Artikel top billede

It-firmaet Jaynet og direktør Michael Meister har indgået aftale med Albertslund kommune om leverance af overskudsvarme fra firmaets datacenter i Glostrup.

Sjællandsk it-firma laver 'en Apple' - datacenter skal levere varme til husstande

Datacenter i Glostrup kører på 100 procent vedvarende energi. Nu vil man levere overskudsvarme tilbage til det lokale varmeværk.

Hostingfirmaet Jaynet har indgået aftale med Albertslund kommune om at levere overskudsvarme fra firmaets datacenter i Glostrup til den lokale fjernvarmeforsyning.

Jaynet har ifølge direktør Michael Meister investeret omkring to millioner kroner i projektet, som kommer til at levere, hvad der svarer til forbruget i 150 af kommunens godt 11.000 hustande.

I Jaynets tilfælde bliver der koblet en varmepumpe til køleanlægget i det 2000 kvadratmeter store datacenter. På den måde kan det lokale fjernvarmeværk udnytte overskudsvarmen.

Ifølge Michael Meister forventer man at kunne levere op til 1.400 mWh. Jaynet pusler dog allerede med planer om at fordoble kapaciteten.

"Pumpen er koblet direkte på det lokale fjernvarmeværk, der udnytter overskudsvarmen til at skabe fjernevarme i stedet for, at det bare sendes ud i atmosfæren. Selvom det måske virker som en mindre ting, så genererer løsningen varme til 150 husstande i et helt år," siger Michael Meister.

Ikke for pengenes skyld

Han forventer ikke at spinde guld på aftalen med Albertslund kommune. Men han varmer sig ved, at Jaynets datacenter angiveligt er et af de første, som sender overskudsvarme retur til det almindelige forsyningsnet.

"Vi gør ikke det her for pengenes skyld. Vores investering er i millionklassen, både når det gælder det fysiske grej og de timer, vi skal bruge på det."

"Det kan selvfølgelig være svært at kalkulere på energipriser tre-fire år ud i fremtiden, men som det ser ud lige nu, har vi en business case, der balancerer på længere sigt," siger Michael Meister, som regner med at investeringen i anlægget vil have tjent ind i løbet af tre år.

Lignende aftaler om udnyttelse af overskudsvarme har de senere år vundet udbredelse i datacentre over hele landet. Udnyttelse af overskudsvarme er også et væsentligt element i det kommende datacenter, som Apple over de næste ti år planlægger at opføre i Foulum ved Viborg.

Jaynet ønsker ikke at oplyse, hvor stor en kapacitet firmaets datacenter i Glostrup har. Firmaet oplyser dog, at man har flere tusinde servere, som dels holder firmaets egne cloud-løsninger i luften, ligesom man står for drift af kunders egne servere.

Læs også:

Apples danske datacenter skal opvarme 15.000 husstande

Endnu en forhandler forsvundet ind i Jaynet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere