Kritik af ny funktion i iOS 9 til iPhone og iPad: Ekstra knap forvirrer brugerne

Apples nye iOS 9 indeholder flere nye funktioner, der skal gøre det lettere at multitaske. Brugervenlighedsekspert er dog ikke begejstret.

"At skifte mellem apps i iOS 9 kan forvirre brugerne på flere måder. Simple design-ændringer kan forbedre brugeroplevelsen."

Sådan lyder det i et indlæg om Apples nye iOS 9 til iPhone og iPad (læs mere om det her) hos Nielsen Norman Group, der arbejder med brugervenlighed.

Raluca Budiu, der er analytiker i virksomheden, skriver, at mens det ikke er nyt, at man kan åbne en app direkte fra en anden i iOS (ved at dobbeltklikke på Hjem-knappen), så har Apple med iOS 9 tilføjet en 'tilbage til app-knap', der fremkommer i øverste venstre hjørne af skærmen, hvis appen understøtter det.

Idéen er at gøre det lettere at gennemføre opgaver, der inkluderer flere forskellige apps, som man skifter frem og tilbage imellem undervejs i processen.

Læs også: Her er alle anmeldelserne af den nye iPhone 6s: Er den de mange penge værd?

Raluca Budiu advarer imidlertid om, at den nye iOS-funktion og et nyt design af selve det app-overblik, man får via dobbeltklik på Hjem-knappen, kan risikere at gøre mere skade end gavn hos brugerne. 

"Med iOS 9 har Apple introduceret ændringer i forhold til, hvordan brugerne kan skifte mellem apps: Ikke alene er listen over seneste apps redesignet, men der er også introduceret en ny tilbage til app-knap."

Hun mener, at det er et problem, at listen med seneste apps, der vises som en serie kort horisontalt, er for svær at overskue, og at tilbage-knappen også kan skabe problemer, selvom det på sin vis er fornuftigt med selve funktionen.

Derfor dur tilbage-knap ikke
Nielsen Normann-analytikeren har især tre kritikpunkter:

1) "For det første er det tydeligt, at tilbage til app-knappen er noget, der først er tænkt over til allersidst - den føles næsten som et plaster på et smukt, færdigt produkt." 

"Størrelsen er lillebitte og placeringen helt i toppen af skærmen gør det let ved et uheld at ramme andre knapper, som apps traditionelt placerer i øverste venstre hjørne," skriver hun.

2) "Tilbage til app-knappen tager kun brugerne tilbage til den tidligere app, hvis den nuværende app er åbnet fra den app," skriver Raluca Budiu videre og forklarer, at det vil give problemer, når man samtidig bruger dobbeltklik på Hjem-knappen til at skifte mellem apps.

Læs også:

Design-guru og tidligere Apple-topchef: Designet og brugervenligheden er helt på afveje hos Apple


Samtidig er hun heller ikke vild med, at knappen jo ikke altid vil findes i øverste venstre hjørne, fordi app-udviklerne skal understøtte det - det vil kunne forvirre mange brugere, vurderer hun. 

3) "Konflikt med tilbage-knappen i appen. Hvis du lander på en underside i en app, er øverste venstre hjørne i den app ofte optaget af tilbage-knappen. Men hvad betyder tilbage-knappen, når det er den første side, du kigger på i en app?" lyder sidste kritikpunkt fra Nielsen Normann-analytikeren.

Det er ikke første gang, at Apple får kritik for ikke at tage brugernevenligheden seriøst nok i de nyeste produkter.

For nylig udtalte en internationalt anerkendt design-guru og tidligere Apple-topchef, at designet og brugervenligheden er helt på afveje hos Apple - læs mere om det her.

Læs også:

Her er alle anmeldelserne af den nye iPhone 6s: Er den de mange penge værd?

Design-guru og tidligere Apple-topchef: Designet og brugervenligheden er helt på afveje hos Apple

Sådan kører Apples nye iOS 9 på din gamle iPhone eller iPad

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Vælg den rigtige løsning til produktion af forretningsdokumenter
ERP-løsninger er fremragende til at give overblik og holde rede på forretningskritiske data – men omvendt notorisk ufleksible og svære at anvende til udformning og tilpasning af rapporter og forretningsdokumenter. I denne hvidbog kan du læse en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved de tre dominerende løsninger på markedet, der bygger bro mellem ERP og dokumenthåndtering.