Artikel top billede

Danske energiselskaber har god it-sikkerhed. Men der mangler overordnet planlægning.
Foto: Ivan Prole.

Her halter it-sikkerheden hos danske forsyningsselskaber

Den danske energisektor får gode karakterer for it-sikkerhed. Men det er dygtige medarbejdere og ikke ordentlig planlægning, der redder dagen, og der er stadig plads til forbedring.

Danske el- og naturgasselskaber er blandt de dygtige elever i klassen, når det handler om it- og cybersikkerhed, men der er altid plads til forbedring.

Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse, som konsulentfirmaet PricewaterhouseCoopers har udarbejdet for Energistyrelsen.

Undersøgelsen er baseret på 57 selskaber i energisektorens anonyme besvarelser af et spørgeskema om sikkerhed på en række områder.

Undersøgelsen viser blandt andet, at virksomhederne klarer sig godt, når det handler om fysisk sikkerhed, driftssikkerhed og beredskab, selvom der er plads til forbedring, når det handler om cyber- og informationssikkerhed.

Læs også: Flere år efter: Her står 735 danske servere uden patch mod den frygtede heartbelled-sårbarhed

Mere intuition end planlægt sikkerhed

En overraskende observation i undersøgelsen er, at de mange gode tiltag på sikkerhedsområdet ofte ikke er forankret i en overordnet strategi.

Tværtimod konkluderer undersøgelsen, "at i størstedelen af de medvirkende virksomheder er de implementerede tiltag og det høje sikkerhedsniveau et udtryk for en intuitiv tilgang, der er resultat af dygtige medarbejderes erfaring samt traditionelt omfattende beredskabskrav til sektoren."  

Når sikkerhedsniveauet altså ikke er baseret på en aktiv stillingstagen til de trusler, der er fra "organiserede cyberkriminelle og fremmede statslige aktører, der målretter den kritiske infrastruktur," er der således mulighed for forbedring.

Nye tiltag på vej

Undersøgelsen viser dog, at de større selskaber generelt er mere formaliserede i deres procedurer for styring af informationssikkerhed.

Og det lader til, at der kommer endnu mere styr på sagerne i fremtiden. På energistyrelsens hjemmeside oplyses det, at der i forlængelse af undersøgelsen vil "blive stillet relevante krav til it-sikkerhed hos virksomhederne i el- og naturgassektorerne i overensstemmelse med Danmarks  nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed."

Du kan læse rapporten om energisektorens it-sikkerhed her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.