Artikel top billede

Apples nye datacenter i Foulum kan blive dyr for viborgenserne - fjernvarmeregning truer

Det kan komme til at koste viborgenserne dyrt, hvis det som planlagt skal lykkes at genbruge overskudsvarmen fra Apples kommende datacenter i Foulum.

Apples kommende kæmpe-datacenter i Foulum uden for Viborg kan blive en bekostelig affære for viborgenserne.

Ifølge Børsen vil det nemlig kræve betydelige investeringer i det lokale fjernvarmenet, hvis varmen fra datacenteret skal kunne genbruges til opvarmning af huse.

Ifølge avisen har formanden for en sammenslutning af kritiske fjernvarmeforbrugere i Viborg, Ole Jespersen, 'hørt tallet' 250 millioner kroner i ventende investeringer, men meget er uklart, da forbrugerne ikke har indsigt i forhandlingerne med Apple.

Ifølge Børsen har Apple i et slideshow fremsendt til et lokalt oplysningsmøde meddelt, at selskabet vil levere vand på 25 grader til det lokale fjernvarmenet.

Det betyder, at der som minimum skal investeres i en varmepumpe, der kan opvarme vandet yderligere til de nødvendige 55 grader, samt i et nyt rørsystem, der kan sikre, at vandet temperatur holdes på et højt niveau.

Det danske hostingfirma Jaynet anvender en lignende model med en tilkoblet varmepumpe, der gør det muligt for selskabet at levere overskudsvarme til fjernvarmenettet fra selskabets datacenter på 2.000 kvadratmeter i Glostrup.

Det kan du læse mere om her: Sjællandsk it-firma laver 'en Apple' - datacenter skal levere varme til husstande

Ved ikke hvad der op eller ned

Viborgs borgmester, Torsten Nielsen (K), siger til Børsen, at han ikke "aner, hvad der op eller ned i det her," men at der "ikke er truffet nogen beslutninger om, hvordan det rent praktisk skal løses."

Energi Viborgs direktør, Christian Hagelskjær, har tidligere fortalt om fjernvarmeplanerne til Computerworld.

Ifølge ham er det planen, at overskudsvarmen skal opvarme 15.000 husstande i Viborg, når anlægget er fuldt udbygget.

Apples topchef, Tim Cook, har tidligere meddelt, at alle selskabets nye datacentre i Europa skal være CO2-neutrale.

Apple har således allerede sikret sig, at selskabet kan gøre brug af grønne energikilder til det kommende datacenter som eksempelvis vindmølle-energi eller strøm fra norske og svenske vandkraft-værker, som sender strøm sydpå via den såkaldte Konti-Skan-forbindelse, der ligger i umiddelbar nærhed af Foulum-centeret.

Læs også:

Apples danske datacenter skal opvarme 15.000 husstande

Mail afslører: Apple havde planer om stort udviklingscenter i Viborg - men blev ikke til noget

Overblik: Så vildt bliver Apples kæmpe-byggeri i Foulum
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Morten Boel Sigurdsson forlader livsværket Omada efter 21 år - nu begynder nyt kapitel: "Det er nærmest berusende spændende"
Interview: Efter 21 år har Morten Boel Sigurdsson endegyldigt forladt Omada, som han selv var med til at stifte i 1999. Teltpælene i det amerikanske er rykket op, og han og familien er tilbage i Danmark. "Der er én årsag til, at jeg stopper nu," fortæller han.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.