Artikel top billede

Hvem har ret? Danmark rasler ned på it-rangliste - men andre steder stryger vi helt til tops

World Economic Forum er klar med den årlige rapport om 143 landes it-parathed - og tendensen ser rigtig skidt ud for Danmark. Andre rapporter tegner dog et helt andet billede af det digitale Danmark.

Den netop offentliggjorte rapport fra World Economic Forum og landenes it-parathed og evnen til at udnytte it, Global Information Technology Report 2015, er ikke just noget, der bør få dannebrog til at stryge til tops.

Tværtimod er tendensen faktisk ubehagelig læsning, for Danmark bevæger sig som land i den helt forkerte retning på det såkaldte Networked Readiness Index fra World Economic Forum.

I 2015-udgaven, hvor der indgår 143 lande, er vi dumpet helt ned på plads nummer 15.

Vi kan således hverken følge med eksempelvis Singapore, Finland, Sverige, Holland eller Norge, der topper listen i den rækkefølge.

Også lande som USA, England, Japan og Canada har mere at glæde sig over end Danmark, men værst af alt er dog tendensen.

Danmark toppede nemlig i både 2006, 2007, 2008 og 2009 listen som verdens mest it-parate land, men i de senere år er det desværre gået i den forkerte retning.

I 2012 landede Danmark som nummer 4 på listen, og i 2013 blev det kun til en 8. pladsen. Sidste år var det 13. pladsen, vi måtte nøjes med, og nu hedder det altså plads nummer 15.

Andre rapporter siger noget helt andet

Man skal dog holde sig for øje, at undersøgelser som denne ikke altid tegner det samme billede af Danmark.

Langt fra faktisk. 

Så sent som i november udråbte den internationale telekommunikationsorganisation (ITU) under FN nemlig Danmark som det mest it-parate land på en liste over 166 nationer.

For blot to måneder siden lå Danmark ligeledes på førstepladsen i en EU-rapport, der omhandlede digitaliseringen af de forskellige lande.  

En del af forklaringen er naturligvis, at der måles på forskellige parametre, men samtidig også, at tallene, der ligger til grund for undersøgelserne, kan være indhentet på forskellige tidspunkter - og at man nu engang bare kan gøre den "digitale formkurve" op på forskellige måder.  

Tilbage står dog uanset hvad et noget modsatrettet billede, hvis man skal svare på, hvordan Danmark som nation egentlig klarer sig på it-fronten i forhold til andre lande. 

Spørgsmålet er derfor også, hvor meget man reelt skal lægge i den 15. plads i WEF-rapporten?

Det siger World Economic Forum

Traditionelt er der dog relativ stor respekt for rapporterne fra World Economic Forum - og uanset hvad er tendensen over de senere år uheldig set fra en dansk stol, fordi vores nærmeste naboer ligger så meget bedre placeret, end vi gør. 

I rapporten, som du kan læse i fuld længde her (PDF), kan man læse, at Danmark overordnet set opnår 5,5 point ud af 7 mulige.

Det dækker dog over vidt forskellige point i de forskellige kategorier.

Herunder får du de vigtigste resultater for Danmark fra dette års Networked Readiness Index fra World Economic Forum.

Hvis du vil læse endnu mere om Danmarks it-parathed ifølge denne undersøgelse, er her det direkte link.