Topnyhed:Nana Bule forlader Microsoft: Her er den nye direktør for Microsoft Danmark

Artikel top billede

Mozilla retter ind efter Chrome: Ændrer fundamental teknologi

Mozilla retter med fundamental ændring i sin opbygning ind efter Google Chrome, der i de senere år er blevet den dominerende browser. Mozilla håber, at ændringerne gør, at udviklerne ikke glemmer Firefox helt.

Mozilla - selskabet bag Firefox-browseren - er på trapperne med en række fundamentale ændringer i det, som ellers er blevet regnet for at være blandt Firefox-browserens styrker - nemlig det store økosystem af de såkaldte add ons.

Det er små programmer, som alverdens udviklere kan tilføje til browseren.

Mozilla har truffet beslutningen for at gøre det nemmere for udviklere at tilføje Google Chrome-udvidelser direkte til Firefox.

Add on' har på mange måder været en af motorerne under Firefox store udbredelse - ikke mindst i kampen med Microsofts konkurrerende browser, Internet Explorer.

Mozilla har imidlertid måtte konstatere, at Googles Chrome i de senere år har vundet voldsomt frem. Chrome - der anvender såkaldte extensions - har snuppet store markedsandele fra både Internet Explorer og Firefox.

Firefox' markedsandel er blevet mere end halveret i de seneste fem år. I juli havde browseren en markedsandel på 12 procent af det globale marked.

Det er denne fremgang, som Mozilla nu tager konsekvensen af med ensretningen, der vil blive fulgt af en række yderligere store ændringer i det kommende år.

Konkret sker det i form af en helt ny add-on API med navnet 'WebExtensions API.'

"Vi ønsker, at udviklingen af add-ons kommer til at mindre mere om web-udvikling: Samme kode bør anvendes i forskellige browsere og bør defineres af standarder med omfattende dokumentation fra en stribe leverandører," skriver udviklingschef Kev Needham i en blogpost fra Mozilla.

Her beskriver han også de yderligere tiltag, som Mozilla er på vej med for at ensrette Firefox-browseren til ikke mindst Chrome.

Den nye Firefox API vil blive kompatibel med renderingsmotoren Blink, som anvendes i både Chrome og Opera og som er udsprunget af WebKit, som anvendes i Apples Safari.

Den sidste af de store browsere, Microsofts nye Edge, understøtter endnu ikke add-ons, men det er planen, at det vil ske til efteråret.

Det betyder, at de store browsere - Edge, Opera, Firefox og Internet Explorer - med en smule tweaks fra efteråret vil kunne understøtte de samme add-ons.

Mozillas hensigt er klar: Selskabet håber, at udviklerne fortsat vil betænke Firefox-browseren, når de udvikler add-ons/extensions, selv om browseren tydeligtvis er ved at miste sin relevans med sin kraftigt faldende markedsandel.

Udvikler-miljøet er kendt for typisk at lægge kræfterne i de universer, hvor nemmest kan nå ud til flest brugere, og det er i browser-verdenen altså hos Chrome, Internet Explorer og Edge.

Du kan se en preview af den nye WebExtensions API i udviklerudgaven af Firefox 42. Den finder du her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere