Dennis Høgstrøm Pedersen står klar til at sende 1.300 nye Surface-maskiner ud til skolerne på Nordfyn. Foto: Nordfyn Kommune.

Valgte Surface i stedet for iPad til skolerne: Sådan er det gået

Nordfyns Kommune har valgt Microsofts Windows-platform og ikke Apples iPad til cirka 4.000 skoleelever og lærere. Den beslutning har ikke været uden knaster. Men den er endt lykkeligt.

Apples iPad er den foretrukne tablet på de danske folkeskoler, men på Nordfyn gik man sine egne veje, da beslutningen om små 4.000 it-enheder blev taget tilbage i 2013.

"Et af argumenterne for at fravælge iPad til eleverne var, at vi gerne ville have én ensartet it-platform i kommunen. Både ud fra en teknisk vinkel og ud fra en pædagogisk vinkel," fortæller Dennis Høgstrøm Pedersen, der er skole-it konsulent i kommunen.

Kommunen har en en-til-en-strategi, hvilket betyder, at der er en hardware-enhed til den enkelte elev eller ansatte.

Der er ikke så mange, der har erfaring med Windows-tablets i skoleregi. Hvad var det tekniske argument for beslutningen?

"Nej ikke på tablet-området, men der er masser af Windows 8 på bærbare. Vores strategi blev født, dengang iPad begyndte at komme ind i skolerne. Vi så nogle begrænsninger i iPad i forhold til it-administration og i forhold til programmer på enheden," fortæller han.

Nordfyn kørte en stribe test på server-administration af iPad, men konklusionen blev, at der ikke skulle være en to-deling af it-miljøet.

"Vores miljø er Windows og derfor fandt vi det naturligt, at der også var Windows på vores tablets, så vi ikke skulle drifte to systemer."

Èt økosystem giver også nogle pædagogiske fordele i forbindelse med undervisningen, fortæller han:

"Eleverne og lærerne kan foretage den samme undervisning på alle enheder og på alle lokationer. Det skal være sådan, at undervisningen ikke er afhængig af platformens formåen. Det har været en klar prioritering for os."

Da Windows-tabletten blev introduceret, var kommunen overbevist om, at den teknologi var velegnet.

"Men da de første tablets kom fra Microsoft, var vi ved at falde bagover på grund af prisen," siger Dennis Høgstrøm Pedersen.

"Vi havde regnet med et prisniveau omkring prisen for en iPad. Prisen kom som lidt af en overraskelse. "

Overvejede I at købe almindelige bærbare computere?

"Jo, men der er nogle fordele ved tablets. Alt er inkluderet i en enhed. Eksempelvis mangler der et godt kamera/en god videooptager i en bærbar. Vi kan ikke forvente, at eleverne har deres eget udstyr med i skolen. De skal forsynes med en komplet løsning fra vores side. Der skal være lige muligheder i skolen."

Derfor måtte kommunen se sig om efter andre producenter, og valget faldt på en tablet fra Dell. Kommunen købte således de første 1.300 tabletter fra den amerikanske online-gigant.

"Det var ikke helt uden problemer," siger Dennis Høgstrøm Pedersen.

I 2013 udrulles et helt nyt drift- og servermiljø i kommunen på basis af Windows 7.

"I den forbindelse var det ret enkelt at administrere vores Dell-tablets. På administrationssiden har det været velfungerende. Men der har været en del problemer på selve enhederne, og det har drillet både it-folk og brugerne. Der var mange børnesygdomme og BIOS-opdateringer i det uendelige."

Derfor er der blevet foretaget et nyt udbud, og i stedet har kommunen nu købt de næste 1.300 maskiner. Det bliver i stedet Surface 3 fra Microsoft.

Papkasserne er ankommet til kommunen, der i løbet af sommerferien har klargjort enhederne.

"Selv om maskinerne er lidt mere kostbare, har vi sparet lidt på forsikringen af enhederne, så i det samlede billeder er hele pakken blevet bedre," siger han, men tilføjer lidt malurt i glasset:

"Det er vi glade for, selv om der stadig er et par små ting, der kunne være bedre. Kameraet har eksempelvis gode specifikationer, men i praksis kunne vi ønske det bedre."

I løbet af den kommende måned ruller Nordfyn Kommune den anden og næstsidste bølge af tablets ud til de ventende elever.

Læs også:
Jeg har 3.500 kroner - hvilken bærbar computer skal jeg købe?

Big data: Sådan forvandles Roskilde Festival til Danmarks vildeste smart city

Kommune droppede iPads: De var for billige - og for besværlige
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Computerworld
Så nemt er det at fuppe sig til 80.000 kroner: Her er læren af den seneste MobilePay-svindel
ComputerViews:En tidligere chefredaktør på Computerworld blev for nylig svindlet for 80.000 kroner via MobilePay. Men det betyder ikke, at systemet er usikkert.
CIO
Dansk it-afdeling med 140 ansatte vil væk fra 'brændende platform'
Landbrugsstyrelsens it-afdeling, der nærmer sig 140 medarbejdere, har en klar mission: “Jeg håber, at vi hurtigst muligt er ude af den brændende platform, hvor it er den begrænsende faktor,” lyder det fra underdirektør.
Comon
Ugens tip: Find ud af hvem der ringer til dig med Facebook og MobilePay
Hvis du bliver ringet op af et nummer, du ikke kender, kan du lynhurtigt bruge en af to smarte tricks til at finde ud af, hvem de er - også selv om nummeret er beskyttet
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Sådan anvender du Microsofts Assessment og Planning Toolkit i dit it-miljø
Dette whitepaper gennemgår hvordan du anvender du Microsofts Assessment og Planning Toolkit i dit it-miljø og kommer med specifikke råd og konkret vejledning til anvendelsen.