Artikel top billede

Danske energiselskaber har god it-sikkerhed. Men der mangler overordnet planlægning.
Foto: Ivan Prole.

Her halter it-sikkerheden hos danske forsyningsselskaber

Den danske energisektor får gode karakterer for it-sikkerhed. Men det er dygtige medarbejdere og ikke ordentlig planlægning, der redder dagen, og der er stadig plads til forbedring.

Danske el- og naturgasselskaber er blandt de dygtige elever i klassen, når det handler om it- og cybersikkerhed, men der er altid plads til forbedring.

Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse, som konsulentfirmaet PricewaterhouseCoopers har udarbejdet for Energistyrelsen.

Undersøgelsen er baseret på 57 selskaber i energisektorens anonyme besvarelser af et spørgeskema om sikkerhed på en række områder.

Undersøgelsen viser blandt andet, at virksomhederne klarer sig godt, når det handler om fysisk sikkerhed, driftssikkerhed og beredskab, selvom der er plads til forbedring, når det handler om cyber- og informationssikkerhed.

Læs også: Flere år efter: Her står 735 danske servere uden patch mod den frygtede heartbelled-sårbarhed

Mere intuition end planlægt sikkerhed

En overraskende observation i undersøgelsen er, at de mange gode tiltag på sikkerhedsområdet ofte ikke er forankret i en overordnet strategi.

Tværtimod konkluderer undersøgelsen, "at i størstedelen af de medvirkende virksomheder er de implementerede tiltag og det høje sikkerhedsniveau et udtryk for en intuitiv tilgang, der er resultat af dygtige medarbejderes erfaring samt traditionelt omfattende beredskabskrav til sektoren."  

Når sikkerhedsniveauet altså ikke er baseret på en aktiv stillingstagen til de trusler, der er fra "organiserede cyberkriminelle og fremmede statslige aktører, der målretter den kritiske infrastruktur," er der således mulighed for forbedring.

Nye tiltag på vej

Undersøgelsen viser dog, at de større selskaber generelt er mere formaliserede i deres procedurer for styring af informationssikkerhed.

Og det lader til, at der kommer endnu mere styr på sagerne i fremtiden. På energistyrelsens hjemmeside oplyses det, at der i forlængelse af undersøgelsen vil "blive stillet relevante krav til it-sikkerhed hos virksomhederne i el- og naturgassektorerne i overensstemmelse med Danmarks  nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed."

Du kan læse rapporten om energisektorens it-sikkerhed her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere