Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Seks barrierer som kan bremse it-udviklingen i dit firma

ComputerViews: Det er et grundvilkår, at it-udviklings-afdelingerne presses for at skulle levere flere løsninger hurtigere og bedre. Her er 12 typiske bremseklodser i arbejdet. Kender du dem?

ComputerViews: Det er et stående krav, at it-afdelingen skal blive mere business-agtig: It-udviklingen skal i stigende grad tage udgangspunkt i forretningens behov og ikke i simpel drift.

Det kræver næse for både strategi, økonomi og de potentielle muligheder, der ligger i at tænke disruptivt - evner, som eksempelvis Danmarks bedste CIO, Falcks Torben Ruberg, har.

Det kan du læse mere om her: Falcks CIO har et vigtigt grundprincip - følg det hvis du vil sikre din virksomheds fremtid

Altid bagefter

Det stiller store krav til it-afdelingerne, at forretningen og hele virksomheden pludseligt står og falder med både kvaliteten på det leverede og hastigheden, hvormed det leveres og implementeres (det er det, som man kalder for 'time to value')

Nogle it-udviklings-afdelinger vil nok føle, at de altid er bagefter. Men måske er der løsninger af finde på det problem, da mange it-afdelinger plages af de samme flaskehalse:

Styregrupper

Alle it-projekter skal styres i den rigtige retning, så alle regler, aftaler og forpligtelser overholdes.

Tidligere var alle store projekter styret af en styregruppe. Jo større den var, jo langsommere gik det, og sådan er det ofte fortsat. Jo flere medlemmer, jo flere dagsordner. Og jo sværere er det at nå til afgørelser i løbet af et møde.

Helt slemt bliver det selvfølgelig, hvis gruppen kun mødes sjældent - for eksempel en gang månedligt. Det betyder, at vigtige beslutninger vil blive udskudt og forsinket, og hele projektet dermed bremset op.

Hvad kan man gøre? Tænke mere i uddelegering og fælles fodslag og arbejde for at, at alle medarbejderne forstår, hvad projektet handler om, og hvad målet er.

Multitasking

Skal du have et projekt til at rulle, så afskaf al multitasking. Udviklerne kan ikke lide det, og de mister fokus.

Faktisk har tidligere undersøgelser vist, at en afbrydelse af en medarbejder i gennemsnit koster helt op til 15 minutters tabt arbejde. Så lang tid tager det nemlig for udvikleren at 'finde tilbage' igen i sporet.

Det er noget, som mange sikkert kan nikke genkendende til.

Hele fidusen ligger i, hvordan man så undgår multitasking i organisationen, og det handler jo om organisering og bemanding: Jo færre medarbejdere, jo større er chancen for, at den enkelte ofte afbrydes af nye (haste)opgaver.

Projekter

Traditionelt udvikler vi it-løsninger via projekter, og jo mere kompleks designet er, jo større bliver projektet. Og jo større projektet bliver, jo større bliver risikoen for at løbe ind i en blindgyde, blive forsinket, miste overblikket og ende i havari.

Det er blandt andet noget af det, der typisk rammer de store offentlige it-projekter, hvilket du kan læse mere om her:

Fremfor at udvikle efter klassisk projekt-metode, kan man overveje at sigte efter releases i stedet, hvor projektet deles op i en lang række mindre bidder, der løbende deployes.

Det gør det muligt løbende at justere løbende ('enhancements succed, project fails').

Blandt andre Microsoft er i meget stor stil begyndt at anvende denne metode i sine stor-lanceringer af nye top-produkter. Det er ikke det samme, som interne it-projekter, men princippet er det samme, nemlig løbende integration og løbende deployment, hvor enhver forbedring sættes i produktion omgående.

Det kan du læse mere om her: Microsoft: Derfor er det godt at opgradere og udsende nye versioner af Dynamics hele tiden

Få styr på 'shadow it'

'Shadow it' - 'skygge it' - er udbredt i mange virksomheder. Der er tale om it-systemer og - løsninger, som er indkøbt af forskellige afdelinger uden om it-afdelingens kontrol og altså uden at være en del af den overordnede it-strategi.

Skygge it er ofte udtryk for, at it-afdelingen er 'ude af sync' med forretningens behov, og derfor er det værd at kigge på løsningerne, som ofte har forretningsværdi, men som skal have en kærlig teknisk hånd.

Du kan læse mere om skygge it her: Disse ting holder din it-chef vågen om natten

Krav om fejlfri løsninger

Ingen it-løsninger er fejlfri, og alle store løsninger har behov for justeringer og tilretninger hen ad vejen.

Til gengæld ligger det lidt i it-afdelingerne (og it-udviklernes) selvforståelse, at de gerne vil levere 100 procent færdige løsninger, som bare spiller og som egentlig er små mesterværker. Hvilket stort set aldrig lykkes helt.

Læs også:

Ny skrap EU-datalov får konsekvenser for dig: Sådan kan du ruste din virksomhed

Denne it-type kan ødelægge din virksomhed: Men næsten ingen er på sporet af den

Disse ting holder din it-chef vågen om natten

Her er de farligste data-huller for CIO'en - vær ekstra forsigtig her

Holdes udenfor: Firmaer køber massivt ind af it uden om CIO'en

Hvilke væsentlige barrierer for effektiv it-udvikling kender du til? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Ryk VMware i skyen og kom videre på den digitale rejse
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.