Artikel top billede

Sms-pioner er død - hvor længe overlever sms'en selv?

Matti Makkonen, der i sin tid var med til at opfinde konceptet bag sms'en, er død. Sms'en selv møder stigende konkurrence fra de mange populære chat-apps - ikke mindst her i Danmark.

Selv om danskerne i de senere år er begyndt at sende langt færre sms'er end tidligere - ikke mindst på grund af de mange populære chat-apps - så er sms'en fortsat en uhyre populær kommunikationskanal.

Måske det derfor i dag er på sin plads at skænke opfinderne af sms'en en kærlig tanke, når man skriver til konen for at høre, om man skal købe et par bøffer med hjem til grillen.

Finske Matti Makkonen, der ofte er fremhævet som en central person i sms'ens tilblivelse, er netop død.

Det skriver BBC, der samtidig kan fortælle, at han blev 63 år gammel.

Selvom Matti Makkonen er blevet kaldt sms'ens fader, så har han selv fremhævet, at han ikke var ene om at opfinde teknologien, der i dag gør det muligt lynhurtigt at sende tekstbeskeder mellem forskellige telefoner og netværk.

BBC skriver også, at Makkonen har udtalt, at det var Nokia, der var med til at sikre sms'ernes popularitet.

"Den egentlige lancering af tjenesten, som jeg ser det, var, da Nokia introducerede den første telefon, der gjorde det muligt at skrive beskeder (Nokia 2010 i 1994)," skal den finske tele-pioner tidligere have udtalt ifølge BBC.

Så mange sms'er sender danskerne

Danskerne er som sagt begyndt at sende færre sms'er for i stedet at kommunikere via chat-tjenester som Facebooks Messenger, Snapchat, iMessage, Viber, Skype og WhatsApp.

Ifølge Erhvervsstyrelsen faldt antallet af afsendte sms-beskeder fra andet halvår 2013 til andet halvår 2014 med 433 millioner til 4.200 millioner.

Det svarer til et fald på 9,3 pct.

Samtidigt steg antallet af afsendte mms-beskeder dog til 115 millioner, hvilket svarer til en stigning på 27,9 pct i forhold til året før.

Ifølge Wikipedia var der i 2010 3,5 milliarder aktive brugere af sms'en på verdensplan, og selvom sms'en i et land som Danmark er på tilbagetog, spiller den stadig en ganske afgørende rolle.

Sms'en rummer da også mange fordele i forhold til de forskellige chat-platforme.

En klar udfordring ved chat-tjenesterne er eksempelvis, at de ikke bygger på en global, fælles standard, som den vi kender fra sms'erne.

Det betyder, at brugerne typisk skal have den samme app installeret for at kunne kommunikere, hvorimod sms'en fungerer på tværs af platforme.

Deloitte har vurderet, at der på verdensplan i 2014 blev sendt omkring 50 milliarder beskeder hver eneste dag via mobile chat-apps, mens sms-niveauet lå på omkring 21 milliarder beskeder om dagen.

Læs også:

Derfor smadrer disse apps sms'en: kan noget særligt

Vi dropper sms'en: Men den har stadig flere trumfer

Chat-apps buldrer frem: Derfor kan du ikke forhindre det
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere