Artikel top billede

(Foto: Shutter_M /)

Så meget sladrer dine apps om dig - og sådan undgår du at de gør det

Hvis du ikke er vågen, sender dine apps på telefonen et hav af oplysninger om dig til folk, som du slet ikke kender. Læs her, hvad der sker, og hvordan du selv kan styre din privacy.

Populære spil og apps beder om adgang til at hente dine private billeder, kontakter, dine sms'er, din placering eller din kalender på telefonen - uden en fornuftig forklaring.

Flere af de funktioner, du giver samtykke til ved download eller ved brug af appen, er slet ikke nødvendige for, at en app fungerer.

Alligevel kræver mange smartphone-apps fuld adgang til vidtgående personlige oplysninger. Det er faktisk en fast del af aftalebetingelserne for, at du kan benytte en (gratis) app.

Derfor høstes data

Men der er en mening med dataindsamlingen, selv om det ikke fremgår særligt tydeligt overfor dig som bruger.

Data kan bruges i kommerciel sammenhæng til annoncesamarbejder eller målrettet reklame.

"Et af de store problemer er, at vores data i mange tilfælde kun bliver indsamlet for at blive solgt videre imellem de tusindvis af firmaer der indsamler og opbygger kundeprofiler," fortæller Carsten Jørgsen, der er sikkerhedsspecialist.

Og samtidig er det næsten umuligt for brugeren at se, hvad konsekvensen er.

"En normal bruger kan ikke tage stilling til en kontrakt, der er skrevet af jurister og for jurister. Når man henter en app, er brugeren ikke i en situation, hvor vedkommende har tid eller lyst til at tage stilling til en lang tekst," forklarer han.

Forbrugerrådet Tænk har set på, hvor mange, der egentlig læser brugerbetingelserne ved at spørge 1.088 repræsentativt udvalgte danskere, om de læser vilkårene, når de downloader apps til telefonen.

Og det er de færreste, der læser reglerne for brug.

14 procent siger, at de ‘hver gang' eller ‘ofte' læser vilkår og betingelser, når de downloader apps til telefonen.

38 procent svar, at de ‘aldrig' eller 'sjældent' læser dem.

36 procent svarer 'ved ikke/ikke relevant'.

Tallene viser, at informationer om os indsamles uden, at vi er klar over det.

Læs også: Populær app skulle beskytte brugernes dybt private data - men nu afsløres pinlige huller i sikkerheden

Lad indsamlingen starte

Forbrugerrådet Tænks jurister har også gennemgået 34 apps for at se hvilke oplysninger, de fisker efter.

Du kan se oversigten her (fra august 2014).

Nogle af de værste informationstyve er de sociale medier, der gafler næsten alt, de kan komme i nærheden af.

Men det kan også være en rejseapp, der vil have adgang til din kalender, eller en bankapp, der vil kende din placering.

Det er heller ikke ualmindeligt, at firmaer høster data, og gemmer dem, bare for at have informationerne tilgængelige på et senere tidspunkt, hvor ny teknologi eventuelt kan finde andre anvendelsesmuligheder for de indsamlede data.

"Samtidig forventer jeg ikke, at et spil faktisk kopierer alle mine billeder bare fordi, jeg har downloadet og spillet det i fem minutter," siger Carsten Jørgensen.

I næsten alle situationer indsamler appen først et PhoneID, for at identificere brugeren unikt og knytte informationerne sammen på tværs af apps og virksomheder.

Du kan læse mere om, hvordan sammenkoblingen af data og annoncer fungerer i denne historie: Sådan fortæller din browser alt om dig på 100 millisekunder

"Præcise informationer er selvfølgelig meget mere værdifulde for en virksomhed, der vil sælge data. Man ser også tit, at apps høster telefonnummeret af den samme grund," fortæller Carsten Jørgensen og fortsætter:

"Data bliver solgt på kryds og tværs af de forskellige apps, og der kan være massevis af trackere forbundet med en enkelt app, der hver især opsamler brugeroplysninger, som gemmes i forskellige databaser hos virksomheder, der bygger- og sælger brugerprofiler til reklamer."

Sådan får du overblok over dine apps

For at skabe sig et overblik. er man nødt til at vide, hvad man egentlig giver en app mulighed for at gøre.

Det kan gøres via telefonens indstillinger eller med et program, der kan give en oversigt.

Det kan eksempelvis være F-Secure App Permissions, som kan hentes til din telefon.

"Men der er egentlig brug for programmer, der automatisk advarer: App'en vil downloade og læse dine SMS. Er du sikker på, at du vil fortsætte?" siger Carsten Jørgensen.

"Det mangler."

Forbrugerrådet Tænk og Carsten Jørgensen peger begge på, at der også er behov for bedre internationale lovkrav, der kan styre, hvad en virksomhed må gøre.

Giv din mening til kende: Har du gode erfaringer med en metode eller et program, der kan holde styr på privatlivet så del endelig i debatten.