I dag kommer Apple Watch til Danmark. Her er fire grunde til at købe det - og fire grunde til at lade være

Skal du købe et Apple Watch? Her er fire grunde til at købe det - og fire grunde til lade være.

Fredag kommer Apple Watch til salg herhjemme, og der er givetvis en del danskere, som spørger sig selv:

"Skal jeg købe det, eller skal jeg lade være?"

Her på Computerworld-redaktionen er vi to personer, der har haft uret på vores håndled gennem næsten et halvt år.

Begge er glade for uret. Men ikke desto mindre er det umuligt for os at svare entydigt på, om du skal købe et Apple Watch.

Det afhænger af dine præferencer og din levevis. 

Derfor giver vi dig i stedet fire gode grunde til at købe uret. Og fire gode grunde til, at du skal lade være. 

Inden du køber det, bør du dog være opmærksom på, at Apple Watch udelukkende virker med en iPhone 5 eller nyere.

Derfor bør du købe et Apple Watch:
1. Du bruger din smartphone mindre
I dag omgiver vi os med dimser, der suger tid fra os, og her på redaktionen er vi næppe de eneste, der oplever, at et hurtig kig på mobilen ender med, at vi kigger ned i skærmen i flere minutter. 

Når telefonen brummer i lommen, giver Apple Watch dig mulighed for hurtigt at tjekke notifikationen, afvise opkaldet eller besvare sms-beskeden. 

For få uger fortalte en kammerat, at han overvejede at købe et Apple Watch. Men han tilføjede lettere frygtsommeligt: "Jeg tror desværre, at det bliver endnu en tidsrøver." 

Men nej, Apple Watch tager ikke tid fra dig.

Du kommer ikke til at spille spil, læse lange artikler eller fortabe dig i din Facebook Timeline på et Apple Watch. Det er hverken uret eller dit håndled bygget til. 

Tværtimod vil Apple Watch formodentligt betyde, at du kommer til spare tid, fordi du bruger din telefon lidt mindre i dagligdagen. 

2. Batteriet er ikke et problem - tværtimod
Meldingen om at et Apple Watch skal oplades dagligt har fået mange til at forholde sig skeptisk til uret. 

Men batteritiden bør ikke give grund til at større bekymring, for i praksis er det intet problem.

Du sætter uret på opladeren, når du går i seng og tager det på, når du står op.

Har du den store udgave af uret på 42 mm vil du sjældent opleve, at batteritiden når under 50 procent, og med den lille udgave på 38 mm vil batteriet sjældent ryge under 35 procent. 

Du skal dog være opmærksom på at fitness-funktionen, hvor pulsmåleren er tændt hele tiden, kan gøre et relativt stort indhug i batteritiden.

Det gælder især, hvis du ejer den mindste udgave af uret på 38 mm. Det skal dog ganske store træningsmængder til, før du vil opleve, at uret løber tør for batteri i utide. 3. Fordi du gerne vil have et ur 
Jep, så simpelt er det: Du skal købe et Apple Watch, hvis du i forvejen er teknologi-interesseret, iPhone-bruger og står og mangler et ur.

For Apple Watch er først og fremmest et ur, og ur-funktionaliteten er formodentligt den, som du kommer til at bruge mest.

Det er i hvert fald den oplevelse, som vi har her på redaktionen. Men derudover tilbyder Apple Watch en masse anden funktonalitet, der gør det til mere end blot et almindeligt ur. 

4. Du kan få hjælp til et sundere liv 
Du skal leve sundere. Det er et af Apples mål med Apple Watch. 

Det skal urets indbyggede aktvititetsensor hjælpe med. Den registrerer, hvor meget brugeren bevæger sig, motionerer og står op i løbet af dagen, og uret fastætter desuden et dagligt mål, som du skal opnå. 

Men virker det så? Det gør det på denne skribent. Jeg når ikke altid mine mål, men jeg gør rent faktisk indsats for at nå dem, og jeg har flere gange været en tur op og ned af vejen en sen aftentime for at nå dagens mål. 

Det er næppe alle, som denne form gamefication virker hos. Men har du motivationen, så kan Apple Watch få dig til at leve en smule sundere end du gjorde før.

Derfor skal du IKKE købe et Apple Watch:
1. Du kan ikke noget, som du ikke kan med din iPhone
Med Apple Watch kan du måle din puls. Men derudover kan du groft sagt ikke noget med det, som du ikke kan med din iPhone.

Derfor bliver samtaler med folk, der spørger til uret, ofte noget a la: "Du kan se dine SMS", "Du kan holde øje med din kalender" og "Du får besked når nogen ringer" ... "Ja jeg ved, at det kan du også på din telefon...det her er bare lidt anderledes". 

Så notifikationer, aktivitetsmåling, apps og tid er alt sammen noget, som du også kan se med på iPhone.

Spørgsmålet er derfor om, du mener, at det er en særlig enhed til knap 3.100 kroner værd?

2. Næste generation kommer "snart"
Selv hvis du har lyst til at investere i et Apple Watch, bør du være opmærksom på, at der formodenligt kommer en ny udgave af Apple Watch til foråret.

Apples produkter følger som regel cyklus, der betyder, at de bliver opdateret efter et år.

Såfremt Apple følger samme fremgangsmåde, så vil der komme en ny og bedre udgave af Apple Watch om blot seks-syv måneder.

Anden generation af både iPhone og iPad bød på betydeligt forbedringer, og derfor kan du med fordel vente et halvt år, før du investerer i et Apple Watch.

3. Det har ingen gps
Apple Watch har ingen indbygget gps, og derfor vil det for hardcore-løbere næppe kunne erstatte deres traditionelle løbe-ur med gps.

Det er dog muligt at kalibrere urets skridtæller på en måde, der ifølge Apple kan gøre uret i stand til at opmåle din distance relativt præcist. Alternativt gør Apple Watch brug af din iPhones gps. Hvis du altså medbringer telefonen.

Og det er kun i teorien. For i vores test overdrev Apple Watch konstant vores distance med 20 procent. Så fem  kilometers løbetur (ifølge to GPS-ure) bliver på vores ure altid til seks kilometer. 

Så løber du skal du holde fast i dit GPS-ur. 

4. Du har allerede et ur
Apple Watch er i bund og grund bare et ur med ekstra digitale funktioner.

Hvis du har et ur, som du er glad for, bør du overveje om de ekstra digitale funktioner er grund nok til at skifte det ud.

Ikke mindst hvis dit ur både har været beskosteligt og har en affektionsværdi knyttet til sig.

Har du selv et smartwatch? Så del meget gerne dine erfaringer i kommentarfeltet herunde.

(- og har du ikke tænkt dig at købe et smartwatch så er det helt fair, men vi vil gerne høre fra dig som faktisk har købt et ur)Læs også:
Hos disse danske butikker kan du købe Apple Watch


Efter seks uger med Apple Watch: Her er vores endelige dom


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.