Artikel top billede

Apples nye datacenter i Foulum kan blive dyr for viborgenserne - fjernvarmeregning truer

Det kan komme til at koste viborgenserne dyrt, hvis det som planlagt skal lykkes at genbruge overskudsvarmen fra Apples kommende datacenter i Foulum.

Apples kommende kæmpe-datacenter i Foulum uden for Viborg kan blive en bekostelig affære for viborgenserne.

Ifølge Børsen vil det nemlig kræve betydelige investeringer i det lokale fjernvarmenet, hvis varmen fra datacenteret skal kunne genbruges til opvarmning af huse.

Ifølge avisen har formanden for en sammenslutning af kritiske fjernvarmeforbrugere i Viborg, Ole Jespersen, 'hørt tallet' 250 millioner kroner i ventende investeringer, men meget er uklart, da forbrugerne ikke har indsigt i forhandlingerne med Apple.

Ifølge Børsen har Apple i et slideshow fremsendt til et lokalt oplysningsmøde meddelt, at selskabet vil levere vand på 25 grader til det lokale fjernvarmenet.

Det betyder, at der som minimum skal investeres i en varmepumpe, der kan opvarme vandet yderligere til de nødvendige 55 grader, samt i et nyt rørsystem, der kan sikre, at vandet temperatur holdes på et højt niveau.

Det danske hostingfirma Jaynet anvender en lignende model med en tilkoblet varmepumpe, der gør det muligt for selskabet at levere overskudsvarme til fjernvarmenettet fra selskabets datacenter på 2.000 kvadratmeter i Glostrup.

Det kan du læse mere om her: Sjællandsk it-firma laver 'en Apple' - datacenter skal levere varme til husstande

Ved ikke hvad der op eller ned

Viborgs borgmester, Torsten Nielsen (K), siger til Børsen, at han ikke "aner, hvad der op eller ned i det her," men at der "ikke er truffet nogen beslutninger om, hvordan det rent praktisk skal løses."

Energi Viborgs direktør, Christian Hagelskjær, har tidligere fortalt om fjernvarmeplanerne til Computerworld.

Ifølge ham er det planen, at overskudsvarmen skal opvarme 15.000 husstande i Viborg, når anlægget er fuldt udbygget.

Apples topchef, Tim Cook, har tidligere meddelt, at alle selskabets nye datacentre i Europa skal være CO2-neutrale.

Apple har således allerede sikret sig, at selskabet kan gøre brug af grønne energikilder til det kommende datacenter som eksempelvis vindmølle-energi eller strøm fra norske og svenske vandkraft-værker, som sender strøm sydpå via den såkaldte Konti-Skan-forbindelse, der ligger i umiddelbar nærhed af Foulum-centeret.

Læs også:

Apples danske datacenter skal opvarme 15.000 husstande

Mail afslører: Apple havde planer om stort udviklingscenter i Viborg - men blev ikke til noget

Overblik: Så vildt bliver Apples kæmpe-byggeri i Foulum
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere