Artikel top billede

Foto: Shutter_M /. (Foto: Shutter_M /)

It-gigant drømmer om dansk teknologi på milliarder af computere

International it-gigant har med stort dansk opkøb ambitioner om at få spredt den danske teknologi ud til alverdens internet-brugere.

Dansk teknologi skal ud på milliardvis af digitale enheder.

Så store er ambitionerne hos Akamai, som for nyligt købte den danske streamingvirksomhed Octoshape for op mod en milliard kroner.

Det fortæller selskabets direktør og medstifter Tom Leighton til Computerworld, efter han runder en større europæisk turne af med et lynvisit i København.

"Flere og flere medier rykker online, hvor vi som seere i stigende grad forventer høj kvalitet. Det lægger et enormt pres på internettets samlingspunkter og på cloud-datacentre. Den slags kan Octoshape-teknologien være med til at afhjælpe," siger han.

Mere konkret arbejder Tom Leighton og hans folk på, at Octoshapes peer-to-peer-software bliver en del af applikationspakken på hardware-selskabernes smartphones, tablets, smart-tv's og pc'er.

"Målet er, at Octoshape-softwaren kommer ud i alverdens hjem, på kontorerne og på milliardvis af enheder. Det ser jeg gerne, er sket, inden vi når frem til år 2020," siger Tom Leighton.

Læs mere om Akamais store Octoshape-opkøb her

Peer-to-peer er nødvendigt

Akamai-direktøren tilføjer, at Octoshapes peer-to-peer-teknologi tidligere er blevet brugt fortrinsvis ved live-begivenheder.

I dag er den installeret på omkring 100 millioner enheder - uden dog altid at være aktiveret.

Akamai-planen er derfor, at Octoshape-teknologien skal indføres som standarden til ganske almindeligt tv-kiggeri på nettet.

Den tidligere matematikprofessor ved MIT forklarer nødvendigheden af peer-to-peer-brugen med, at når folk almindeligvis ser tv via nettet, sker det ved, at et signal bliver sendt ud til den enkelte seer fra et centralt placeret datacenter.

Han understreger, at den måde at udsende signaler på kan skabe trafikpropper omkring datacentrene, hvis mange efterspørger den samme film eller tv-serie på samme tid. Trafikpropperne kan samtidig betyde udfald i kvaliteten eller forsinkelser på udsendelserne.

"Overbelastningen kan afhjælpes ved at placere tusindvis af servere tættere på slutbrugerne. Vi kan så oveni benytte Octoshape-teknologier som multicast, hvor signalet bliver splittet ved slutbrugerens router og kan bruges hos naboen," forklarer Tom Leighton.

På den måde kan ét video-signal i Akamai-direktørens optik altså genbruges lokalt af mange seere, som undgår trafikpropperne ved datacentrene.

Ukendt it-gigant

I dag anslår Tom Leighton, at op mod 30 procent af alverdens web-trafik går igennem Akamais servere.

Med stigende trafikmængder i horisonten, er peer-to-peer-deling vejen frem ifølge Akamai-direktøren. Og her kunne det så bedre betale sig at købe Octoshape-teknologien frem for at udvikle sine egne løsninger.

"Når vi demonstrerer lyd og billede-kvaliteten ved hjælp af Octoshape-teknologien, kan medievirksomhederne godt se fornuften i at investere i den," lyder det fra Tom Leighton.

Han siger samtidig, at der forestår et stort arbejde for Akamai med at komme under motorhjelmen hos hardware-selskaberne og ekspandere hos medievirksomhederne, der i dag står for cirka halvdelen af Akamais omsætning på godt 10 milliarder kroner.

"Jeg vil som sagt elske, at den udvikling sker, inden årtiet er omme. Vi er trods alt det største internet-selskab, som ingen har hørt om," griner Tom Leighton.

Investerer i Danmark

Med købet af Octoshape har Akamai umiddelbart ingen planer om at rive teltpælene op hos Octoshape og flytte det til hovedkvarteret i den amerikanske by Cambridge i staten Massachusetts.

Tværtimod er planen ifølge Tom Leightons drejebog, at selskabet udvider sin forretning i Danmark.

"Indtil videre kalder vi fortsat selskabet for Octoshape, mens vi tager teknologien, og gør den allestedsnærværende i Akamai-regi. Med hensyn til Octoshape-medarbejderne vil de forblive i Danmark, hvor vi forventer, at kontoret vil vokse," siger han.

I dag arbejder godt 20 folk for Octoshape i Danmark, hvor de løbende vil få tættere kontakt med Akamai-folkene i blandt andet USA.

Dansk it-firma solgt til amerikansk it-kæmpe for op mod en milliard kroner


Er disse syv teknologi-firmaer Danmarks mest lovende?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere