OVERBLIKDramatisk dag i retten: 34-årig tilstår datatyveri mod Netcompany

Artikel top billede

Roaming-dødsstødet fra EU: Sådan rammer det de danske teleselskaber

Snart er det helt slut med at kræve roaming-takster, når danske mobilbrugere rejser rundt i EU, og det kommer teleselskaberne til at kunne mærke.

Selvom de danske teleselskaber allerede i et stykke tid har konkurreret på at tilbyde de billigste roaming-takster i EU, så bliver der stadig et betydeligt indtjeningstab, når nye EU-regler helt fjerner roaming-taksterne fra den 15. juni 2017.

Det vurderer Morten Imsgard, aktieanalytiker hos Sydbank, hvor han blandt andet følger TDC.

"Det er forskelligt, hvordan det rammer dem," siger han til Computerworld om det nye EU-tiltag - læs mere om det her

"Et selskab som 3 har allerede åbnet op for fri roaming på data, så de er kommet det lidt i forkøbet og har derfor heller ikke så meget at tabe på det, mens der hos TDC i dag er en indtægtskilde fra roaming."

"Det er nok et par hundrede millioner kroner, som man i 2017 må vinke farvel til," siger han om TDC's situation og uddyber:

"TDC har selv indikeret, at de på toplinjen vil tabe omkring 2-300 millioner kroner, og der er meget høje indtjeningsmarginer på den her type tjenester."

"Men i kølvandet på alle de andre regulatoriske tiltag er det for TDC bare endnu en udfordring, man skal kunne håndtere ved at trimme sin omkostningsbase."

Læs også: Så er det slut med roaming-takster: Nu sætter EU en stopper for festen

Europa-Parlamentet har netop vedtaget de nye roaming-regler, og dermed giver myndighederne det sidste dødsstød til en indtjeningskilde, som teleselskaberne har nydt godt af i mange år.

"Priserne for roaming på opkald, SMS og data er faldet med 80 procent siden 2007. Data-roaming er nu op til 91 procent billigere end i 2007," skriver Kommissionen i en pressemeddelelse.

"Med dagens aftale vil roaming-takster ophøre med at eksistere i EU fra den 15. juni 2017. Forbrugere vil betale den samme pris for opkald, beskeder og mobildata, uanset hvor de rejser i EU. Om du ringer til en ven, når du er hjemme eller i et andet EU-land, vil ikke gøre nogen forskel for din regning."

Man skal dog som forbruger stadig være meget opmærksom på, hvordan man bruger smartphonen andre steder i verden end i EU, eksempelvis i Thailand eller USA - for her er der stadig en betydelig risiko for store roaming-regninger, særligt hvis man anvender data-roaming. 

Læs også: Nu begynder det næste slag i den danske telekrig: Fri data i udlandet

Morten Imsgard forklarer til Computerworld, at telebranchen på grund af de forskellige indgreb fra EU's side løbende har været tvunget til at tilpasse sig - og dermed gradvist har givet afkald roaming-indtjening.

"Der har ikke været noget som helst fornuftigt link mellem omkostningerne ved at håndtere de her opkald og så den indtjening, man havde på det. Så de er blevet presset over tid - og nu fjerner man det så endeligt."

Sydeuropa rammes hårdest

Når det ikke sker før nu, at roaming-taksterne helt forbydes, skyldes det ifølge Sydbank-analytikerne blandt andet, at der har været mange forskellige interesser på spil.

"Det har været virkelig svært i EU-regi, fordi der specielt er nogle sydeuropæiske lande og nogle sydeuropæiske teleoperatører for hvem, det her gør meget, meget mere ondt."

"De sydeuropæiske lande har selvfølgelig haft en interesse i at beskytte deres virksomheder."

Her er det nye telemarked

Morten Imsgard peger samtidig på, at telemarkedet generelt er ved at ændre sig, og at de mistede indtjeningsmuligheder på roaming derfor blot er endnu et skridt på vejen mod et marked, der ser markant anderledes ud end for 10 år siden.

"Basis telefoni-ydelsen bliver mere og mere standardiseret og et commodity-produkt, som man ikke kan konkurrere på. Derfor skal teleselskaberne andre ting og strikke deres forretninger sammen på en ny måde."

"De skal indse, at folk kun er interesseret i at betale den lavest mulige pris for basis-ydelsen, og derfor er det de indholdsmæssige tjenester, kundeservice, netværkskvalitet og den slags ting, man skal slå sig op på - og tage betaling for."

"Der er mere end nogensinde brug for innovation i telesektoren og nytænkning i forhold til, hvad et teleselskab reelt har som forretningsmodel," siger Morten Imsgard fra Sydbank og peger på, at TDC eksempelvis har taget hul på det arbejde ved at gå ind på markedet for online betting.  

Læs også:

Så er det slut med roaming-takster: Nu sætter EU en stopper for festen

Nu begynder det næste slag i den danske telekrig: Fri data i udlandet

Snart helt slut med roamingtakster på tale og sms for danskerne: Her er det seneste slagtilbud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere