Artikel top billede

Statens økonomisystem Navision Stat er netop kommet i en ny version. Men ikke alle problemer er løst.

Kæmpe-opgradering til Navision Stat gennemført: Men der er stadig knaster

Interview: Mere end 400 myndigheder over hele Danmark skal opgradere til Navision Stat 7.0 inden januar. Men gamle problemer venter stadig på lappeløsninger - blandt andet hos Beredskabsstyrelsen. "Men vi er optimister," siger regnskabschef Bjarne Berring.

I Beredskabsstyrelsen brugte man som nogle af de første tre dage midt i august på at skifte til den nye version af Navision Stat.

Selv om regnskabschef Bjarne Bjerring er sikker på, at medarbejderne nok skal blive venner med det nye layout, er der stadig sten i skoen, og de er ikke helt nye.

Siden 2012 har medarbejderne nemlig været nødt til manuelt at klare flere af de processer, som systemet før klarede automatisk.

"Efter overgangen til Navision Stat 5.3 og 5.4 havde vi en speciel aftale om, at der var nogle ting, som skulle gøres manuelt, fordi de ikke længere kunne gøres per automatik."

Problemet ligger i, at statens fælles indkøbs- og fakturahåndteringssystem, IndFak2, ikke arbejder ordentligt sammen med Navision Stat og derfor giver besvær med lagerstyringen.

Det skyldes blandt andet, at Beredskabsstyrelsen har en anden struktur end de fleste offentlige instanser.

Bjarne Bjerring understreger, at Beredskabsstyrelsen er en udfordrende størrelse at udvikle programmer til.

"Beredskabsstyrelsens Navision er relativt kompliceret, fordi vi er en af de få organisationer i staten, der har lager, og vi har også en relativt stor anlægsmasse og værnepligtige, som der skal holdes styr på. Vi har nogle specifikke ting i vores Navision-opsætning, der gør, at vi ikke er den nemmeste institution at implementere i," siger han.

Problemet har været løst

Beredskabsstyrelsens struktur er dog ikke ny, og det er problemerne heller ikke. Tidligere løste man dem med ekstra moduler til Navision.

"Da vi havde Navision Stat 3.60 fra 2006, havde vi en masse tilretninger, herunder et eget lagermodul, som var opbygget i samarbejde med den daværende Økonomistyrelse og KMD. Det kunne gøre tingene som vi havde behov for."
 
Men alle de tilretninger, som man havde udviklet til Beredskabsstyrelsen, forsvandt i 2012 med indførelsen af Navision Stat 5.3, og de kom ikke igen.

I stedet måtte Beredskabsstyrelsen indgå særaftaler om at klare tingene manuelt. Det ser ud til at man må læne sig op ad den løsningsmodel et stykke tid fremover, selv om Bjarne Bjerring stadig er håbefuld.

Læs også: It-projekt, der skal redde alle andre projekter, er selv forsinket

"Vi havde håbet, at det nye kunne gøre det hele automatisk, men Moderniseringsstyrelsen og Statens Administration arbejder på det, så vi er optimister."

Indtil videre er der dog ikke sat nogen dato på, hvornår Moderniseringsstyrelsen og Statens Administration har en løsning klar. Så beredskabsstyrelsen må vente pænt, som styrelsen har gjort siden 2012.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere