Apples nye datacenter i Foulum kan blive dyr for viborgenserne - fjernvarmeregning truer

Det kan komme til at koste viborgenserne dyrt, hvis det som planlagt skal lykkes at genbruge overskudsvarmen fra Apples kommende datacenter i Foulum.

Apples kommende kæmpe-datacenter i Foulum uden for Viborg kan blive en bekostelig affære for viborgenserne.

Ifølge Børsen vil det nemlig kræve betydelige investeringer i det lokale fjernvarmenet, hvis varmen fra datacenteret skal kunne genbruges til opvarmning af huse.

Ifølge avisen har formanden for en sammenslutning af kritiske fjernvarmeforbrugere i Viborg, Ole Jespersen, 'hørt tallet' 250 millioner kroner i ventende investeringer, men meget er uklart, da forbrugerne ikke har indsigt i forhandlingerne med Apple.

Ifølge Børsen har Apple i et slideshow fremsendt til et lokalt oplysningsmøde meddelt, at selskabet vil levere vand på 25 grader til det lokale fjernvarmenet.

Det betyder, at der som minimum skal investeres i en varmepumpe, der kan opvarme vandet yderligere til de nødvendige 55 grader, samt i et nyt rørsystem, der kan sikre, at vandet temperatur holdes på et højt niveau.

Det danske hostingfirma Jaynet anvender en lignende model med en tilkoblet varmepumpe, der gør det muligt for selskabet at levere overskudsvarme til fjernvarmenettet fra selskabets datacenter på 2.000 kvadratmeter i Glostrup.

Det kan du læse mere om her: Sjællandsk it-firma laver 'en Apple' - datacenter skal levere varme til husstande

Ved ikke hvad der op eller ned
Viborgs borgmester, Torsten Nielsen (K), siger til Børsen, at han ikke "aner, hvad der op eller ned i det her," men at der "ikke er truffet nogen beslutninger om, hvordan det rent praktisk skal løses."

Energi Viborgs direktør, Christian Hagelskjær, har tidligere fortalt om fjernvarmeplanerne til Computerworld.

Ifølge ham er det planen, at overskudsvarmen skal opvarme 15.000 husstande i Viborg, når anlægget er fuldt udbygget.

Apples topchef, Tim Cook, har tidligere meddelt, at alle selskabets nye datacentre i Europa skal være CO2-neutrale.

Apple har således allerede sikret sig, at selskabet kan gøre brug af grønne energikilder til det kommende datacenter som eksempelvis vindmølle-energi eller strøm fra norske og svenske vandkraft-værker, som sender strøm sydpå via den såkaldte Konti-Skan-forbindelse, der ligger i umiddelbar nærhed af Foulum-centeret.


Læs også:

Apples danske datacenter skal opvarme 15.000 husstande

Mail afslører: Apple havde planer om stort udviklingscenter i Viborg - men blev ikke til noget

Overblik: Så vildt bliver Apples kæmpe-byggeri i Foulum
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.