Artikel top billede

Nyt forsknings-gennembrud kan give billigere fiber-netværk

Forskere mener at have fundet løsningen på et centralt problem, når data skal sendes over store afstande i fiberoptiske kabler. Det kan føre til billigere fiber-netværk.

Forskere fra USA mener at have løst et centralt problem med den afstand, som information kan sendes over i fiberoptiske kabler. 

Det meddeler forskere fra University of California i San Diego

I projektet i San Diego har forskerne formået at øge signal-styrken og dermed også den afstand, som informationerne kan sendes over.

"Dette fremskridt har potentiale til at øge dataoverførsels-hastighederne i fiberoptiske kabler, der er backbone for internettet, trådløse og kablede netværk," skriver forskerne.

"Nutidens fiberoptiske systemer er lidt som kviksand. Des mere du kæmper i kviksand, jo hurtigere synker du. Med fiber er det sådan, at efter et vist punkt får du flere forstyrrelser, når du sætter mere strøm til signalet, hvilket hindrer en længere rækkevidde."

"Vores fremgangsmåde fjerner denne begrænsning, hvilket øger grænsen for, hvor langt signaler kan rejse i fiberoptiske kabler uden at skulle bruge en repeater," udtaler Nikola Alic, en af forskerne fra Qualcomm Institute, der står bag projektet i San Diego.

Sendte information 12.000 kilometer

Konkret oplyser forskerne, at de i laboratorie-forsøg har været i stand til at modtage information, der havde rejst 12.000 kilometer via fiber med blot standard-forstærkere og uden repeatere.

En af fordelene ved at kunne gøre dette, er at man vil kunne mindske omkostninger, når man bygger fibernetværk, fordi repeatere, der skal kunne behandle de massive mængder data, ikke er helt billige, lyder det fra forskerne.

Forskerne mener, at det vil kunne "drastisk ændre økonomien i netværksinfrastruktur og ultimativt føre til en billigere og mere effektiv overførsel af information."

Internettets backbone er under pres

Forskere rundt omkring i verden arbejder i øjeblikket på at fremtidssikre internettets backbone - den informationsmotorvej og de knudepunkter i netværket, der sikrer, at datastrømmene kan flyde effektivt.

Forskere har for nylig diskuteret et eventuelt kommende 'capacity crunch', fordi der er begrænsninger for, hvor meget mere information, vi kan sende igennem internettets fiber-backbone.

Problemet er, at man man ikke bare kan blive ved med at forstærke lyssignalerne i fiberkablerne, fordi forbindelsen til sidst mættes, så det ender med at forringe signalerne.

"Du kan ikke få uendelig kapacitet i fiber," udtalte forskeren Andrew Ellis fra Aston-universitetet i Birmingham for nylig.

Læs også: Voldsomt pres på internettet: Risikerer fiberkablerne ikke at kunne følge med?

En repræsentant fra Alcatel-Lucent forklarede ved samme lejlighed, at grænsen ligger på omkring 100 terabits per sekund, og at de fiberoptiske kabler derfor vil kunne nå grænsen indenfor fem års tid.

Heldigvis har forskerne længe haft fokus på, hvad man så kan gøre for alligevel at kunne skrue mere op for signalstyrken.

Blandt andet kan en forsker fortælle, hvordan man kan analysere interferens i kablerne og på den måde rekonstruere det ellers ødelagte digitale signal - læs mere om det her.

Også her i Danmark forskes der i nye teknologier til dataoverførsler.

Forskere på DTU satte eksempelvis sidste år verdensrekord i dataoverførsel ved at overføre 43 terabit i sekundet med blot én laser i senderen - et forsøg der blandt andet handlede om at reducere energiforbruget ved dataoverførsler.

Læs også:

Derfor bliver 4G ikke en erstatning for hverken kobber eller fiber

Voldsomt pres på internettet: Risikerer fiberkablerne ikke at kunne følge med?

Internettet kan blive kvalt i dets egen succes: her er de tekniske udfordringer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere