Artikel top billede

Oracles indtjening styrtdykker - her er grunden

Oracle indtjening er faldet med hele 24 procent. Men det er bare en bølgedal, inden pengene vil komme væltende, mener topchef Larry Ellison. Se her hvordan det hænger sammen.

Oracles indtjening er styrtdykket i det netop afsluttede regnskabskvartal.

I forhold til det tilsvarende kvartal et år tidligere, er selskabet indtjeningen faldet med hele 24 procent, hvilket er mere, end markedet havde forventet.

Den samlede omsætning landede på 70,8 milliarder kroner, hvilket er fem procent lavede end det tilsvarende kvartal et år tidligere og under det forventede.

Efter skat landede indtjeningen på 2,8 milliarder kroner, som er 24 procent mindre end i det tilsvarende kvartal i fjor.

Det skuffende resultat har ført til et fald i aktiekursen på syv procent.

Cloud har skylden

Det markante fald er en direkte konsekvens af dels en høj dollarkurs, dels den omstilling mod cloud-baserede tjeneser, som Oracle er i færd med - ganske som det er tilfældet med mange andre service- og software-leverandører.

For Oracle gælder det, at kunderne for alvor er begyndt at købe ind på selskabets cloud-tjenester, men at de til gengæld investerer færre penge i software, som kører i egne datacentre.

Det er ellers i netop dette salg af software til virksomhedernes egne datacentre, at Oracle har hentet rigtigt mange penge.

Oracles cloud-forretning er vokset ganske kraftigt: Omsætningen i cloud-forretningen er steget med 29 procent i forhold til det tilsvarende kvartal i fjor til nu 2,7 milliarder kroner.

Cloud-forretningen udgør dog fortsat en så lille del af selskabets samlede forretning, at stigningen ikke kan veje op for faldet i den mere traditionelle forretning.

Salg af nye software-licenser - der udgår omkring en tredjedel af Oracles samlede forretning - er således faldet med 17 procent i forhold til samme periode i fjor, mens salg af licens-forlængelser og support ligger på samme niveau som sidste år.

Oracles bestyrelsesformand og stifter, Larry Ellison, betegner overgangen som 'positiv' for Oracle, da selskabet ifølge ham vil komme til at tjene langt flere penge på længere sigt. Det kommer bare til at tage tid.

I forbindelse med regnskabsaflæggelsen fortalte han, at Oracle vil modtage en million dollar omgående, hvis en kunde køber for en million dollar software-licenser, hvorefter selskabet over de efterfølgende 10 år vil modtage tre millioner dollar i vedligeholdelses-betaling og support-fee - altså sammenlagt fire millioner dollar.

Billedet ser helt anderledes ud, når det gælder cloud. Her vil selskabet ikke modtage penge 'up front,' men derimod modtage en million dollar om året i 10 år i løbende betaling fra kunden - altså sammenlangt 10 millioner dollar.

"Så det er en langt bedre forretning for os," lød det fra Larry Ellison.

Generelt regner man med en tommelfinger-regel om, at en virksomheds rå omkostninger ved at betale løbende for en abonnements-baseret cloud-løsning overgår prisen for en tilsvarende licens-løsning efter fire år.

Larry Ellison bedyrer, at Oracle cloud-forrenting vokser hurtigere end det er tilfældet hos rivalen Salesforce.

"Vores cloud-forretning er inde i hyper-vækst," siger han.

Læs også:

Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser

Open source buldrer ind på database-markedet: Har Oracle og Microsoft (snart) et problem?

Er Microsoft på vej til at gøre hele Windows open source?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere