Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Dansker anholdt i international hacker-sag - mistænkes for vigtig rolle i stort hackernetværk

Stor international politi-aktion har ført til anholdelsen af dansk mand fra Midtsjælland, som mistænkes for at spille en vigtig rolle i stort hackernetværk.

Danske politifolk har tirsdag morgen anholdt en mand på Midtsjælland med mistanke om hacker-aktivitet.

Anholdelsen fandt sted som led i en stor-stilet politi-aktion i 19 lande verden over mod det, som politiet kalder for et 'netværk af personer tilknyttet et hacker-forum,' nemlig onlinemarkedspladsen Darkode, som nu lukkes på stedet.

Aktionen - med navnet 'Operation Shrouded Horizons' - udspringer fra det amerikanske forbundspoliti, FBI, der har arbejdet på sagen i to år.

Samtidig anholdte politiet i en række lande omkring 70 formodede hacker i samme aktion.

Foruden den danske mand er der blevet anholdt personer i lande som Australien, Finland, Tyskland, Cypern, Sverige, Rumænien, Israel, Serbien, Costa Rica og andre steder.

"Darkode-medlemmer er blevet sigtet for at sælge malware, der kan anvendes til at inficere mobiltelefoner og tusindvis af computere, så de kan anvendes til at sende spam i millonvis," lyder det fra David Hickton fra det amerikanske politi.

Med anholdelsen af den sjællandske mand, som oplyses til at være i 20'erne, har politiet beslagglagt en del computerudstyr på hans bopæl.

Det skal nu undersøges nærmere af politiets eksperter, der vil lede efter beviser for, at den danske mand har været en del af hacker-netværket.

Det centrale mål i politi-aktionen er hacker-forummet 'Darkode,' som ifølge politiet er et netværk for cyberkriminelle, der blandt andet handler med kreditkort-oplysninger, danner botnet og lignende.

Det har således været muligt at købe eksempelvis hackede databaser, malware i lange baner og lignende på Darkode.

"Vi mener, at hans [den danske mand, Red] rolle var at kvalitetssikre ondsindede programkode, som skal inficere og gøre skade på andre computere. Nu skal vi have undersøgt hans udstyr og efterforsket sagen færdig," meddler politikommissær Niels Kristoffersen fra Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse, som du kan læse her.

Politiet oplyser, at efterforskningen har stået på i flere måneder, efter det amerikanske forbundspoliti, FBI, henvendte sig, da det havde opdaget, at der angiveligt var en danske involveret i arbejdet med Darkode.

Darkode regnes for at have været blandt verdens største engelsksprogede markedspladser for stjålne it-produkter. Der findes ifølge FBI omkring 800 af disse markedspladser i verden.

Darkode blev etableret i 2008 og regnes for at have omkring 300 aktive brugere.

Flere af de anholdte har ifølge amerikanske politi været involveret i det store hack af Sony samt et hack af Microsofts Xbox-tjeneste ved juletid.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere