Test: HP Elite x2 kan alt - men til den helt forkerte pris

HP Elite x2 er en lækker hybrid-computer, som vi ikke rigtig kan blive kloge på.

Rejsende businessfolk ejer ofte både en B2B-bærbar samt en tablet af eget ønske, men det kan være hårdt for ryggen, selv om både tablets og pc'er nu til dags er blevet lette som aldrig før.

Eller også kan du købe en hybrid-pc, som kan være begge dele.

HP tror på, at HP Elite x2 kan klare det for dig.

Det er en business-version af HP's x2-serie, og det er en hybrid-computer bestående af en tablet og en tilhørende tastatur-dock, hvor der også er et par specielle porte samt et ekstra batteri.

Selve Elite x2 (1011), er udstyret med en Core M-processor, 8 GB RAM og en 265 GB SSD og Windows 10, hvilket lyder som et udmærket stykke hardware.

Men der er et bestemt punkt, som gør, at du på ingen måde skal bruge penge på computeren her. Og det er prisen.

Design
HP Elite x2 er en lille, men tung 11" bærbar 2-i-1. Sagt på en pænere måde, så er det en lille, men tung tablet, med en tung, men rigtig god tastatur-dock.

Selve enheden er bygget i mat børstet metal, som minder meget om det, der ellers findes på HP's andre topmodeller, såsom Spectre x360, og det minder også meget om overfladen på en Macbook.

Tasterne er gode og solide og minder meget om dem fra HP's andre Elitebooks, mens trackpadden er tæt på ringe.

Du kan ikke lave et mekanisk klik, men får i stedet en lyd fra højtalerne, hvis du klikker hårdt nok.

Der skulle være andre funktioner, som "Forcepad" skulle kunne gøre, men det virkede ikke rigtig for os.

Til gengæld er HP Elite x2 måske en af de mest solidt byggede hybrid-computere, som du kan købe.

Den er langt tungere end for eksempel en Surface Pro 3.

I bytte giver HP et solidt stykke hardware, der kan holde til tæsk og to batterier - et i både tablet og dock.

Det giver en virkelig solid batterilevetid på op imod 12 timer med tastatur-docken sat til - syv timer uden, hvilket ikke er helt ved siden af det, vi kom frem til, da vi testede.

Computeren har en flot 1.920 x 1.080 FullHD skærm med virkelig gode betragtningsvinkler, som selvfølgelig er en touchskærm.

Dog er skærmen ikke velegnet til grafisk arbejde, da den ligger langt fra det optimale på sRGB-farveskalaen.

Så kan du bruge Elite X2 som en 2-i-1? Tjo. Tablet i dag er begyndt at blive så tynde og lette, at Elite X2 føles som en mastodont i forhold til en iPad Air 2 eller en Samsung Tab S2 - begge har også markant bedre batteri.

Og med den rigtige software - Dropbox, Box eller Ofice 365 med OneDrive - så kan du sagtens have god sammenhæng mellem enhederne.

Masser af porte - også de specielle
HP Elite x2 kommer dog med et hav af porte, hvoraf nogle er lidt specielle - mens andre mangler.

X2 giver mulighed for Simkort og MicroSD-kort, Minijack og to USB-porte.

Derudover er der også en Display-port i fuld størrelse, men der er hverken HDMI eller Micro-HDMI-port. Ej heller Micro-Display-port, som mange alligevel har en adapter til.

Derudover er der en docking-connector til en docking station - som også passer direkte i tabletten - samt smart-card-reader. Software og ydeevne
HP Elite x2 kan udmærket bruges til de fleste business-opgaver, men vær opmærksom på skærmens 11,6 tommer, som er en lille skærmstørrelse.

Bruger du mange timer foran din bærbar, så overvej enten at tilslutte en skærm - som jo skal være Displayport og ikke HDMI - eller vælge en større computer med en større skærm.

Den medfølgende software indebærer blandt andet krypteringssoftware til data samt et hav af sikkerhedshardware- og software.

Her skal det blandt andet nævnes, at motherboardet har indbygget TMP 1.2/2.0 og at den indbyggede fingerscanner kan fungere på tværs af hjemmesider, hvor du har tilladt HP Password at fungere.

Det er faktisk lidt smart.

Indbygget i computeren finder du 8 GB RAM og en Core M-processor, som kan virke uden aktiv blæser - der er dog stadig en i HP Elite x2, og den larmer hurtigt.

Den fungerer udmærket, og kan klare langt de fleste opgaver, du måtte stille den, men der findes mange enheder derude, som både er lettere og som virker til at give en bedre ydeevne.

To bud kunne være Surface Pro 3 eller en Asus Zenbook UX305. Den ene ren tablet - den anden ren bærbar.

Konklusion
HP Elite x2 er en hybrid, som tilbyder høj batterilevetid, et godt tastatur, Smart-Card-Reader, samt nogle interessante software-systemer til blandt andet kryptering af harddisk.

Men det er også en tung tablet på næsten 900 gram, som uden tvivl kan holde til langt mere end andre Windows-tablets på markedet, imens den ikke ligner noget, der hører til på en byggeplads.

Alligevel oser den ikke af lækkerhed.

Der er en hvis kvapsethed over dens småtykke design, og ens første tanke er: "Hvorfor er den ikke lige så tynd som en Surface?"

Specielt fordi Elite x2 er markant dyrere. Vil du have Elite x2 med den omtalte Tastatur-dock, så koster den 20.000 kroner. En Surface Pro 3 med tilsvarende 265 GB SSD og i5-processor koster cirka 12.500 kroner.

Du mister en række porte (mest vigtigt er smart-card-reader) samt et par timers batteri, men den koster til gengæld kun det halve.

Det er en meget høj pris.

Ønsker du sikkerhed, lang batterilevetid og et udmærket tastatur til din Windows-tablet, så er Elite x2 dog stadig et udmærket bud, men det er virkelig også mange penge, som du giver for det. 

Der findes andre bærbare derude, som vi ville tage med på farten, men det er dog stadig de færreste, som indeholder blandt andet en smart card reader, hvilket for nogle firmaer er en vigtig del af it-strategien.

Læs også: Test: Microsofts Surface Pro 3 får topkarakter
Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.