Kommune droppede iPads: De var for billige - og for besværlige

En klar pædagogisk strategi og hensynet til det eksisterende it-setup fik lærere og politikere i Nordfyn Kommune til at dumpe iPads, da der skulle købes tablet-computere til eleverne - også selv om det ville have været billigere.

De sidste par år har mange skolelærere og skoleelever fået deres egen iPad, som skulle klæde dem på til at blive digitale indfødte.

Især op til sidste års kommunalvalg var flinke og smilende borgmestre ude at pudse profilen ved at dele iPads ud til glade skolebørn.

Også i Nordfyns Kommune har man brugt penge på tablets til lærere og skoleelever. Men modsat mange andre kommuner er man gået i en stor bue uden om Apples populære tablets.

I stedet får kommunens 3.400 folkeskoleelever og 400 lærere hver deres egen Windows-tablet. Første sending på 1.320 Dell Venue 11 Pro-tablets er allerede ankommet og er så småt ved at blive fordelt - i første omgang til skolernes lærere, fortæller skole-it-konsulent Dennis H. Pedersen til Computerworld.

"Mange af mine kolleger i andre kommuner har sagt til mig, at de ville ønske, de kunne gøre det samme, som vi gør her på Nordfyn. Men at overbevise politikere om at gøre det på denne her måde kræver, at man har lidt forståelse af, at en tablet ikke bare er endnu en dims," fortæller han.

"I mange andre kommuner siger man "Bring your own device". Det tror vi ikke rigtig på vil løfte opgaven godt nok. Det har også været vigtigt for os, at der var tiltro til det fra de ansattes side, og at man kan trykke på startknappen og så virker det."

Strategi for skole-it
Når valget i sidste ende faldt på en Windows-tablet hænger det ifølge Dennis H. Pedersen tæt sammen med, at kommunen tilbage i 2012 gjorde sig den ulejlighed at fastlægge en strategi for hele skoleforvaltningens brug af it. Og strategien har ikke bare handlet om luftige visioner, håb og drømme om et fremtidig digitalt lykkeland. 

I stedet har en arbejdsgruppe med it-folk, lærere og kommunale embedsmænd konkret diskuteret, hvordan man fik hardware, management, pædagogik og organisation til at hænge sammen. Og selv om iPads var billigere i anskaffelse og populære blandt brugerne, valgte man en løsning, der kunne integreres med skoleforvaltningens eksisterende it-setup.

"Vi har altid haft it, der fungerer ret godt. For et år siden omlagde vi hele vores serverplatform med et management-system, som vi også gerne ville bruge til at styre de her enheder. Det er alt for kompliceret at styre flere tusind tablets, der ikke kan fungere sammen med de eksisterende servere. Så på den her måde havde vi ikke brug for at ændre på noget af det, vi havde," siger Dennis H. Pedersen.

Kontinuiteten har altså været en vigtig årsag til, at fynboerne valgte at satse på en Windows-tablet, som kan bruges på samme måde som bærbare og traditionelle pc'er. På den måde er der også bedre chance for, at man fortsat kan bruge den viden, som lærerne har opbygget ude på skolerne.

"Vi har en masse viden på vores skoler, som er vant til at bruge noget bestemt software, læseprogrammer og andre værktøjer, som vi helst ikke ville skrotte. Lærerne vurderede ikke, at de kunne bruge iPad'en til noget særligt, og hvis det var alternativet, ville de hellere fortsætte som hidtil med bærbare computere i klassesæt," fortæller Dennis H. Pedersen.

Apps er svære at styre
Administrationen af apps er et eksempel på, hvordan Windows-platformen er lettere at administrere for en kommunal it-ansvarlig. Og der er iPads en del mere besværlige end andre platforme.

"Ud over problemer med at holde iPads i luften kan vi heller ikke styre, hvordan vi lægger apps på dem, fordi vi ikke kan købe volumenbaserede apps hos Apple. Når du køber en af deres apps, er den tilknyttet den enkelte enhed. Så skulle vi give de enkelte elever et gavekort, som de så skulle bruge til at købe de nødvendige apps," siger Dennis H. Pedersen.

I valgte at købe den første sending tablets hos Dell. Hvad har hver enhed så kostet?

