her, hvad aftalen indeholder.

Staten er nu klar til at sælge en 92 hektar byggegrund i Foulum i Viborg, hvor den amerikanske it-gigant Apple over de næste ti år vil opføre sit nye og meget omtalte datacenter.

Ifølge et aktstykke, som klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) har sendt til Folketingets finansudvalg skal Apple betale 23 millioner for byggegrunden, der ejes af Bygningsstyrelsen.

Salget sker ifølge aktstykket uden offentligt udbud, og prisen er derfor fastsat efter vurdering fra en uvildig ejendomsmægler.

Køber af grunden er et af Apples irske datterselskaber, Oconee Limited, der er hjemmehørende i Dublin. Selskabet blev stiftet så sent som den 19. december sidste år.

Apple annoncerede bygningen af sit nye datacenter ved Viborg den 23. februar. Det skal efter planen bygges i flere etaper frem til 2026.

Når det står færdigt vil det ifølge aktstykket indeholde 190.000 kvadratmeter under tag, plus areal til administration. Ifølge Apples egne oplysninger skal der investeres mere end seks milliarder kroner i byggeriet.

Ministeren oplyser, at projektet forventes at skabe 300 arbejdspladser.

Beslutningen om at placere det nye datacenter ved Viborg er kommet i stand efter flere års benarbejde fra en række kommuner og Invest in Denmark under Udenrigsministeriet.

Apple skal betale for kvægfoder

Dele af den kommende byggegrund er i dag udlejet til Aarhus Universitet og Danmarks Kvægforskningscenter.

De aktiviteter skal nu flyttes, og som en del af købsaftalen forpligter Apple sig til at betale ekstraudgifter til blandt andet kvægfoder, opbevaring af gylle plus køb af ny landbrugsjord, som ifølge miljøreglerne er nødvendige for lovligt at have kvægdrift.

Aarhus Universitet anslår, at udgifterne løber op i 9,9 millioner kroner, som Apple skal betale oveni i købsprisen på de 23 millioner kroner.

Læs også:

Apple bygger nyt kæmpe-datacenter i Danmark: Investerer milliarder

Uklarhed over Apples selskabs-konstruktion i Viborg-datacenter

Apples danske datacenter skal opvarme 15.000 husstande

Her kan du læse mere om Apples planer for det nye datacenter ved Viborg.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere