Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Dansker anholdt i international hacker-sag - mistænkes for vigtig rolle i stort hackernetværk

Stor international politi-aktion har ført til anholdelsen af dansk mand fra Midtsjælland, som mistænkes for at spille en vigtig rolle i stort hackernetværk.

Danske politifolk har tirsdag morgen anholdt en mand på Midtsjælland med mistanke om hacker-aktivitet.

Anholdelsen fandt sted som led i en stor-stilet politi-aktion i 19 lande verden over mod det, som politiet kalder for et 'netværk af personer tilknyttet et hacker-forum,' nemlig onlinemarkedspladsen Darkode, som nu lukkes på stedet.

Aktionen - med navnet 'Operation Shrouded Horizons' - udspringer fra det amerikanske forbundspoliti, FBI, der har arbejdet på sagen i to år.

Samtidig anholdte politiet i en række lande omkring 70 formodede hacker i samme aktion.

Foruden den danske mand er der blevet anholdt personer i lande som Australien, Finland, Tyskland, Cypern, Sverige, Rumænien, Israel, Serbien, Costa Rica og andre steder.

"Darkode-medlemmer er blevet sigtet for at sælge malware, der kan anvendes til at inficere mobiltelefoner og tusindvis af computere, så de kan anvendes til at sende spam i millonvis," lyder det fra David Hickton fra det amerikanske politi.

Med anholdelsen af den sjællandske mand, som oplyses til at være i 20'erne, har politiet beslagglagt en del computerudstyr på hans bopæl.

Det skal nu undersøges nærmere af politiets eksperter, der vil lede efter beviser for, at den danske mand har været en del af hacker-netværket.

Det centrale mål i politi-aktionen er hacker-forummet 'Darkode,' som ifølge politiet er et netværk for cyberkriminelle, der blandt andet handler med kreditkort-oplysninger, danner botnet og lignende.

Det har således været muligt at købe eksempelvis hackede databaser, malware i lange baner og lignende på Darkode.

"Vi mener, at hans [den danske mand, Red] rolle var at kvalitetssikre ondsindede programkode, som skal inficere og gøre skade på andre computere. Nu skal vi have undersøgt hans udstyr og efterforsket sagen færdig," meddler politikommissær Niels Kristoffersen fra Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse, som du kan læse her.

Politiet oplyser, at efterforskningen har stået på i flere måneder, efter det amerikanske forbundspoliti, FBI, henvendte sig, da det havde opdaget, at der angiveligt var en danske involveret i arbejdet med Darkode.

Darkode regnes for at have været blandt verdens største engelsksprogede markedspladser for stjålne it-produkter. Der findes ifølge FBI omkring 800 af disse markedspladser i verden.

Darkode blev etableret i 2008 og regnes for at have omkring 300 aktive brugere.

Flere af de anholdte har ifølge amerikanske politi været involveret i det store hack af Sony samt et hack af Microsofts Xbox-tjeneste ved juletid.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?