"Vi har været i EU-udbud, hvor vi har opstillet krav om, hvad vi havde brug for, og så har producenter og forhandlere kunnet byde på ordren. Det viste sig, at der ikke var nogen, der kunne opfylde kravene fuldstændig. Så vi måtte gå i forhandlinger med dem, der havde budt, for at få dem til at tilrette deres tilbud."

"Dell har leveret de første 1.320 tablets, og vi har så fået valget mellem to partnere, som kunne stå for det praktiske arbejde med levering. Men i forhold til udbuddet og pris er det Dell, der har stået for benarbejdet," siger Dennis H. Pedersen.

Men hvad har det kostet?

"Jeg kan jo i hvert fald sige, at iPads var billigere. Det har ikke gjort det billigere, at vi gerne ville det her. Absolut ikke. Vi har købt en Dell Venue 11 Pro, med et tilhørende tastatur af den tunge slags. Og så har vi haft nogle optioner på docking-stationer og den slags."

Men har Dell og Edgemo så bare leveret varerne ved døren og overladt resten til jer?

"Ja, stort set. Vi har bedt om, at der skulle være en Windows 8-licens på, men ellers var vi stort set ligeglade med, hvad der fulgte med."

Og så står I selv for hele opgaven med management?

"Ja, hvad der bliver rullet ud på dem er vores eget valg. Vi er stadig i dialog med Microsoft omkring udrulningen af det pædagogiske indhold, og hvordan vi bedst får det sat i søen, så udstyret virkelig kommer i brug rent pædagogisk."

Men hvorfor har I valgt at købe en standardvare?

"Først og fremmest handler det om at kunne vedligeholde de her tablets. Vi skal holde dem drift i fire år med adgang til de rigtige netværk og de rigtige softwarepakker. I princippet skal de køre lige så godt, når vi når tredje og fjerde år, som de gør nu," fortæller Dennis H. Pedersen.

Valget af en standard-tablet betyder også, at Nordfyn Kommune har frit valg af leverandør, når de resterende omkring 2.500 tablets skal deles ud til elever og lærere.

"I princippet betyder det ikke noget for mig, om der står HP, Dell, Toshiba eller Fujitsu på maskinerne, så længe det er Windows 8 Pro tablets," lyder det fra Dennis H. Pedersen.

Læs også:

Sådan bør danske skoler håndtere elevers it-grej

Tablets understøtter undervisning på Frederiksberg


Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse / Rekordmange digitale meddelelser fra det offentlige under coronakrisen / Nyt værktøj skal gøre lokal udrulning af digital infrastruktur mere smidig / Logitech har tjent tykt på corona / Verizon Business udruller privat 5G på globalt plan / “Ingen bliver hacket”, sagde Trump (og glemte, at hans egne hoteller er blevet hacket) / Nintendo har solgt 365 procent flere spilkonsoller end Xbox

Microsoft indgår partnerskab med SpaceX: Nye Azure-datacentre skal have leveret internet fra rummet
Nu kan du streame dine Xbox spil på iPhone og iPad
Intel sælger ud: Sydkoreanere køber Intels NAND-forretning for 75 milliarder kroner
Hvis der er en patch, hvad er så problemet?
Sverige forbyder kommende operatører at anvende udstyr fra Huawei og ZTE i kommende 5G-net
Dating.dk dømt i retten: Skal betale bøde på 100.000 kroner for vildledning om priser og vilkår
1 Morgen-briefing: Corona-handel får danske netbutikker til at tro på solid vækst / Danske Falcon.io understøtter nu Instagram Messaging / Visma investerer i kvindeligt cykelhold på topplan med dansk rytter


Premium
Uden konkurrence: Netcompany vinder ordren på en ny norsk smittestop-app
Netcompany vandt ordren om at levere en ny smittestop-app til Norge. Trods stor interesse fra norske it-firmaer var Netcompany eneste byder på opgaven, da fristen udløb 20. oktober.
Computerworld
Kinesiske OnePlus slipper vild telefon løs: Byder på et snedigt batteri-trick
Mobilproducenten OnePlus nye toptelefon byder på et uset batteri-trick - den lader usædvanlig hurtigt op.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.