Artikel top billede

Danske energiselskaber har god it-sikkerhed. Men der mangler overordnet planlægning.
Foto: Ivan Prole.

Her halter it-sikkerheden hos danske forsyningsselskaber

Den danske energisektor får gode karakterer for it-sikkerhed. Men det er dygtige medarbejdere og ikke ordentlig planlægning, der redder dagen, og der er stadig plads til forbedring.

Danske el- og naturgasselskaber er blandt de dygtige elever i klassen, når det handler om it- og cybersikkerhed, men der er altid plads til forbedring.

Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse, som konsulentfirmaet PricewaterhouseCoopers har udarbejdet for Energistyrelsen.

Undersøgelsen er baseret på 57 selskaber i energisektorens anonyme besvarelser af et spørgeskema om sikkerhed på en række områder.

Undersøgelsen viser blandt andet, at virksomhederne klarer sig godt, når det handler om fysisk sikkerhed, driftssikkerhed og beredskab, selvom der er plads til forbedring, når det handler om cyber- og informationssikkerhed.

Læs også: Flere år efter: Her står 735 danske servere uden patch mod den frygtede heartbelled-sårbarhed

Mere intuition end planlægt sikkerhed

En overraskende observation i undersøgelsen er, at de mange gode tiltag på sikkerhedsområdet ofte ikke er forankret i en overordnet strategi.

Tværtimod konkluderer undersøgelsen, "at i størstedelen af de medvirkende virksomheder er de implementerede tiltag og det høje sikkerhedsniveau et udtryk for en intuitiv tilgang, der er resultat af dygtige medarbejderes erfaring samt traditionelt omfattende beredskabskrav til sektoren."  

Når sikkerhedsniveauet altså ikke er baseret på en aktiv stillingstagen til de trusler, der er fra "organiserede cyberkriminelle og fremmede statslige aktører, der målretter den kritiske infrastruktur," er der således mulighed for forbedring.

Nye tiltag på vej

Undersøgelsen viser dog, at de større selskaber generelt er mere formaliserede i deres procedurer for styring af informationssikkerhed.

Og det lader til, at der kommer endnu mere styr på sagerne i fremtiden. På energistyrelsens hjemmeside oplyses det, at der i forlængelse af undersøgelsen vil "blive stillet relevante krav til it-sikkerhed hos virksomhederne i el- og naturgassektorerne i overensstemmelse med Danmarks  nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed."

Du kan læse rapporten om energisektorens it-sikkerhed her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere


Cloud & Enterprise Architecture

Blive klogere på cloud i en virkelighed, hvor selv de mest stringente it-landskaber har det med at knopskyde over tid. Ny services, nye teknologiske muligheder og stigende interne forventninger gør, at data, processer og applikationer ofte er fordelt ud over flere leverandører og leverancemodeller.

14. december 2022 | Læs mere


People Tech 2022 – der hvor HR møder IT

People Tech 2022 er stedet for dig, som arbejder med HR eller med it-løsninger til HR-branchen. Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk. Bliv inspireret af andre virksomheders konkrete erfaringer, og hvad eksperterne mener om de store linjer inden for digitaliseringen af ​​HR.

15. december 2022 | Læs mere