Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Dansker anholdt i international hacker-sag - mistænkes for vigtig rolle i stort hackernetværk

Stor international politi-aktion har ført til anholdelsen af dansk mand fra Midtsjælland, som mistænkes for at spille en vigtig rolle i stort hackernetværk.

Danske politifolk har tirsdag morgen anholdt en mand på Midtsjælland med mistanke om hacker-aktivitet.

Anholdelsen fandt sted som led i en stor-stilet politi-aktion i 19 lande verden over mod det, som politiet kalder for et 'netværk af personer tilknyttet et hacker-forum,' nemlig onlinemarkedspladsen Darkode, som nu lukkes på stedet.

Aktionen - med navnet 'Operation Shrouded Horizons' - udspringer fra det amerikanske forbundspoliti, FBI, der har arbejdet på sagen i to år.

Samtidig anholdte politiet i en række lande omkring 70 formodede hacker i samme aktion.

Foruden den danske mand er der blevet anholdt personer i lande som Australien, Finland, Tyskland, Cypern, Sverige, Rumænien, Israel, Serbien, Costa Rica og andre steder.

"Darkode-medlemmer er blevet sigtet for at sælge malware, der kan anvendes til at inficere mobiltelefoner og tusindvis af computere, så de kan anvendes til at sende spam i millonvis," lyder det fra David Hickton fra det amerikanske politi.

Med anholdelsen af den sjællandske mand, som oplyses til at være i 20'erne, har politiet beslagglagt en del computerudstyr på hans bopæl.

Det skal nu undersøges nærmere af politiets eksperter, der vil lede efter beviser for, at den danske mand har været en del af hacker-netværket.

Det centrale mål i politi-aktionen er hacker-forummet 'Darkode,' som ifølge politiet er et netværk for cyberkriminelle, der blandt andet handler med kreditkort-oplysninger, danner botnet og lignende.

Det har således været muligt at købe eksempelvis hackede databaser, malware i lange baner og lignende på Darkode.

"Vi mener, at hans [den danske mand, Red] rolle var at kvalitetssikre ondsindede programkode, som skal inficere og gøre skade på andre computere. Nu skal vi have undersøgt hans udstyr og efterforsket sagen færdig," meddler politikommissær Niels Kristoffersen fra Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse, som du kan læse her.

Politiet oplyser, at efterforskningen har stået på i flere måneder, efter det amerikanske forbundspoliti, FBI, henvendte sig, da det havde opdaget, at der angiveligt var en danske involveret i arbejdet med Darkode.

Darkode regnes for at have været blandt verdens største engelsksprogede markedspladser for stjålne it-produkter. Der findes ifølge FBI omkring 800 af disse markedspladser i verden.

Darkode blev etableret i 2008 og regnes for at have omkring 300 aktive brugere.

Flere af de anholdte har ifølge amerikanske politi været involveret i det store hack af Sony samt et hack af Microsofts Xbox-tjeneste ved juletid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere