Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

It-advokat: Derfor er det helt efter bogen at sigte to danskere for streaming-info på website

Det er helt efter bogen, når Bagmandspolitiets sigter to mænd bag opskriften på ulovlig streaming fra pirattjenester som Popcorntime. Det er dog fortsat uklart om almindelige brugere overtræder loven ved at streame ulovligt indhold, lyder det fra it-advokat.

Bagmandspolitiets sag mod to mænd fra Fyn, der er sigtet for at lægge opskriften på streaming fra pirattjenesten Popcorntime åbent ud på nettet, har fået ført til flere debatindlæg her på Computerworld.dk.

Du kan læse om anholdelsen af de to mænd her: To fynboer anholdt af politiet for ulovlig streaming-info på website

Flere læsere peger på, at sagen rejser spørgsmålet om, hvor grænsen går for, hvor detaljeret man må fortælle om, hvordan man må bruge en internettjeneste som Popcorntime, som helt sikkert overtræder ophavsretsreglerne.

Risikerer man som almindelig bruger at blive straffet for at se film via en pirattjeneste?

Nogle debatdeltagere rejser også spørgsmålet om, det ikke er en del af den almindelige ytringsfrihed at fortælle, hvordan man kan få adgang til indhold på nettet - også selvom det er ulovligt.

Sagen er enkel

Ifølge it-advokat Peter Lind Nielsen er den aktuelle sag imidlertid forholdsvis enkel.

Ved at drive en hjemmeside, der i detaljer giver en vejledning om, hvordan man streamer ulovligt indhold, har de sigtede i sagen medvirket til at udbrede ulovligt indhold fra Popcorntime - og det er strafbart ifølge Straffelovens paragraf 299b.

"Driver man en tjeneste (som Popcorntime, red.), så er det ulovligt. Derfor er det formentlig dansk ophavsretslov, som man bygger sigtelserne på i den konkrete sag fra Fyn. De to sigtede medvirker til, at der foregår ulovligheder, og hvis du ved råd og dåd medvirker til, at der bliver begået noget ulovligt, så risikerer du at blive straffet," lyder det fra Per Lind Nielsen.

"Det svarer til, at en tidligere medarbejder i en bank lægger bankens adgangskoder og vagtplaner offentligt frem. Det gør det nemmere for nogen, der vil begå noget kriminelt, og så er man med til at øge kriminaliteten," siger han.

Derfor kan de to sigtede heller ikke påberåbe sig, at de blot har brugt deres ytringsfrihed.

"De to sigtede har selvfølgelig deres ytringsfrihed. Men hvis man meget aktivt medvirker til krænkelse af ophavsretten, så risikerer man at blive straffet," siger han.

Kan brugeren straffes?

Til gengæld er det stadig usikkert, om det er ulovligt for en almindelig internet-bruger at streame indhold, uden at man downloader og gemmer data lokalt.

"Hvis jeg downloader et eller andet, der er ophavsretsligt beskyttet fra en uautoriseret kanal, så er det ulovligt. Men streaming er ikke nødvendigvis ulovligt set fra et brugersynspunkt. Det er der lige nu en diskussion om, og vi har endnu ikke rigtig fået nogen afgørelse i Danmark," siger Peter Lind Nielsen.

Er der eksempler på sager i fortiden, der viser, at det der er foregået på Fyn er ulovligt?

"Der har været sager 15-16-17 år tilbage i tiden, hvor nogle drenge linkede til hjemmesider, hvor man kunne få adgang til ulovlige mp3-filer. De blev straffet."

Men hvor går grænsen præcis for, hvad man må offentliggøre?

"Hvis man for eksempel opdager et sikkerhedshul i et it-system, skal man så skrive et blogindlæg om det, eller skal man kontakte en journalist på Computerworld for at få det ud i offentligheden? Problemet med det er jo, at man kan give folk gode ideer til, hvordan de kan udnytte det til kriminalitet."

"Der får vi nogle gange henvendelser fra folk, som er blevet truet af software- eller hardware-leverandører, der ikke vil have, at den slags oplysninger kommer frem. Men det kan jo være et samfundsmæssigt problem, og så må det være tilladt at skrive om det uden at risikere en retssag," siger Peter Lind Nielsen.

Kommer jeg som journalist i fængsel, hvis jeg fortæller, hvordan man kan streame indhold fra Popcorntime?

"Det kan du godt risikere, for spørgsmålet er hele tiden, om du går for langt og giver en detaljeret opskrift på, hvordan man kan gøre noget ulovligt. Der er forskel på, om du skriver, at man kan bygge en bombe med kunstgødning, staniolpapir og et batteri, eller om du giver en meget detaljeret vejledning i, hvor kan købe de ting, man skal bruge."

Gør man så noget ulovligt, hvis man for eksempel opretter en konto hos en udbyder som Netflix eller Apple i USA, for at få adgang til noget indhold, som ikke er tilgængeligt i Danamrk?

"For at gøre det, skal man foretage en IP-redelegering, og middelbart er det nok ikke en overtrædelse af ophavsretslovene. Men til gengæld kan udbyderen sige, at det er en misligholdelse eller en omgåelse af den købsaftale, der er indgået," siger Peter Lind Nielsen.

Læs også:

To fynboer anholdt af politiet for ulovlig streaming-info på website

Computerworlds læsere: Derfor bruger vi pirat-tjenester




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere