Benhård kamp om det danske marked for it-sikkerhed: Her er den nye tendens

ComputerViews: Hård kamp om de rette medarbejdere, opkøb af konkurrenter og masser af nye satsninger: Konkurrencen på det danske marked for it-sikkerhed intensiveres - og bevæger sig i en bestemt retning.

ComputerViews: Der er for alvor kommet gang under kedlerne i den danske it-branche igen.

Købevilligheden er tilbage hos kunderne, og rigtig mange it-leverandører har igen økonomisk luft til at satse på nye forretningsområder.

Her træder især ét område ud som et potentielt ganske lukrativt forretningsområde: It-sikkerhed.

De senere års markante fokus på it-sikkerhed har lagt fundamentet for, at man som it-leverandør kan hente ny indtjening.

Diverse it-skandaler med alt fra hackeres snagen i personfølsomme data, interne datalækager, ransomware og alt godt fra malware-havet har bragt it-sikkerheden helt til tops på agendaen i rigtig mange virksomheder og offentlige institutioner.

Derfor har sikkerhedsbranchen fået voksevært som en 13-årig teenageknægt, der skyder i vejret som en mælkebøtte.

Tre kategorier af leverandører
Den nye it-sikkerhedsbranche kan grundlæggende deles op i tre hovedkategorier:

1) De traditionelle leverandører af sikkerhedssoftware (selskaber som Symantec, Trend Micro, McAfee, Kaspersky etc.)

2) Traditionelle it-leverandører, der i stigende grad satser på it-sikkerhed (eksempelvis IBM, KMD, NNIT etc.).

3) Rådgivningsfirmaer og konsulenthuse, der har it-sikkerhed som et stort satsningsområde (eksempelvis Deloitte, PwC, EY, Devoteam etc.)

Men det er slet ikke hele fortællingen om sikkerhedsbranchen anno 2015.

Der findes en hel underskov af små og mellemstore danske it-leverandører, der lever af at levere sikkerhedsløsninger.

Ingen nævnt, ingen glemt - men du får blandt andet et overblik over nogle af selskaberne her: 

Voldsomt fokus på it-sikkerhed kan være en guldgrube - men langt fra alle hiver gevinsten hjem

Giganterne satser på it-sikkerhed
Tidligere på ugen bragte vi et interview med TDC's administrerende direktør, Carsten Dilling, hvor han fortalte om telegigantens satsning på it-sikkerhed:

"... vi bygger vores forretning mere og mere op omkring systemintegration-ydelser og især vores nye sikkerhedsinitiativ, som er rigtig lovende," forklarer Carsten Dilling med henvisning til, at TDC har oprettet en afdeling for it-sikkerhed.

"Der er virkelig behov for it-sikkerhed overalt i Danmark, og det bliver et kæmpe forretningsområde for os."

Læs også: TDC's hovedpine på erhvervsmarkedet: Sådan skal it-sikkerhed redde selskabet

At der er behov for it-sikkerhed, har TDC-topchefen uden tvivl ret i. Efterspørgslen er i dén grad til stede, og derfor giver det også rigtig god mening for mange af de nævnte virksomheder at intensivere sikkerhedssatsningerne.

Det er blandt andet, hvad vi ser i tilfældet KMD, der allerede har brugt betydelige summer på at opbygge et særligt sikkerhedscenter - og netop også har købt sikkerhedsfirmaet Neupart.

"KMD har historisk set været stærke på sikkerhed, men udviklingen går hurtigere end nogensinde, og man skal være både investeringsvillig og dygtig for at kunne følge med," lød det om opkøbet af Neupart fra KMD's administrerende direktør, Eva Berneke.

Læs også: KMD køber sikkerhedsfirmaet Neupart - her er planen

Her bevæger markedet sig hen
Markedet for it-sikkerhed har forandret sig ganske meget i de senere år.

De tider, hvor man som virksomhed først og fremmest kiggede på antivirus-pakker og sikker, stabil drift i datacenteret, er forbi.

Dels fordi de it-kriminelles angrebsmetoder bliver stadig mere avancerede og udspekulerede, dels fordi det efterhånden står klart for de fleste, at truslerne meget vel kan opstå internt i organisationen (eller hos partnere), når og hvis medarbejdere bevidst eller ubevidst ikke håndterer de kritiske data hensigtsmæssigt.

Hele it-miljøet er samtidig blevet mere komplekst med et væld af mobile devices, der befinder sig alle andre steder end bag virksomhedens firewall.

Cloud-services og outsourcing af it-opgaver er også blevet hverdag, og selvom man dermed overlader en del af arbejdet til andre, er it-sikkerheden ikke blevet mindre væsentlig af den grund.

Vil levere hele pakken
It-sikkerhed er i dag et langt bredere og mere komplekst område at beskæftige sig med.

Derfor er total-rådgivning og risikoanalyser nogle af de områder, som stadig flere it-sikkerhedsleverandører kaster sig over.

Vi har tidligere skrevet om kampen om de rette medarbejdere med speciale i it-sikkerhed - en kamp vi helt sikkert ikke har set det sidste til.

Konkurrencen på det danske marked for it-sikkerhed intensiveres.

Opkøb, fusioner og nye startups vil være kendetegnende i de kommende år, efterhånden som flere og flere vil have del i den kage, der vokser i takt med, at it-sikkerhed bliver et stadig mere centralt emne i danske virksomheder og organisationer.Læs også:

TDC's hovedpine på erhvervsmarkedet: Sådan skal it-sikkerhed redde selskabet

Stor mangel på it-sikkerhedsfolk: Så svært er det at finde de rette

Voldsomt fokus på it-sikkerhed kan være en guldgrube - men langt fra alle hiver gevinsten hjem

KMD køber sikkerhedsfirmaet Neupart - her er planen

Reportage fra KMD's sikkerhedscenter


mest debatterede artikler

Premium
Exchange-sårbarhed truer selskaber over hele kloden: Sådan blev den opdaget af Dubex fra Søborg
En række akutte sårbarheder i Microsoft Exchange Server har sendt en panisk bølge gennem Exchange-miljøet. Sårbarhederne blev opdaget af danske Dubex. Se her, hvordan de blev opdaget af det danske selskab. "Var hackerne lykkedes med det, ville det være forholdsvist voldsomt," siger Jacob Herbst fra Dubex.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Benefits of Automating P2P Processes
Purchasing and accounting departments are under constant pressure to boost efficiency. An ever-increasing number of processes to be managed; vacancies that cannot be filled; rising compliance demands: these are just some of the reasons why already heavy workloads keep growing. However, digitalizing and automating operational business processes can help reduce these workloads considerably. And when repetitive manual tasks such as data entry are eliminated, employees are freed up to focus on more challenging tasks. This white paper will outline just which tasks can be automated in purchasing and accounts payable departments in SAP ERP environments, from issuing purchase requisitions to filing invoices in line with auditing standards. We will describe how daily operations in Purchasing and Accounting are changing, as well as the benefits that automation offers.