365 gigapixel: Sådan optager man billeder i ekstremopløsning

Et hold fotografer skabt et enormt digitalt panoramabillede med en opløsning på svimlende 365 gigapixel og en filstørrelse på 46 terabyte. Her kan du se, hvordan man løser den opgave.

Et nyt spændende foto-stunt, med fokus på opløsning, har set dagens lys

Det er en international samling af fotografer under ledelse af italieneren Filippo Blengini, der har klippet et billede sammen, der - lidt afhængig af definitionen - er blevet til verdens største billede med en opløsning på ikke mindre end 365 gigapixel.

Normalt forbindes disse kæmpeopløsninger med optagelser i rummet, men denne gang er der altså tale om et billede, der er taget med ganske almindeligt fotoudstyr.

Det skriver den engelske avis The Telegraph.

Motivet er Europas højeste bjerg, Mount Blanc.

Består af 70.00 skud
Billedet er et imponerende panoramabillede, som er sammensat af hele 70.000 enkeltbilleder af det enorme bjerg.

Værket har krævet 35 timer med kontinuerlig fotografering, før holdet var i mål med opgaven.

Billedet har fåret sit eget websted, hvor man kan panorere og zoome ind og ud for at nærstudere hver eneste lille sprække i det enorme fjeld.

Selve fotograferingen fandt sted i en periode på to uger i slutningen af 2014 og i en højde på 3.500 meter.

Kameraet, der er anvendt er et Canon 70D med et teleobjektiv Canon EF 400 mm f/2.8 II IS, der koster i omegnen af små 100.000 kroner.

Efter selve optagelserne har fotograferne brugt yderligere to måneder på at sy de mange billeder sammen til en fil, der optager 46 terabyte lagerplads.

Hvis billedet udskrives i en opløsning på 300 DPI vil motivet dække et areal på størrelse med en fodboldbane. Verdens, men ikke universets største billede
Teknisk set er der billeder, der har en højere opløsning end dette Mount Blanc-projekt.

NASA har eksempelvis skabt et billede med en opløsning på 680 gigapixel af månen.

Men som The Telegraph peger på, så falder det teknisk set uden for kategorien verdens største billede, da verden almindeligvis er betegnelsen for menneskets civilisation på jorden.

Fotoholdet har sammensat en lille Youtube-video, der giver et hurtigt indblik i arbejdet på bjerget.

Du kan også besøge projektets hjemmeside. Læs også:
Her er verdens største og mest detaljemættede foto: 1,5 milliarder pixels

Sådan digitaliseres vores kulturarv på en platform af open source

Google er klar til at vise dansk kunst

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.