Artikel top billede

Apple klar med spritnyt Mac-styresystem: Nu begynder kampen mellem El Capitan og Windows 10

El Capitan er Apples nyeste styresystem. Det er, som Microsofts Windows 10, helt gratis at hente - og er klar til download fra i dag.

Apples nye OS X, El Capitan, er klar til download fra i dag, den 30. september.

El Capitan er udgave nummer 12 af Apples Mac OS X og afløser sidste års Yosemite (El Capitan er navnet på en af klipperne i den amerikanske nationalpark).

Det nye styresystem fra Apple bliver, som de tidligere versioner, gratis at downloade for brugerne.

Læs også: Det kan du vente dig af El Capitan

Vi har tidligere gennemgået de nye funktioner, Apple kommer med - det drejer sig blandt andet om muligheden for automatisk at splitte billedet på skærmen op.

Mission Control, Spotlight og Mail får også en række nye funktioner, og så kommer Apple med en helt ny version af appen Noter - ligesom Noter også er blevet redesignet til det nye iOS 9 til iPhone og iPad.

Apple lægger også vægt på den tætte integration til iOS og lover i øvrigt, at El Capitan byder på endnu flere 'swipe'-muligheder med Mac'ens trackpad.

I en pressemeddelelse skriver Apple desuden, at "El Capitan forfiner Mac-oplevelsen og forbedrer performance på en masse små måder, der skaber en stor forskel," og man må da også sige, at der her er tale om en af de mindre opdateringer af OS X (hvilket ikke nødvendigvis er en dårlig ting, for Yosemite var ganske glimrende).

"OS X El Capitan forbedrer system-performance på tværs af din Mac og gør mange af de ting, du gør hver eneste dag, hurtigere og giver hurtigere reaktioner," lyder det blandt andet fra Apple.

OS X El Capitan kan hentes via Mac App Store fra og med i dag (formentlig sidst på dagen dansk tid). 

Systemkravene er, at Mac'en skal være fra 2009 og nyere, mens også nogle enkelte modeller, der blev introduceret i 2007 og 2008, kan køre det nye styresystem (primært Macbook Air, iMac og Mac Pro).

El Capitan versus Windows 10

Mens det var Apple, der var først ude med at gøre sit styresystem gratis, er Microsoft i dag også med på den strategi.

Med Windows 10 har Microsoft haft stor succes med at rulle styresystemet ud til de mange hundrede millioner brugere helt gratis - og generelt har brugerne taget rigtig godt imod Windows 10's design og funktioner.

Læs også: Det kan du vente dig af El Capitan

Selvom Windows og Mac OS X på mange måder er to forskellige universer, er det stadig de to styresystemer, der dominerer markedet, når det kommer til bærbare og stationære computere.

De to rivaler kommer derfor også til at kæmpe hårdt om kunderne med de nye versioner af styresystemerne, der begge slår på den tætte integration til de mobile devices og cloud-tjenesterne - og i øvrigt satser stort på touch-navigation.    

Kampen bliver ikke mindst hård, fordi bliver færre klassiske desktop-brugere, når stadig flere forbrugere vælger at købe tablets i stedet (hvilket også er grundet til, at Microsoft satser så stort på Windows 10 til 'alle' enheder).

Læs mere om det her.

Ifølge Statcounter ligger Apples Mac OS X i dag på en global markedsandel på omkring 8,60 procent.

Windows-versionerne ligger samlet set på omkring 82 procent (heraf har Windows 10 7,62 procent).

Læs også:

Apples nye Mac-styresystem næsten klar: Det kan du vente dig

Prøv Apples nye styresystemer: Her er iOS 9 og OS X El Capitan

Nu har vi så fået Windows 10 - men drømmen om et nyt pc-boom krakelerer