Artikel top billede

Dansker anholdt i international hacker-sag - mistænkes for vigtig rolle i stort hackernetværk

Stor international politi-aktion har ført til anholdelsen af dansk mand fra Midtsjælland, som mistænkes for at spille en vigtig rolle i stort hackernetværk.

Danske politifolk har tirsdag morgen anholdt en mand på Midtsjælland med mistanke om hacker-aktivitet.

Anholdelsen fandt sted som led i en stor-stilet politi-aktion i 19 lande verden over mod det, som politiet kalder for et 'netværk af personer tilknyttet et hacker-forum,' nemlig onlinemarkedspladsen Darkode, som nu lukkes på stedet.

Aktionen - med navnet 'Operation Shrouded Horizons' - udspringer fra det amerikanske forbundspoliti, FBI, der har arbejdet på sagen i to år.

Samtidig anholdte politiet i en række lande omkring 70 formodede hacker i samme aktion.

Foruden den danske mand er der blevet anholdt personer i lande som Australien, Finland, Tyskland, Cypern, Sverige, Rumænien, Israel, Serbien, Costa Rica og andre steder.

"Darkode-medlemmer er blevet sigtet for at sælge malware, der kan anvendes til at inficere mobiltelefoner og tusindvis af computere, så de kan anvendes til at sende spam i millonvis," lyder det fra David Hickton fra det amerikanske politi.

Med anholdelsen af den sjællandske mand, som oplyses til at være i 20'erne, har politiet beslagglagt en del computerudstyr på hans bopæl.

Det skal nu undersøges nærmere af politiets eksperter, der vil lede efter beviser for, at den danske mand har været en del af hacker-netværket.

Det centrale mål i politi-aktionen er hacker-forummet 'Darkode,' som ifølge politiet er et netværk for cyberkriminelle, der blandt andet handler med kreditkort-oplysninger, danner botnet og lignende.

Det har således været muligt at købe eksempelvis hackede databaser, malware i lange baner og lignende på Darkode.

"Vi mener, at hans [den danske mand, Red] rolle var at kvalitetssikre ondsindede programkode, som skal inficere og gøre skade på andre computere. Nu skal vi have undersøgt hans udstyr og efterforsket sagen færdig," meddler politikommissær Niels Kristoffersen fra Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse, som du kan læse her.

Politiet oplyser, at efterforskningen har stået på i flere måneder, efter det amerikanske forbundspoliti, FBI, henvendte sig, da det havde opdaget, at der angiveligt var en danske involveret i arbejdet med Darkode.

Darkode regnes for at have været blandt verdens største engelsksprogede markedspladser for stjålne it-produkter. Der findes ifølge FBI omkring 800 af disse markedspladser i verden.

Darkode blev etableret i 2008 og regnes for at have omkring 300 aktive brugere.

Flere af de anholdte har ifølge amerikanske politi været involveret i det store hack af Sony samt et hack af Microsofts Xbox-tjeneste ved juletid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere






Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.