Kritik af ny funktion i iOS 9 til iPhone og iPad: Ekstra knap forvirrer brugerne

Apples nye iOS 9 indeholder flere nye funktioner, der skal gøre det lettere at multitaske. Brugervenlighedsekspert er dog ikke begejstret.

"At skifte mellem apps i iOS 9 kan forvirre brugerne på flere måder. Simple design-ændringer kan forbedre brugeroplevelsen."

Sådan lyder det i et indlæg om Apples nye iOS 9 til iPhone og iPad (læs mere om det her) hos Nielsen Norman Group, der arbejder med brugervenlighed.

Raluca Budiu, der er analytiker i virksomheden, skriver, at mens det ikke er nyt, at man kan åbne en app direkte fra en anden i iOS (ved at dobbeltklikke på Hjem-knappen), så har Apple med iOS 9 tilføjet en 'tilbage til app-knap', der fremkommer i øverste venstre hjørne af skærmen, hvis appen understøtter det.

Idéen er at gøre det lettere at gennemføre opgaver, der inkluderer flere forskellige apps, som man skifter frem og tilbage imellem undervejs i processen.

Læs også: Her er alle anmeldelserne af den nye iPhone 6s: Er den de mange penge værd?

Raluca Budiu advarer imidlertid om, at den nye iOS-funktion og et nyt design af selve det app-overblik, man får via dobbeltklik på Hjem-knappen, kan risikere at gøre mere skade end gavn hos brugerne. 

"Med iOS 9 har Apple introduceret ændringer i forhold til, hvordan brugerne kan skifte mellem apps: Ikke alene er listen over seneste apps redesignet, men der er også introduceret en ny tilbage til app-knap."

Hun mener, at det er et problem, at listen med seneste apps, der vises som en serie kort horisontalt, er for svær at overskue, og at tilbage-knappen også kan skabe problemer, selvom det på sin vis er fornuftigt med selve funktionen.

Derfor dur tilbage-knap ikke
Nielsen Normann-analytikeren har især tre kritikpunkter:

1) "For det første er det tydeligt, at tilbage til app-knappen er noget, der først er tænkt over til allersidst - den føles næsten som et plaster på et smukt, færdigt produkt." 

"Størrelsen er lillebitte og placeringen helt i toppen af skærmen gør det let ved et uheld at ramme andre knapper, som apps traditionelt placerer i øverste venstre hjørne," skriver hun.

2) "Tilbage til app-knappen tager kun brugerne tilbage til den tidligere app, hvis den nuværende app er åbnet fra den app," skriver Raluca Budiu videre og forklarer, at det vil give problemer, når man samtidig bruger dobbeltklik på Hjem-knappen til at skifte mellem apps.

Læs også:

Design-guru og tidligere Apple-topchef: Designet og brugervenligheden er helt på afveje hos Apple


Samtidig er hun heller ikke vild med, at knappen jo ikke altid vil findes i øverste venstre hjørne, fordi app-udviklerne skal understøtte det - det vil kunne forvirre mange brugere, vurderer hun. 

3) "Konflikt med tilbage-knappen i appen. Hvis du lander på en underside i en app, er øverste venstre hjørne i den app ofte optaget af tilbage-knappen. Men hvad betyder tilbage-knappen, når det er den første side, du kigger på i en app?" lyder sidste kritikpunkt fra Nielsen Normann-analytikeren.

Det er ikke første gang, at Apple får kritik for ikke at tage brugernevenligheden seriøst nok i de nyeste produkter.

For nylig udtalte en internationalt anerkendt design-guru og tidligere Apple-topchef, at designet og brugervenligheden er helt på afveje hos Apple - læs mere om det her.

Læs også:

Her er alle anmeldelserne af den nye iPhone 6s: Er den de mange penge værd?

Design-guru og tidligere Apple-topchef: Designet og brugervenligheden er helt på afveje hos Apple

Sådan kører Apples nye iOS 9 på din gamle iPhone eller iPad

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.