Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Oracles indtjening styrtdykker - her er grunden

Oracle indtjening er faldet med hele 24 procent. Men det er bare en bølgedal, inden pengene vil komme væltende, mener topchef Larry Ellison. Se her hvordan det hænger sammen.

Oracles indtjening er styrtdykket i det netop afsluttede regnskabskvartal.

I forhold til det tilsvarende kvartal et år tidligere, er selskabet indtjeningen faldet med hele 24 procent, hvilket er mere, end markedet havde forventet.

Den samlede omsætning landede på 70,8 milliarder kroner, hvilket er fem procent lavede end det tilsvarende kvartal et år tidligere og under det forventede.

Efter skat landede indtjeningen på 2,8 milliarder kroner, som er 24 procent mindre end i det tilsvarende kvartal i fjor.

Det skuffende resultat har ført til et fald i aktiekursen på syv procent.

Cloud har skylden

Det markante fald er en direkte konsekvens af dels en høj dollarkurs, dels den omstilling mod cloud-baserede tjeneser, som Oracle er i færd med - ganske som det er tilfældet med mange andre service- og software-leverandører.

For Oracle gælder det, at kunderne for alvor er begyndt at købe ind på selskabets cloud-tjenester, men at de til gengæld investerer færre penge i software, som kører i egne datacentre.

Det er ellers i netop dette salg af software til virksomhedernes egne datacentre, at Oracle har hentet rigtigt mange penge.

Oracles cloud-forretning er vokset ganske kraftigt: Omsætningen i cloud-forretningen er steget med 29 procent i forhold til det tilsvarende kvartal i fjor til nu 2,7 milliarder kroner.

Cloud-forretningen udgør dog fortsat en så lille del af selskabets samlede forretning, at stigningen ikke kan veje op for faldet i den mere traditionelle forretning.

Salg af nye software-licenser - der udgår omkring en tredjedel af Oracles samlede forretning - er således faldet med 17 procent i forhold til samme periode i fjor, mens salg af licens-forlængelser og support ligger på samme niveau som sidste år.

Oracles bestyrelsesformand og stifter, Larry Ellison, betegner overgangen som 'positiv' for Oracle, da selskabet ifølge ham vil komme til at tjene langt flere penge på længere sigt. Det kommer bare til at tage tid.

I forbindelse med regnskabsaflæggelsen fortalte han, at Oracle vil modtage en million dollar omgående, hvis en kunde køber for en million dollar software-licenser, hvorefter selskabet over de efterfølgende 10 år vil modtage tre millioner dollar i vedligeholdelses-betaling og support-fee - altså sammenlagt fire millioner dollar.

Billedet ser helt anderledes ud, når det gælder cloud. Her vil selskabet ikke modtage penge 'up front,' men derimod modtage en million dollar om året i 10 år i løbende betaling fra kunden - altså sammenlangt 10 millioner dollar.

"Så det er en langt bedre forretning for os," lød det fra Larry Ellison.

Generelt regner man med en tommelfinger-regel om, at en virksomheds rå omkostninger ved at betale løbende for en abonnements-baseret cloud-løsning overgår prisen for en tilsvarende licens-løsning efter fire år.

Larry Ellison bedyrer, at Oracle cloud-forrenting vokser hurtigere end det er tilfældet hos rivalen Salesforce.

"Vores cloud-forretning er inde i hyper-vækst," siger han.

Læs også:

Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser

Open source buldrer ind på database-markedet: Har Oracle og Microsoft (snart) et problem?

Er Microsoft på vej til at gøre hele Windows open source?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere