Artikel top billede

Statens økonomisystem Navision Stat er netop kommet i en ny version. Men ikke alle problemer er løst.

Kæmpe-opgradering til Navision Stat gennemført: Men der er stadig knaster

Interview: Mere end 400 myndigheder over hele Danmark skal opgradere til Navision Stat 7.0 inden januar. Men gamle problemer venter stadig på lappeløsninger - blandt andet hos Beredskabsstyrelsen. "Men vi er optimister," siger regnskabschef Bjarne Berring.

I Beredskabsstyrelsen brugte man som nogle af de første tre dage midt i august på at skifte til den nye version af Navision Stat.

Selv om regnskabschef Bjarne Bjerring er sikker på, at medarbejderne nok skal blive venner med det nye layout, er der stadig sten i skoen, og de er ikke helt nye.

Siden 2012 har medarbejderne nemlig været nødt til manuelt at klare flere af de processer, som systemet før klarede automatisk.

"Efter overgangen til Navision Stat 5.3 og 5.4 havde vi en speciel aftale om, at der var nogle ting, som skulle gøres manuelt, fordi de ikke længere kunne gøres per automatik."

Problemet ligger i, at statens fælles indkøbs- og fakturahåndteringssystem, IndFak2, ikke arbejder ordentligt sammen med Navision Stat og derfor giver besvær med lagerstyringen.

Det skyldes blandt andet, at Beredskabsstyrelsen har en anden struktur end de fleste offentlige instanser.

Bjarne Bjerring understreger, at Beredskabsstyrelsen er en udfordrende størrelse at udvikle programmer til.

"Beredskabsstyrelsens Navision er relativt kompliceret, fordi vi er en af de få organisationer i staten, der har lager, og vi har også en relativt stor anlægsmasse og værnepligtige, som der skal holdes styr på. Vi har nogle specifikke ting i vores Navision-opsætning, der gør, at vi ikke er den nemmeste institution at implementere i," siger han.

Problemet har været løst

Beredskabsstyrelsens struktur er dog ikke ny, og det er problemerne heller ikke. Tidligere løste man dem med ekstra moduler til Navision.

"Da vi havde Navision Stat 3.60 fra 2006, havde vi en masse tilretninger, herunder et eget lagermodul, som var opbygget i samarbejde med den daværende Økonomistyrelse og KMD. Det kunne gøre tingene som vi havde behov for."
 
Men alle de tilretninger, som man havde udviklet til Beredskabsstyrelsen, forsvandt i 2012 med indførelsen af Navision Stat 5.3, og de kom ikke igen.

I stedet måtte Beredskabsstyrelsen indgå særaftaler om at klare tingene manuelt. Det ser ud til at man må læne sig op ad den løsningsmodel et stykke tid fremover, selv om Bjarne Bjerring stadig er håbefuld.

Læs også: It-projekt, der skal redde alle andre projekter, er selv forsinket

"Vi havde håbet, at det nye kunne gøre det hele automatisk, men Moderniseringsstyrelsen og Statens Administration arbejder på det, så vi er optimister."

Indtil videre er der dog ikke sat nogen dato på, hvornår Moderniseringsstyrelsen og Statens Administration har en løsning klar. Så beredskabsstyrelsen må vente pænt, som styrelsen har gjort siden 2012.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere