Artikel top billede

Mozilla retter ind efter Chrome: Ændrer fundamental teknologi

Mozilla retter med fundamental ændring i sin opbygning ind efter Google Chrome, der i de senere år er blevet den dominerende browser. Mozilla håber, at ændringerne gør, at udviklerne ikke glemmer Firefox helt.

Mozilla - selskabet bag Firefox-browseren - er på trapperne med en række fundamentale ændringer i det, som ellers er blevet regnet for at være blandt Firefox-browserens styrker - nemlig det store økosystem af de såkaldte add ons.

Det er små programmer, som alverdens udviklere kan tilføje til browseren.

Mozilla har truffet beslutningen for at gøre det nemmere for udviklere at tilføje Google Chrome-udvidelser direkte til Firefox.

Add on' har på mange måder været en af motorerne under Firefox store udbredelse - ikke mindst i kampen med Microsofts konkurrerende browser, Internet Explorer.

Mozilla har imidlertid måtte konstatere, at Googles Chrome i de senere år har vundet voldsomt frem. Chrome - der anvender såkaldte extensions - har snuppet store markedsandele fra både Internet Explorer og Firefox.

Firefox' markedsandel er blevet mere end halveret i de seneste fem år. I juli havde browseren en markedsandel på 12 procent af det globale marked.

Det er denne fremgang, som Mozilla nu tager konsekvensen af med ensretningen, der vil blive fulgt af en række yderligere store ændringer i det kommende år.

Konkret sker det i form af en helt ny add-on API med navnet 'WebExtensions API.'

"Vi ønsker, at udviklingen af add-ons kommer til at mindre mere om web-udvikling: Samme kode bør anvendes i forskellige browsere og bør defineres af standarder med omfattende dokumentation fra en stribe leverandører," skriver udviklingschef Kev Needham i en blogpost fra Mozilla.

Her beskriver han også de yderligere tiltag, som Mozilla er på vej med for at ensrette Firefox-browseren til ikke mindst Chrome.

Den nye Firefox API vil blive kompatibel med renderingsmotoren Blink, som anvendes i både Chrome og Opera og som er udsprunget af WebKit, som anvendes i Apples Safari.

Den sidste af de store browsere, Microsofts nye Edge, understøtter endnu ikke add-ons, men det er planen, at det vil ske til efteråret.

Det betyder, at de store browsere - Edge, Opera, Firefox og Internet Explorer - med en smule tweaks fra efteråret vil kunne understøtte de samme add-ons.

Mozillas hensigt er klar: Selskabet håber, at udviklerne fortsat vil betænke Firefox-browseren, når de udvikler add-ons/extensions, selv om browseren tydeligtvis er ved at miste sin relevans med sin kraftigt faldende markedsandel.

Udvikler-miljøet er kendt for typisk at lægge kræfterne i de universer, hvor nemmest kan nå ud til flest brugere, og det er i browser-verdenen altså hos Chrome, Internet Explorer og Edge.

Du kan se en preview af den nye WebExtensions API i udviklerudgaven af Firefox 42. Den finder du her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere