Artikel top billede

Danske energiselskaber har god it-sikkerhed. Men der mangler overordnet planlægning.
Foto: Ivan Prole.

Her halter it-sikkerheden hos danske forsyningsselskaber

Den danske energisektor får gode karakterer for it-sikkerhed. Men det er dygtige medarbejdere og ikke ordentlig planlægning, der redder dagen, og der er stadig plads til forbedring.

Danske el- og naturgasselskaber er blandt de dygtige elever i klassen, når det handler om it- og cybersikkerhed, men der er altid plads til forbedring.

Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse, som konsulentfirmaet PricewaterhouseCoopers har udarbejdet for Energistyrelsen.

Undersøgelsen er baseret på 57 selskaber i energisektorens anonyme besvarelser af et spørgeskema om sikkerhed på en række områder.

Undersøgelsen viser blandt andet, at virksomhederne klarer sig godt, når det handler om fysisk sikkerhed, driftssikkerhed og beredskab, selvom der er plads til forbedring, når det handler om cyber- og informationssikkerhed.

Læs også: Flere år efter: Her står 735 danske servere uden patch mod den frygtede heartbelled-sårbarhed

Mere intuition end planlægt sikkerhed

En overraskende observation i undersøgelsen er, at de mange gode tiltag på sikkerhedsområdet ofte ikke er forankret i en overordnet strategi.

Tværtimod konkluderer undersøgelsen, "at i størstedelen af de medvirkende virksomheder er de implementerede tiltag og det høje sikkerhedsniveau et udtryk for en intuitiv tilgang, der er resultat af dygtige medarbejderes erfaring samt traditionelt omfattende beredskabskrav til sektoren."  

Når sikkerhedsniveauet altså ikke er baseret på en aktiv stillingstagen til de trusler, der er fra "organiserede cyberkriminelle og fremmede statslige aktører, der målretter den kritiske infrastruktur," er der således mulighed for forbedring.

Nye tiltag på vej

Undersøgelsen viser dog, at de større selskaber generelt er mere formaliserede i deres procedurer for styring af informationssikkerhed.

Og det lader til, at der kommer endnu mere styr på sagerne i fremtiden. På energistyrelsens hjemmeside oplyses det, at der i forlængelse af undersøgelsen vil "blive stillet relevante krav til it-sikkerhed hos virksomhederne i el- og naturgassektorerne i overensstemmelse med Danmarks  nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed."

Du kan læse rapporten om energisektorens it-sikkerhed her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan får CFOen og den it-ansvarlige hurtig og sikker viden på hånden

Som CFO og it- ansvarlig er automatisering og avanceret dataanalyse blevet en del af hverdagen. Både for at sikre acceleration af forretningskritiske processer men også for at sikre en opdateret og handlingsorienteret indsigt. Men hvordan får man fuldt overblik og udbytte af disse processer? Det sætter vi fokus på, med dette eksklusive roundtable-event.

07. marts 2024 | Læs mere


SAP Excellence Day 2024

Hvordan orkestrerer og opdeler du SAP-projekter, så det bliver muligt og realistisk at hjemtage gevinster langt hurtigere? Hvad er den mest effektive metodik, når man skal arbejde med no-code/low-code og Business Automation i SAP?

12. marts 2024 | Læs mere


Business Intelligence & Analytics Day

Gennem konkrete cases fra den virkelige verden giver vi dig også inspiration til, hvordan du i praksis graver efter – og finder - guldet i de stigende mængder data, din virksomhed producerer i bl.a. finans, drift, logistik og produktion. Samt hvordan du realiserer værdien af informationerne ved at indsamle, håndtere og analysere dem korrekt og systematisk.

14. marts 2024 | Læs mere