Artikel top billede

It-projekt, der skal redde alle andre projekter, er selv forsinket

Et offentligt it-projekt til bedre økonomistyring er løbet ind i forsinkelser. Alligevel forsikrer kunden, BaneDanmark, om, at it-projektet fremover vil sikre store besparelser.

Et it-projekt til optimal styring af store jernbane-projekter.

Sådan betegner BaneDanmarks økonomidirektør Søren Stahlfest Møller en kommende it-projektudrulning, der har en prislap på 25 millioner kroner.

Besparelsespotentialet i projektet er helt oppe at ringe på en kvart milliard kroner over de næste fem år ifølge McKinsey og BaneDanmark, som følge af besparelser på forsinkelser og bedre leverandør-aftaler i fremtidige vedligeholdelses- og udviklingsprojekter.

"Vi er i de senere år gået fra udelukkende at have fokus på drift og vedligeholdelse til også at håndtere rigtig store projekter. Hvis vi skal være mere professionelle, kræver det også, at vi kan styre vores processer bedre," forklarer Søren Stahlfest Møller essensen i det kommende projektstyringsværktøj til Computerworld.

Han understreger, at hovedparten af de forventede fremtidige besparelser kommer på indkøb af traditionelt jernbane-udstyr som eksempelvis skinner og entreprenørydelser.

Tilpasser SAP-platformen

Projektet med det noget kryptiske navn Tema 2 er delt op i mange bidder.

På it-fronten skal BaneDanmark have integreret software-moduler i sin SAP-platform, så statens jernbane-forvalter fremover bliver mere skarp på sin leverandør- og projektstyring.

"For os handler det i høj grad om projekt- og leverandørstyring og en tilpasning af vores SAP-system, så vi bliver mere professionelle i vores stigende antal projekter," forklarer Søren Stahlfest Møller.

Han eksemplificerer potentialet med bedre økonomistyring i form af, at BaneDanmark i det helt store signal-udskiftningsprojekt på landets jernbanestrækninger har været meget fokuseret på priserne, så staten ifølge Søren Stahlfest Møller har sparet 4,7 milliarder kroner i udbuddet.

Lignende besparelser i mindre målestok ved mere automatiseret processtyring er altså formålet for at betale 25 millioner kroner til it-delens hovedleverandører, der består af Syncronix, Condera, NNIT og Invokers.

Forsinket optimering

Ironisk nok er it-projektet til forbedring og styring af BaneDanmarks projektprocesser forsinket i omkring fem måneder.

Ifølge planen skulle det have været i drift i juni. Nu ser det ud til, at det er køreklart den 18. november i stedet.

"Vi er løbet ind i interne proces-afklaringer, og desuden er vi stødt på en teknisk udfordring af replikering af data i vores SAP-platform," begrunder Søren Stahlfest Møller forsinkelsen på projektet, der blev udbudt i starten af året.

"Naturligvis er det irriterede og generende, at vi ikke kan gå i drift endnu, men jeg er sikker på, at projektet nok skal tjene sig selv ind igen på længere sigt," fortsætter han omkring det kommende Tema 2-projekt.

Årsagen til navnet Tema 2 ligger i, at BaneDanmark for få år siden lagde en strategi med fire overordnede temaer, hvor Tema 2 overordnet handler om professionel projektstyring.

Tema 1 er at skabe en pålidelig tog-rejse med bedre trafik-informationer og rettidighed på togrejserne.

Tema 3 handler om professionel vedligeholdelse, mens tema 4 omhandler fremtidens virksomhed med blandt andet kompetenceudvikling og bedre videndeling hos BaneDanmark.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere