Artikel top billede

Kritik af ny funktion i iOS 9 til iPhone og iPad: Ekstra knap forvirrer brugerne

Apples nye iOS 9 indeholder flere nye funktioner, der skal gøre det lettere at multitaske. Brugervenlighedsekspert er dog ikke begejstret.

"At skifte mellem apps i iOS 9 kan forvirre brugerne på flere måder. Simple design-ændringer kan forbedre brugeroplevelsen."

Sådan lyder det i et indlæg om Apples nye iOS 9 til iPhone og iPad (læs mere om det her) hos Nielsen Norman Group, der arbejder med brugervenlighed.

Raluca Budiu, der er analytiker i virksomheden, skriver, at mens det ikke er nyt, at man kan åbne en app direkte fra en anden i iOS (ved at dobbeltklikke på Hjem-knappen), så har Apple med iOS 9 tilføjet en 'tilbage til app-knap', der fremkommer i øverste venstre hjørne af skærmen, hvis appen understøtter det.

Idéen er at gøre det lettere at gennemføre opgaver, der inkluderer flere forskellige apps, som man skifter frem og tilbage imellem undervejs i processen.

Læs også: Her er alle anmeldelserne af den nye iPhone 6s: Er den de mange penge værd?

Raluca Budiu advarer imidlertid om, at den nye iOS-funktion og et nyt design af selve det app-overblik, man får via dobbeltklik på Hjem-knappen, kan risikere at gøre mere skade end gavn hos brugerne. 

"Med iOS 9 har Apple introduceret ændringer i forhold til, hvordan brugerne kan skifte mellem apps: Ikke alene er listen over seneste apps redesignet, men der er også introduceret en ny tilbage til app-knap."

Hun mener, at det er et problem, at listen med seneste apps, der vises som en serie kort horisontalt, er for svær at overskue, og at tilbage-knappen også kan skabe problemer, selvom det på sin vis er fornuftigt med selve funktionen.

Derfor dur tilbage-knap ikke

Nielsen Normann-analytikeren har især tre kritikpunkter:

1) "For det første er det tydeligt, at tilbage til app-knappen er noget, der først er tænkt over til allersidst - den føles næsten som et plaster på et smukt, færdigt produkt." 

"Størrelsen er lillebitte og placeringen helt i toppen af skærmen gør det let ved et uheld at ramme andre knapper, som apps traditionelt placerer i øverste venstre hjørne," skriver hun.

2) "Tilbage til app-knappen tager kun brugerne tilbage til den tidligere app, hvis den nuværende app er åbnet fra den app," skriver Raluca Budiu videre og forklarer, at det vil give problemer, når man samtidig bruger dobbeltklik på Hjem-knappen til at skifte mellem apps.

Læs også:

Design-guru og tidligere Apple-topchef: Designet og brugervenligheden er helt på afveje hos Apple

Samtidig er hun heller ikke vild med, at knappen jo ikke altid vil findes i øverste venstre hjørne, fordi app-udviklerne skal understøtte det - det vil kunne forvirre mange brugere, vurderer hun. 

3) "Konflikt med tilbage-knappen i appen. Hvis du lander på en underside i en app, er øverste venstre hjørne i den app ofte optaget af tilbage-knappen. Men hvad betyder tilbage-knappen, når det er den første side, du kigger på i en app?" lyder sidste kritikpunkt fra Nielsen Normann-analytikeren.

Det er ikke første gang, at Apple får kritik for ikke at tage brugernevenligheden seriøst nok i de nyeste produkter.

For nylig udtalte en internationalt anerkendt design-guru og tidligere Apple-topchef, at designet og brugervenligheden er helt på afveje hos Apple - læs mere om det her.

Læs også:

Her er alle anmeldelserne af den nye iPhone 6s: Er den de mange penge værd?

Design-guru og tidligere Apple-topchef: Designet og brugervenligheden er helt på afveje hos Apple

Sådan kører Apples nye iOS 9 på din gamle iPhone eller iPad
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere