Artikel top billede

Nyt forsknings-gennembrud kan give billigere fiber-netværk

Forskere mener at have fundet løsningen på et centralt problem, når data skal sendes over store afstande i fiberoptiske kabler. Det kan føre til billigere fiber-netværk.

Forskere fra USA mener at have løst et centralt problem med den afstand, som information kan sendes over i fiberoptiske kabler. 

Det meddeler forskere fra University of California i San Diego

I projektet i San Diego har forskerne formået at øge signal-styrken og dermed også den afstand, som informationerne kan sendes over.

"Dette fremskridt har potentiale til at øge dataoverførsels-hastighederne i fiberoptiske kabler, der er backbone for internettet, trådløse og kablede netværk," skriver forskerne.

"Nutidens fiberoptiske systemer er lidt som kviksand. Des mere du kæmper i kviksand, jo hurtigere synker du. Med fiber er det sådan, at efter et vist punkt får du flere forstyrrelser, når du sætter mere strøm til signalet, hvilket hindrer en længere rækkevidde."

"Vores fremgangsmåde fjerner denne begrænsning, hvilket øger grænsen for, hvor langt signaler kan rejse i fiberoptiske kabler uden at skulle bruge en repeater," udtaler Nikola Alic, en af forskerne fra Qualcomm Institute, der står bag projektet i San Diego.

Sendte information 12.000 kilometer

Konkret oplyser forskerne, at de i laboratorie-forsøg har været i stand til at modtage information, der havde rejst 12.000 kilometer via fiber med blot standard-forstærkere og uden repeatere.

En af fordelene ved at kunne gøre dette, er at man vil kunne mindske omkostninger, når man bygger fibernetværk, fordi repeatere, der skal kunne behandle de massive mængder data, ikke er helt billige, lyder det fra forskerne.

Forskerne mener, at det vil kunne "drastisk ændre økonomien i netværksinfrastruktur og ultimativt føre til en billigere og mere effektiv overførsel af information."

Internettets backbone er under pres

Forskere rundt omkring i verden arbejder i øjeblikket på at fremtidssikre internettets backbone - den informationsmotorvej og de knudepunkter i netværket, der sikrer, at datastrømmene kan flyde effektivt.

Forskere har for nylig diskuteret et eventuelt kommende 'capacity crunch', fordi der er begrænsninger for, hvor meget mere information, vi kan sende igennem internettets fiber-backbone.

Problemet er, at man man ikke bare kan blive ved med at forstærke lyssignalerne i fiberkablerne, fordi forbindelsen til sidst mættes, så det ender med at forringe signalerne.

"Du kan ikke få uendelig kapacitet i fiber," udtalte forskeren Andrew Ellis fra Aston-universitetet i Birmingham for nylig.

Læs også: Voldsomt pres på internettet: Risikerer fiberkablerne ikke at kunne følge med?

En repræsentant fra Alcatel-Lucent forklarede ved samme lejlighed, at grænsen ligger på omkring 100 terabits per sekund, og at de fiberoptiske kabler derfor vil kunne nå grænsen indenfor fem års tid.

Heldigvis har forskerne længe haft fokus på, hvad man så kan gøre for alligevel at kunne skrue mere op for signalstyrken.

Blandt andet kan en forsker fortælle, hvordan man kan analysere interferens i kablerne og på den måde rekonstruere det ellers ødelagte digitale signal - læs mere om det her.

Også her i Danmark forskes der i nye teknologier til dataoverførsler.

Forskere på DTU satte eksempelvis sidste år verdensrekord i dataoverførsel ved at overføre 43 terabit i sekundet med blot én laser i senderen - et forsøg der blandt andet handlede om at reducere energiforbruget ved dataoverførsler.

Læs også:

Derfor bliver 4G ikke en erstatning for hverken kobber eller fiber

Voldsomt pres på internettet: Risikerer fiberkablerne ikke at kunne følge med?

Internettet kan blive kvalt i dets egen succes: her er de tekniske udfordringer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fellowmind Denmark II ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?