It-advokat: Derfor er det helt efter bogen at sigte to danskere for streaming-info på website

Det er helt efter bogen, når Bagmandspolitiets sigter to mænd bag opskriften på ulovlig streaming fra pirattjenester som Popcorntime. Det er dog fortsat uklart om almindelige brugere overtræder loven ved at streame ulovligt indhold, lyder det fra it-advokat.

Bagmandspolitiets sag mod to mænd fra Fyn, der er sigtet for at lægge opskriften på streaming fra pirattjenesten Popcorntime åbent ud på nettet, har fået ført til flere debatindlæg her på Computerworld.dk.

Du kan læse om anholdelsen af de to mænd her: To fynboer anholdt af politiet for ulovlig streaming-info på website

Flere læsere peger på, at sagen rejser spørgsmålet om, hvor grænsen går for, hvor detaljeret man må fortælle om, hvordan man må bruge en internettjeneste som Popcorntime, som helt sikkert overtræder ophavsretsreglerne.

Risikerer man som almindelig bruger at blive straffet for at se film via en pirattjeneste?

Nogle debatdeltagere rejser også spørgsmålet om, det ikke er en del af den almindelige ytringsfrihed at fortælle, hvordan man kan få adgang til indhold på nettet - også selvom det er ulovligt.

Sagen er enkel
Ifølge it-advokat Peter Lind Nielsen er den aktuelle sag imidlertid forholdsvis enkel.

Ved at drive en hjemmeside, der i detaljer giver en vejledning om, hvordan man streamer ulovligt indhold, har de sigtede i sagen medvirket til at udbrede ulovligt indhold fra Popcorntime - og det er strafbart ifølge Straffelovens paragraf 299b.

"Driver man en tjeneste (som Popcorntime, red.), så er det ulovligt. Derfor er det formentlig dansk ophavsretslov, som man bygger sigtelserne på i den konkrete sag fra Fyn. De to sigtede medvirker til, at der foregår ulovligheder, og hvis du ved råd og dåd medvirker til, at der bliver begået noget ulovligt, så risikerer du at blive straffet," lyder det fra Per Lind Nielsen.

"Det svarer til, at en tidligere medarbejder i en bank lægger bankens adgangskoder og vagtplaner offentligt frem. Det gør det nemmere for nogen, der vil begå noget kriminelt, og så er man med til at øge kriminaliteten," siger han.

Derfor kan de to sigtede heller ikke påberåbe sig, at de blot har brugt deres ytringsfrihed.

"De to sigtede har selvfølgelig deres ytringsfrihed. Men hvis man meget aktivt medvirker til krænkelse af ophavsretten, så risikerer man at blive straffet," siger han.

Kan brugeren straffes?
Til gengæld er det stadig usikkert, om det er ulovligt for en almindelig internet-bruger at streame indhold, uden at man downloader og gemmer data lokalt.

"Hvis jeg downloader et eller andet, der er ophavsretsligt beskyttet fra en uautoriseret kanal, så er det ulovligt. Men streaming er ikke nødvendigvis ulovligt set fra et brugersynspunkt. Det er der lige nu en diskussion om, og vi har endnu ikke rigtig fået nogen afgørelse i Danmark," siger Peter Lind Nielsen.

Er der eksempler på sager i fortiden, der viser, at det der er foregået på Fyn er ulovligt?

"Der har været sager 15-16-17 år tilbage i tiden, hvor nogle drenge linkede til hjemmesider, hvor man kunne få adgang til ulovlige mp3-filer. De blev straffet."

Men hvor går grænsen præcis for, hvad man må offentliggøre?

"Hvis man for eksempel opdager et sikkerhedshul i et it-system, skal man så skrive et blogindlæg om det, eller skal man kontakte en journalist på Computerworld for at få det ud i offentligheden? Problemet med det er jo, at man kan give folk gode ideer til, hvordan de kan udnytte det til kriminalitet."

"Der får vi nogle gange henvendelser fra folk, som er blevet truet af software- eller hardware-leverandører, der ikke vil have, at den slags oplysninger kommer frem. Men det kan jo være et samfundsmæssigt problem, og så må det være tilladt at skrive om det uden at risikere en retssag," siger Peter Lind Nielsen.

Kommer jeg som journalist i fængsel, hvis jeg fortæller, hvordan man kan streame indhold fra Popcorntime?

"Det kan du godt risikere, for spørgsmålet er hele tiden, om du går for langt og giver en detaljeret opskrift på, hvordan man kan gøre noget ulovligt. Der er forskel på, om du skriver, at man kan bygge en bombe med kunstgødning, staniolpapir og et batteri, eller om du giver en meget detaljeret vejledning i, hvor kan købe de ting, man skal bruge."

Gør man så noget ulovligt, hvis man for eksempel opretter en konto hos en udbyder som Netflix eller Apple i USA, for at få adgang til noget indhold, som ikke er tilgængeligt i Danamrk?

"For at gøre det, skal man foretage en IP-redelegering, og middelbart er det nok ikke en overtrædelse af ophavsretslovene. Men til gengæld kan udbyderen sige, at det er en misligholdelse eller en omgåelse af den købsaftale, der er indgået," siger Peter Lind Nielsen.

Læs også:

To fynboer anholdt af politiet for ulovlig streaming-info på website

Computerworlds læsere: Derfor bruger vi pirat-tjenester
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.